Alex

Őszi Panasonic újdonságok

A Panasonic több bejelentéssel is megörvendeztetett minket, az új termékek majd' minden felhasználói szegmensnek hoznak majd újdonságokat.

Elsőként a Lumix LX5 frissítését említenénk; a gyártó ugyan nem cseréli le a fix optikás kompaktok bajnokát, de szeptember 13-án egy olyan firmware-el jelentkeznek majd, ami javítja a fényképezőgép teljesítményét és képminőségét. A fejlesztők javítottak az autofókusz algoritmusán és megnövelték a sebességét, továbbá videózás közben hatékonyabb lesz a képstabilizátor is. Ezen kivül olyan apróságokra is számíthatunk, mint a nagy érzékenységű felvételeknél (ISO 1600 és 3200) kézzel állítható zajszűrés, a maximálisan 250 másodpercre növelt záridő és az LCD fényerejének, a színek melegségének manuális állíthatósága.

Szeptember végén érkezik a Lumix DMC-FZ100 utódja, az FZ150. Képminőség terén már az FZ100 is kiemelkedő, de az új szenzort kapott jövevénynek minden reménye megvan a lepipálására. A mérnökök ugyanis végre meghallották a szaksajtó és a hozzáértők régóta hangoztatott sirámait, és az FZ150-nél csökken a megapixelszám! A 14 megapixel 12-re csökkentése már önmagában is jótékony hatással lehet a képzajra, javul a jel/zaj arány, ráadásul egy új zajcsökkentő eljárást is bevetnek, ami a kevés fénynél készített felvételeknél segít be a munkába. Végeredményként magas ISO érték mellett is jó képek készülhetnek.


Természetesen egyéb téren sem kell szégyenkeznie. Maximálisan 24-szeres optikai nagyításra képes, 25-600 mm átfogású objektívet szereltek bele (f2.8-5.2). és képes full HD videófelvételre. Sorozatfelvételt teljes felbontásban 12, illetve 5,5 fps sebességgel tud készíteni autofókusz nélkül, illetve azt bekapcsolva. Van rajta vakupapucs (melyre akár mikrofon is tehető), elektronikus kereső, kihajtható LCD kijelzője 460 ezer pixeles. Beállítási lehetőségei széleskörűek, az automata működéstől a teljesen kézi szabályozásig terjednek. Szeptember végén, kizárólag fekete színben lesz kapható az Egyesült Államokban 500 dolláros ajánlott áron.

Harmadik jelentős újdonságként a Lumix FX90-et említenénk, ami vezetéknélküli képességeivel tűnik ki a kompaktok tömegéből. Úgy látszik, a cég megirigyelte az okostelefonok azonnali képtovábbítási lehetőségeit. Sajnos a 802.11n szabványt ismerő masina használatához előbb regisztrálni kell a Lumix klubba, egy új felhőszolgáltatásba, és csak ezután kapcsolhatjuk össze okostelefonunkkal és tölthetjük fel a fotóinkat a Facebookra, Flickr-re, Picasara vagy a YouTube-ra. Bejelentkezés után le kell töltenünk egy iPhone vagy Android alkalmazást, és az sem árt, ha adatforgalmi korlát nélküli mobilnetes kapcsolatunk van.


A Lumix FX90 egyébként egy 12 megapixeles, ötszörös nagyításra képes (24mm-ről indul, fényereje f2,5) fényképezőgép. 460 ezer képpontos LCD kijelzője érintésérzékeny. Mindössze egy gombnyomás kell a full HD videórögzítéshez. Megjelenése októberben várható, ára egyelőre nem ismert.

Negyedikként egy új mikro-négyharmados termékvonalat, az X sorozatot jelentették be. Ezt kis méretre és videókészítésre optimalizálták, és jelenleg mindössze két objektívet tartalmaz, egy 14-42mm-est 400, és egy 45-175mm-est 750 dolláros ajánlott áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #2
    Magas ISO-nál jó kép kompakttal ? Ez valami új vicc ?
  • Thrawn #1
    "Képminőség terén már az FZ100 is kiemelkedő"

    Esetleg kiemelkedően pocsék. Lehúzták rendesen. A 150-es új szenzort, két megapixellel kisebb érzékelőt kapott, ha jól tudom, azonos méret mellett, tán valamivel jobb lesz. Talán egyszer még visszatérnek az egészséges 6-8 megapixelhez. A remény hal meg utoljára.