Kruza Richárd

Új Panasonic videokamerák jelentek meg

A Panasonic márciusban megjelenő három új kamerájának legfontosabb közös jellemzője a rendkívüli optikai zoomteljesítmény.

Az új típusok funkciói főként az amatőr felhasználókat célozzák. Az optikák gyújtótávolsága 33 mm-ről indul, és 70-szeres zoom-ra képesek, mely a "továbbfejleszett" verzió esetében már 78-szoros. Újdonság az új aktív mód, mely a videózás közbeni kézmogásokat küszöböli ki: a hozzátartozó képstabilizátor külön funkciót kapott a zoomolás és a sétálás közben fellépő tipikus kézmozgások kompenzációjára. A bejelentés szerint ez nagyban javította a rázkódásmentes felvételek készítésének lehetőségét.

Az eddig ismert iA funkció mellett egy új AF/AE-követő rendszer is helyet kapott a kamerákban. Ennek használata egyszerű: egy gombnyomással rögzíthetjük a képernyő közepén található tárgyat, melyet mozgás közben ezután követni fog az autofókusz rendszer.

Az új típusok az MPEG-2 mellett támogatják a magasabb tömörítési arányú H.264/AVC (LXP/LSP/LLP mód) formátumot is. Ez (LLP módban) az MPEG-2 rendszerhez képest közel dupla annyi anyag rögzítését teszi lehetővé, majdnem azonos képminőség mellett. Ennek talán leginkább az SD kártyás modellek esetében van jelentősége, ahol kevesebb tárhellyel kell gazdálkodni mint a merevlemezes kamerák esetében, valamint kezelésükkor kevesebb számítógépes kapacitásra van szükség. A H.264/AVC formátum leegyszerűsíti a számítógépes szerkesztést és az internetes (pl. Youtube) feltöltést is.

A kamerákhoz tartozó VideoCamSuite 3.0 szoftver funkcióival az amatőr felhasználókat támogatja: automatikusan megjelenő varázslókkal lehet az olyan alapvető funkciókat elvégezni, mint a fájlletöltés-megosztás, DVD-re való másolás, Youtube-ra való feltöltés. Ez a kazettás kamerák előretörése korában azért fontos, mert nagyon sokan vannak, akiknek gondot okoz a videofájlokkal kapcsolatos alapfunkciók elvégzése a számítógépes környezetben. Az alábbi típusok lesznek kaphatóak:

SDR-H85


Ez a csúcsmodell, ami 80 GB-os merevlemezzel és SDXC-/SDHC-/SD kártya foglalattal egyaránt rendelkezik. LP módban a merevlemezre 74 óra 30 perc, egy opcionális 64 GB-os SDXC kártyára pedig 60 óra 30 percnyi anyagot lehet rögzíteni. A készülékben található merevlemez ütésvédő köpennyel van körülvéve, ami az ellenállóképességet hivatott növelni.

SDR-T50


Belső flash memóriás kameráról van szó. Memóriája 4 GB-os, mely LP módban 3 óra 20 percnyi felvételre nyújt lehetőséget, emiatt lényeges, hogy SDXC-/SDHC-/SD kártyafoglalat is van a gépen. Egy 64 GB-os SDXC kártyára további 60 óra 30 percnyi anyagot lehet rögzíteni. A készülék merevlemez híján kisebb mint az előző típus, valamint mivel nélkülözi a mozgó alkatrészeket, különösen jól ellenáll a külső behatásoknak.

SDR-S50


Ez a típus szinte csak abban különbözik a SDR-T50-tól, hogy nincs benne belső memória. Az új típusok márciusban kerülnek a szaküzletek polcaira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cousin333 #3
    Egy memóriakártyás HD kamera esetén 1 óra felvétel kb. 7-8 GB, de akár 10-11 GB is lehet, típustól függően.