Hunter

Mostantól a legjobb csoki is lehet jobb

Elkészült a kakaófa genetikai térképe. Az ebből nyert tudás szerencsére nem a csokoládé ízében, sokkal inkább a minőségében illetve a kakaóbab termesztésének körülményeiben fog megmutatkozni.

A francia CIRAD kutatói által vezetett, 18 intézet közreműködésével lezajlott nemzetközi projekt a Theobroma cacao egyik legősibb nemesített változatának DNS-ét szekvenálta. Ezt a változatot, a Criollo-t, ami a legfinomabb csokoládék alapanyagául szolgál, még a maják honosították meg körülbelül 3000 éve.

Ma a legtöbb termelő a hibrid cserjéket részesíti előnyben, amik bár minőségben elmaradnak, a kártevőkkel szemben ellenállóbbak, mint a tiszta kakaófák. "Az alacsony hozam és a betegségekre való hajlam miatt a tiszta kakaó a világ kakaó termelésének mindössze 5 százalékát teszi ki” - magyarázta a projekt egyik vezetője, Mark Guiltinan, a Pennsylvania Állami Egyetem növény molekuláris biológia professzora.

"A fogyasztók fokozódó érdeklődést tanúsítanak a jó minőségű kakaóból készült minőségi csokoládék, valamint az magasabb kakaótartalmú étcsokoládék iránt, miközben figyelembe kell vennünk a kakaótermesztés környezeti és etikai kritériumait is" - olvasható a CIRAD által a Nature Genetics legutóbbi számában publikált tanulmányban. Jelenleg a kakaótermesztők többsége megközelítőleg napi 2 dollárt keres. A minőségi kakaót előállítóknak ennél jóval nagyobb a bevételük, más kérdés hogy többet kénytelenek fordítani növényeik védelmére. A hozam és a növények ellenálló képességének növelésével kialakítható egy fenntartható kakaógazdaság. A cserjéket ma már környezetvédelmileg is hasznosnak tartják, mert a legjobban az erdők védelmet nyújtó tőszomszédságában fejlődnek, ami egyrészt lehetővé teszi a földek újra termővé tételét, másrészt gazdagabb biológiai sokszínűséget eredményeznek.

A kutatócsoport számos olyan géncsaládot azonosított, amik pozitív irányba mozdíthatják a kakaófák és a kakaóbabok fejlődését. "A Criollo genomjáról készült elemzésünk felfedte a csokoládé legfontosabb minőségi jegyeihez vezető utak, az olaj, a flavonoid és a terpén bioszintézisének genetikai alapjait" - mondta Siela Maximova, a Penn State kutatója. "Emellett több száz, a kórokozókkal szembeni ellenálló képességben potenciálisan szerepet játszó gént is felfedeztünk, melyek mindegyikével gyorsíthatjuk a jobb minőségű kakaófajok jövőbeli fejlődését"

Mivel a Criollo fák önmagukat porozzák, ezért általában homozigóták, minden egyes génnek két azonos formáját állítják elő, ami nagyban segítette a pontos géntérkép összeállítását. A kutatók a genom 84 százalékát rakták össze 28798 protein kódoló génből. Ezek közül 23529 gént sikerült hozzárendelni a Criollo kakaófa 10 kromoszómájához, valamint megvizsgálták a mikroRNS-eiket, a rövid, nem kódoló RNS-eket is, melyek a géneket szabályozzák. Az elemzések kimutatták, hogy ezek a Criollo esetében rendkívül nagy szerepet játszanak a gének kifejeződésében.

"Érdekes, hogy a genom csupán 20 százalékát alkotják felcserélhető elemek, ami a genetikai szekvenciák cserélődésének egyik természetes útvonala" - mondta Guiltinan. "Ezt a kromoszómák körüli mozgással érik el, felcserélve a genetikai anyag sorrendjét. A transzpozonok kisebb száma lassabb evolúciót jelent, ami a kakaónál egy viszonylag egyszerű evolúciós történelem formájában tükröződik vissza"

A genomban elrejtve sikerült megtalálni azokat a géneket is, szám szerint 84-et, melyek a kakaóvaj termelésért felelősek. Ez az anyag nem csak a csokoládé készítésben, a cukrászatban, de a gyógyászatban és a kozmetikában is rendkívüli jelentőséggel bír. A legtöbb kakaóbab 50 százalék körüli zsírral rendelkezik, ezek a gének azonban nem csupán a kakaóvaj mennyiségét, de a minőségét is befolyásolják. A többi gén, melyek a flavonoidok, természetes antioxidánsok és terpenoidok, hormonok, pigmentek és aromák termelődésére gyakorolnak hatást, jobb minőségű, ízletesebb, vagy akár egészségesebb csokoládékat is eredményezhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #65
  Alabb irtam egy konyvet, Molnar Geza - Ember es termeszet, termeszet es ember.
  Talan a Jared Diamond - Osszeomlast is, amibol Hetesi Zsolt kutatocsoportja is szeret idezni.
  Gazdasagi temaban elsore talan David C. Korten konyveit javasolnam, megjelenesuk szerint, a Markacegek feketekonyve c. nemet irassal parhuzamosan, ami konkret jogellenes esetek leirasabol all.
 • JMáté #64
  Emberek ébredjetek már fel! Gonosz, megfoghatatlan erők nap mint nap csak azon munkálkodnak hogy a Ti életeteket tönkretegyék! Igen, lehet azt mondani hogy a nagy cégek vezetői is emberek, de ez csúsztatás. Aki sikeres annak csak az okoz örömöt az életében ha embereket ölhet, de előbb még jól le is nyúlja őket a silány minőségű külföldi szemetének eladásával. Ahogy az én nagyon bölcs általános iskolai magyartanárnőm is mondta: "akinek több pénze van mint nekem az valamit ügyeskedett, mert becsületes munkával ennél többet nem lehet keresni".
  Komolyra fordítva a szót: LOL. Mindannyian jó sok szart megettünk már az életünk során. Eddig nem haltunk meg, és én elég faszán érzem magam, várhatóan a közeljövőben sem fogok, úgyhogy komolyan fontolóra kell venni azt a leghetőséget hogy a génmanipuláció esetleg nem okoz azonnali halált.
 • Loverman #63
  Összeesküvés-elméletek ftw
 • Balumann #62
  Az ilyen hozzászólásoknak amúgy tényleg mi értelme van? xD
 • Balumann #61
  Nah, ajánlj! Kíváncsi vagyok mostmár, hogy mit ajánlasz! Bár elolvasni nem valószínű, hogy elfogom (mostanában biztos nem), de ha érdemesnek találom, akkor majd megvitatom ezt is a közgazdász vagy a logisztikus ismerősömmel ha lesz alkalmam rá.

  Felesleges azzal jönni, hogy hány évesek vagyunk (tudom, meggyőzőnek tűnő érv), ha egyszer az ellenkezőjére jutok logika, tanulmány, és mással való beszélgetés (olyanok, akiknek rengeteg tapasztalatuk van ilyen téren) során, nem fogom elfogadni a te állításaidat, akármennyivel is idősebb vagy. Te vállalkozó, közgazdász vagy jogi személy vagy? Nyitottál ki egyáltalán szakirányú könyveket is, tanultál ilyesmit, beszélgettél erről olyan emberrel, akinek ténylegesen van tapasztalata? Ilyen környezetben dolgozol? (költői kérdés, a fogalmazásodból tudom, hogy nem).

  Jelenleg vannak olyan génmódosított növények a piacon ha jól látom/tudom, amik átmentek a vizsgálatokon (ami mellett több megbukott, tehát minden nem juthat át!), mostmár fogyasztják számos helyen, sok helyen engedélyezni merték. Ismerve azokat, amiket te is, de más cégekre is rávetítve, fenntartom azt (valószínűbbnek), hogy a rémhírek terjesztése a génmódosított növényekről az ellenérdekeltek propagandája. Az ellen hogy védekezel perekkel, hogy "később lehet valamilyen folytán bajt fog okozni, hiszen korábban is voltak ártalmas termékeik". Mégis elérték, hogy 1-2 helyen ne engedjék, kinek az érdeke volt?

  Ha tényleg nem káros a génmódosított termény, akkor melyikünknek van igaza? Vedd figyelembe amiket korábban is írtam, mi történne velük, ha kiderülne egyértelműen, hogy ezek betegségeket, akár halált is okozhatnak (nehogy az Age Orange -ot hozd fel példának, az egy picit más helyzet volt). Mi van ha beledöglik mindenki, akinek eladják a terményeket? ^^
 • Tetsuo #60
  :) Te meg a hozzaszolasomat sem tudod ertelmezni. Hany evesek vagytok?
  Ajanlhatok nehany konyvet, kezdve a klasszikus szepirodalommal, hogy vmi alap legyen.. 2-3 ev mulva kinyithatod a szakiranyu konyveket is.
 • Balumann #59
  Ha az összes ember megbetegszik a terményektől akik megeszik (akár később is), a még politikusok is, és átmegy az ellenőrzéseken, akkor nincs az a pénz amivel kimossák magukat, mert akkor már egyértelmű bizonyíték van. A helyzet nem ez, szerintem már te is meg én is ettünk olyan terményt, ami génkezelt volt, és semmi bajunk nem lett tőle.
  Felesleges ilyen érveket felhozni, hogy "nekik csak a profit számít, semmi más", ez tipikusan féligazság, és erre nincs jobb bizonyíték, mint hogy még mindig élünk. Tanultam gazdaságot, jogot is alapszinten, tudom hogyan működnek ezek a dolgok.

  Nyilvánvaló hogy az egész célja a mennyiség és egyben a haszon növelés. De úgy állítod/állítják be ezt az egészet, mintha ez senki másnak nem lehetne az érdeke, ez NEM IGAZ! Igenis, minden korszerűsítés, ami növelheti a mennyiséget, fontos, nekünk is az által, hogy vagy olcsóbb lesz a termék (ha sok van, csökken az értéke), vagy eljut olyan helyekre is nagyobb mennyiségben, ahol éheznek. Hány milliárdan is éheznek?

  Perek, hagyjál már!! Csak jól kell felépíteni az ellenük szóló tartalmakat.

  Rószaszín szuperdemokratikus szirup, derossz xD
 • Rotyoka #58
  te teljesen idióta vagy aki az őskorba érezné csak jól magát...
  Mi a faszt vársz, hogy a kapitalizmusban majd azt fogja mindenki lesni, hogy a józsia bácsinak meg a juli néninek mi a jó?
  Hát kurvára el vagy tévedve, és ez így is van jól.
 • Merces #57
  ...ez egy maximálisan épitő hozzászólás volt ami jól jellemzi a szellemi felsőbrendűségedet, gratulálok....
 • Tetsuo #56
  :) Nem vagyok szelsojobbos (mi is az?) es nem hiszek komoly osszeeskuvesekben, szerintem ez a korrupt gatlastalansag kaotikus es nem eppen szervezett. Bar a liberalizmus eszme terjeszteseben es a nemzetek degradalasaban van szervezettseg, nem hiszem hogy ez annyira fondorlatos lenne tobb szaz even at.. bar ki tudja! ;)