Alex

A Panasonic nem csak a megapixelt növeli

A Panasonic meglepő módon nem a világszerte figyelemmel kisért 2011-es CES-en, hanem a kiállítás után mutatott be négy új kompakt fényképezőgépet.

A Lumix TZ8, TZ9, TZ10 és FX70 vagy FT2 tulajdonosok most nem lehetnek boldogok, hiszen mindegyik kamera többet tudó utódot kapott. A TZ18-at és a TZ20-at szélesebb látószögű, nagyobb zoomra képes optikával szerelték fel, a FT2 követője, a FT3 pedig GPS-t kapott és javítottak a strapabíróképességén. Az FX70-et leváltó FX77 nagyobb érintőképernyőt és okosabb szoftvert, de gyengébb lencsét kapott. Persze az új, nagyobb felbontású szenzorok sem maradtak el, azonban a cég szerencsére - a konkurensekkel ellentétben - kihagyta a 16 megapixelre váltást a változtatások közül. Persze vásárlócsalogató apróságokat, mint a 3D fotók lehetősége vagy a képmegosztás ők sem hagyhattak ki. Nézzük részletesebben az egyes modelleket!

Panasonic LUMIX DMC-TZ20

A TZ széria az átlagos, turistáknak szánt utazógépeket tömöríti. A TZ20 (az Egyesült Államokban ZS10) 14,1 megapixeles MOS képérzékelőt és nagy átfogású 16x optikai zoomot kínál (26 - 384mm) - az elődben 12-szeres volt. A nagyítás természetesen digitálisan még tovább növelhető. A gép 10 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes teljes felbontásban, mechanikus zárkioldást alkalmazva és akár 5 képet exponálhatunk másodpercenként folyamatos AF mellett.


A cég közleménye szerint az automatikus élességállítás kb. 49%-kal gyorsabb lett az elődmodellhez (TZ10) képest, és a megnövelt működési sebesség tetten érhető a többszörös expozícióból álló, majd több rétegből összerakott "Nightshot" módban készült fotókon és az "Intelligent Burst Shooting" sorozatfelvételek esetében is. A nagyfelbontású videó készítésen túl a DMC-TZ20 felhasználói 220 kép/mp frissítésű lassított felvételek rögzítésére is képesek QVGA méretben.

A gép 1920 x 1080 50i (PAL) Full-HD mozgóképek rögzítésére alkalmas, a felvételeket AVCHD (MPEG-4 / H.264) formátumban rögzíti, maximálisan fél óráig. A videó külön gombot kapott, és közben használható a nagyítás, illetve működik az optikai képstabilizátor. Sétálás közben egy új aktív képmód segíti a bemozdulásmentes filmkészítést. A megfelelő hangminőség érdekében a gép Dolby Digital Stereo Creator rendszert és szélzajcsökkentést alkalmaz. Videofelvétel közben, azzal párhuzamosan is készíthetőek állóképek 3,5 megapixeles felbontásban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

LCD érintőkijelzőjének képátlója 3 collos, felbontása 460 000 pixel. Tükröződésmentesítő bevonatot kapott, használatával az élességellenőrzés és a képmódok közötti váltás csak egy érintést igényel. A visszanézett fotók részleteibe 16x-os mélységig nyíthatunk bele. Van benne GPS, melyet utazást segítő információs adatbázis egészít ki. Ezek mellett hét témamódot ismer, képes a képek interneten való megosztására, és 3D fotó módban 20 felvétel közül választja ki automatikusan azt a két képet, melyek legmegfelelőbbek a két szem számára. Ezeket az .mpo formátumban elmentett felvételeket MPO-kompatibilis tévéken vagy fotókeretekben lehet térhatásúan megjeleníteni.

Panasonic LUMIX DMC-TZ18

A TZ20 lebutított változata. 14,1 megapixeles képérzékelője nem MOS hanem CCD, de ugyanazt a 16-szoros optikai zoomátfogású Leica objektívet használja. A TZ18 (az Egyesült Államokban ZS8) hátsó LCD-je csak 230 000 képpontos, nem érintésérzékeny. Tudása főként videófelvétel terén csekélyebb: mindössze 720p felbontású felvételre képes témamódok nélkül, mono hanggal, és közben nem képes arcfelismerésre. Nincs rajta HDMI port és GPS vevő. Ellenben belső memóriája nagyobb, 70 MB, és akkumulátora tovább bírja egy feltöltéssel, 260 expozíció a a TZ20-nál lévő 340-nel szemben.

Panasonic LUMIX DMC-FX77

Aprócska, könnyű kompakt, 12 megapixeles CCD érzékelővel. Ötszörös átfogású (f2,5, 24-120 mm, 35 mm ekv.) Leica objektívvel szerelték fel, mellyel 3,7 kép/mp sebességgel készíthetünk képsorozatokat teljes felbontásban vagy akár 10 képet lőhetünk másodpercenként 3 megapixelen.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Hátulján lévő érintőkijelzője 3,5 collos, 16:9-es oldalarányú. Megtalálható benne a gyártó számtalan automatikiája, mint az iA Intelligens Automata üzemmód, az arcfelismerés, a képstabilizátor, követő AF, Intelligens ISO- és Expozíció vezérlés, Intelligens Motívumprogram-választó. Van benne még arcretusáló és képmódosító program, illetve fotóalbum is. Az internetes megosztás és kommunikáció sem hiányzik, de nem kell lemondanunk az ál-3D fényképekről sem a "3D Photo" módnak köszönhetően.

Panasonic LUMIX DMC-FT3

Az FT széria az időjárásálló kompaktokat tartalmazza. Az FT3-mat (a tengerentúlon TS3)az aktív szabadtéri használattól gumírozott szigetelés, megerősített üvegezés és a fényképezőgép belsejében található karbon erősítés védi. A Panasonic anyaga szerint a készülék 12 méteres mélységig vízálló (elődjénél 10 méter volt ez az adat), 2 méterig ütésálló, akár -10 Celsius fokig fagyálló és a porral szemben is teljes védelmet nyújt.


12,1 megapixeles CCD érzékelővel szerelték fel, amit Leica objektív egészít ki (4,6x zoomátfogás, 28-128 mm). A géppel 1920 x 1080 pixeles Full-HD mozgóképeket rögzíthetünk akár szárazon, akár a víz alatt, mindezt AVCHD formátumban. Természetesen az optikai zoom és az iA Intelligens Automata üzemmód alkalmazható filmezés közben is, miközben a beépített LED lámpa fénye jó szolgálatot tehet a gyengén megvilágított felvételi szituációk esetében.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

2,7"-os 230 000 képpontos LCD-kijelzőt kapott. A képernyő képes egyszerre megjeleníteni visszajátszáskor az álló- és mozgóképeket. Sorozatfelvételre 3,7 kép/mp sebességgel képes teljes, 12,1 megapixeles felbontásban. A fentebb ismertetett automatikákat tartalmazza, GPS-ében rengeteg nevezetességi pont található. Ráadásként a szabadtéri sportok szerelmesei bizonyára értékelni fogják az iránytű, magasságmérő és légnyomásmérő barométer funkciókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bencus11 #13
    Én is imádom a TZ7-em!
  • jaspercry #12
    Azt nem csak idősek használják ,sőt nem akarok belemenni ,hogy százalékban melyik korosztály használja.(a fényképezőgép+számítógép+képek javítását)
    Egyébként PS3-al 3 gombnyomás!
    "Nap mint nap látom pl nagyapámnál, hogy csak addig jut el, hogy bedugja a fényképezőt és a feljövő ablakból rámegy a másolásra."
    Nagyon nagyon kevés százaléka.
    Én nem értek a képek retusálásához,de PS(photoshop)-ba minden segédlet nélkül automatán el lehet készíteni a panorámafotót.
    (és én ténleg átlagjúzer vagyok)
  • narumon #11
    Én úgy értettem, hogy - példánál maradva - Lujza örül ha a számítógépre átmásolja a képeit, nem hogy még összefűzzön meg editáljon. Nap mint nap látom pl nagyapámnál, hogy csak addig jut el, hogy bedugja a fényképezőt és a feljövő ablakból rámegy a másolásra. Ha az a kép véletlen eltűnik vagy bármi máshogy van ahogy volt akkor nem tud mit csinálni. Lehúzza a fényképezőt és feldugja újra, hogy bejöjjön az a képernyő. Ha nem megy akkor esetleg újrainditja a gépet és megpróbálja újra, de ha akkor sem sikerül akkor már nekem kell mennem... Ő egy átlag user...
  • Szefmester #10
    Én egy ingyenes programmal és egy ősidőkből való Panasoniccal csináltam az állatkert tornyában, tornya tövénél, és a hegyen panorámaképet kb 20 képből panorámánként. Elviselhető lett a minősége szerintem.
  • narumon #9
    Azért a 2-3 képet nem mindenki tud összefűzni otthon normálisan, és mivel turista gép ott jól jön a nagylátószög, mert ott áll Lujza a piramisok előtt és szeretné, hogy beleférjen a képbe a szfinxel együtt jól. :)
  • jaspercry #8
    Férre ne érts! Gondom ezzel egy szál sincs.(mint laikus,persze nagyon szeretek fotózni,saját tapasztalat a kijelzőn látszódó kép, és a valós kép ,amit a szemem lát,a kettő közt lévő különbségről beszéltem,beszélek)számomra a nagyítás az az ,hogy töbszörösét látom a kijelzön, mint a szememmel.
    Valószínő,hogy ez így kivitelezhetettlen,Egyszerüsítve számomra ez az igazi "zoom"
    Persze ,ha az egyészen már kicsinyítes van,ahhoz biztos ,hogy 14X zoom valós.
    Nekem mégis csalóka így-nagylátószög ide vagy oda.
    Egyébként egy ilyen kompaktnál nem muszály nagylátószög nekem ,inkább készítek 2-3képből egyet így meg lesz a nagylátószög.
  • narumon #7
    Ez igy elég furcsa amiket leírsz. Mivel nagylátószögről beszélünk így még jó, hogy "kicsinyít" hisz ez a dolga. Akkor lenne baj ha nem így működne. A zoom az meg a komplett tartományra vonatkozik, de hát ez minden fényképezőnél így van, szóval igazából nem is értem, hogy mi a gondod.
  • jaspercry #6
    14xoptikai zooom? Az Valóságban mennyi ?Mert sok kompakt volt a kezembe,és zoom nélkül inkább kicsinyített,zoommal meg közelítettett a 0-hoz. Vagyis 5x optikai zoomnál elérhette a valos 0.vagyis semmi féle nagyítást nem adott.
    ha már eléri a 3x-5x valós értéket akkor már nem olyan rossz...
    :)
    Minek ez a zoom parasztvakítás?+14MP? elég max 6-8is csak legyen jó a kép.
    Egy tükörreflexes gépnél is számít az obi minősége ,egy jó obival már ki is jön a 8MP és 14közt a minőség különbség,de ennél a kis gépnél nem.
    Summa summárom ,azért nem olyan rossz ez a kis kütyü,könnyü mobil,videoval nekem 30.000-et megérne,de nem annyi
  • narumon #5
    Tz7-emet nagyon szerettem, fantasztikus képeket csinált egy egy nyaraláson. Lecseréltem, TZ10-re mikor az kijött. Nagy hiba volt... gyorsan túl is adtam rajta. Most csak a Canon DSLR van, de a nyaralásokhoz lehet hogy bepróbálom ezt a TZ20-at csak remélem ezt nem kefélték el mint az elődjét. (Tipp: A TZ7-et tartsd meg, nagyon jó)
  • gosub #4
    Még mindig jobb 14 X 26mm-es optika, mint a korábbi gépek általános ~14 X 35mm-es! Más kérdés, hogy egy ekkora átfogás ilyen kicsiben és pirinyó érzékelőn ekkora megapixelekkel hogyan teljesít.