Alex

Két új géppel bővíti a Lumix G sorozatot a Panasonic

A Panasonic ma bejelentette a G10 modellt, a világ legkönnyebb cserélhető objektíves fényképezőgépét, és a G2-t, mely az első érintőképernyős SLR gép.

2008 végén a Panasonic átrendezte a fényképezőgépek piacát a LUMIX DMC-G1 kamera piacra dobásával. Ez a Mikro 4/3-os rendszeren alapuló, cserélhető objektíves fényképezőgép mellőzte a nagy helyigényű belső tükörrendszer alkalmazását, amely jelenleg valamennyi hagyományos DSLR fényképezőgépben megtalálható. Ezen újítás által a fényképezőgép és az objektívek kisebbek lettek, és lehetővé vált olyan új funkciók megalkotása, mint az állandó élőképes kereső. Ezt követte 2009-ben a DMC-GH1, mely képes volt 1920x1080 felbontású filmek felvételére autofókusz funkcióval együtt, valamint a LUMIX DMC-GF1, amely DSLR-szerű funkciókat és HD-videofelvételt egyesített egy kompakt méretű gépben.

Panasonic LUMIX DMC-G10

A G10 hátulján egy 3"-os, 460 ezer képpontos Intelligens LCD-kijelző és egy 202 ezer képpontos 1,04 -szeres (0,52-szeres) nagyítású állandó élőképes kereső van. Utóbbi még exponálás előtt láthatóvá teszi a felvételi paraméterek változtatásának hatását, Másodpercenként 60 képet jelenít meg, az LCD közel 100 százalékos látómezőt biztosít. Ez lehetővé teszi a fotós számára, hogy a kép komponálása közben ellenőrizze a pontos képkivágást saroktól sarokig.

A gépben persze megtalálható a gyártó jópár automatikus csodája. Az Intelligens Automata mód a felvételi paraméterek automatikus optimalizálásával egyszerűsíti a képkészítést mind a fotózás, mind a filmezés során. A masina az AF-követésnek köszönhetően bármilyen tárgyat képes célba venni és fókuszban tartani akár mozgás közben is. Az arcfelismerő funkció megjegyezi a regisztrált arcokat, és rájuk optimalizálja az élesség és expozíció beállítását.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Panasonic saját képstabilizáló rendszerét MEGA O.I.S-nek nevezi, ez küszöböli ki a kézremegés hatásait, illetve az érzékenység szabályozásával csökkenti az elmosódást, ha a tárgy mozog exponálás közben. Egy másik fejlesztés optimalizálja az expozíciót a kép minden egyes részén, így nem égnek ki a csúcsfények és az árnyékos területeken is marad részlet. Az automatikus ellenfénykompenzáló funkció minden alkalommal működésbe lép, ha a fényképezőgép érzékeli, hogy a fotózni kívánt téma háttérfényben áll. A motívumprogram-választó automatikusan felismeri a leggyakoribb fényképezési helyzeteket - portré, éjszakai portré, tájkép, éjszakai tájkép, makró és naplemente - , és átkapcsol a megfelelő motívumprogramra.

A My Color mód hét előre beállított hatást kínál - Expresszív, Retro, Letisztult, Elegáns, Monokróm, Dinamikus művészi és Sziluett, megtartva az Egyéni módot is, melyben a felhasználó maga állíthatja be a színeket, a fényt és a telítettségi szinteket. Az Állandó Élőkép funkcióval még a kép elkészítése előtt megtekinthetjük, hogy a beállításaink hogyan fogják befolyásolni a képet, ezáltal könnyebb megragadni a kívánt hangulatot vagy atmoszférát.

A LUMIX G10 képes 1280 x 720 képpont felbontású HD-videók rögzítésére Motion JPEG formátumban, valamint normál felbontású filmek készítésére QVGA, VGA és WVGA formátumban. Az automatikák mozgóképek felvételekor is elérhetők így a gép segít kiküszöbilni a kézremegés hatásait erős ráközelítés esetén is. A G10 film móddal is rendelkezik, ahol a felhasználók különböző jellegzetes szín- és a kontrasztbeállítás közül választhatnak a videofelvétel rögzítésekor. A fotók egyszerűen megtekinthetők tévén, ehhez elég az SD-/SDHC-memóriakártyát behelyezni a kompatibilis készülékek erre a célra kialakított kártyanyílásába. Alternatívaként a mini HDMI-kábel jelent megoldást az álló- és mozgóképek átjátszására.

Panasonic LUMIX DMC-G2

A LUMIX G2 különlegessége egyértelműen a kihajtható-forgatható 3"-os, 460 ezer képpontos LCD kijelző. Nagy betekintési szöget nyújt, vízszintesen 180 fokig kihajtható, függőleges irányban pedig 270 fokig forgatható, emellett 100%-os látómezőt kínál. Megérintésével, a felhasználó irányíthatja az autofókuszt, akár zárkioldás közben is. A kontrasztalapú AF együttműködik az érintőképernyővel a zökkenőmentes és kényelmes fényképezés érdekében. Az érintőképernyős kezelőfelület a képek visszanézéséhez is jól használható. Az ikonok megérintésével több száz képből is villámgyorsan rátalálhatunk a keresett fotóra, és jeleníthetjük meg a kijelzőn különböző méretekben. Ujjunkat végighúzva a kijelzőn, lapozhatunk is a gyűjteményben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A géppel szintén 1280 x 720-as felbontású videókat rögzíthetünk AVCHD Lite formátumban, valamint a hagyományos Motion JPEG formátumban is. A filmekből egyszerűen kivághatunk nagy felbontású állóképeket, melyek papírképkidolgozásra is alkalmasak 10 x 15 cm-es méretig. Sőt a LUMIX G2 képes fotókat készíteni filmfelvétel közben, csupán a kioldógomb megnyomásával.

Újdonság a "Video Divide" funkció, melynek segítségével egy kívánt ponton két részre vághatjuk a már elkészített videót, majd eltávolíthatjuk a fölöslegesnek ítélt részeket. A kamera rendelkezik HDMI-kimenettel, így a mozgóképek és fotók lejátszhatók nagyméretű síkképernyős televízión opcionális HDMI mini-kábelen keresztül. A HD-filmfelvétel mellett normál felbontású QVGA, VGA és WVGA formátumú videofelvétel is rendelkezésre áll.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ebben is van My Color mód az előre beállított hatásokkal, állandó élőkép funkció és kiválaszthatjuk a "Movie P" módot is, ahol a rekesz értékét szabadon állítva befolyásolhatjuk a mélységélességet. Az iA mód közvetlenül aktiválható egy külön funkciógombbal, anélkül, hogy a tárcsa és menü használatával fáradoznánk. Filmezés közben az iA aktiválja az optikai képstabilizátort, de benne van a fentebb felsorolt többi automatika is: arcfelismerés, expozíció ellenőrzés, intelligens motívumprogram-választó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!