Alex

Összement a Panasonic DMC-GF3

A Panasonic alig hat hónapja adta ki elődjét, a Lumix DMC-GF2-t, máris itt az utód, mely még kompaktabb cserélhető lencsés modell lett.

A gyártó azért meri meglépni ezt, mert a GF3 megjelenésével még nem vezetik ki a piacról a GF2-t, amivel az egymással azonos árazás miatt biztosan sok tanácstalan percet szereznek vásárlóiknak. A masina ugyanazt a 12 megapixeles Live MOS szenzort és Venus Engine FHD képfeldolgozó processzort használja, mint elődje, de számos fejlesztést örökölt a G3-tól is. Ezek közé tartozik a gyorsabb autofókusz, kép-a-képben lehetőség manuális fókusznál, illetve az okosabb automatikus szín és fényességbeállítási lehetőségek. Sorozatfotózásnál a másodpercenkénti 3,2 képfelvétel 3,8-ra javult, és változatlanul maximálisan ISO 6400-as érzékenységre képes. Van benne optikai képstabilizátor, Full HD videófelvételre képes, melyet 3 collos, 460 ezer képpontos LCD kijelzőn tekinthetünk meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kezelőfelülete nem sokat változott, ugyanazt a gombokat és érintőképernyőt kombináló felületet használja, mint a GF2, de a négyirányú navigációs billenőkapcsolókat egy pontosabb tekerőtárcsás/gombos rendszerre cserélték. A könnyű elállíthatóság megelőzésére a kerék némi késéssel reagál, ami bosszantó pillanatokat okozhat, ha ténylegesen változtatni akarunk például a rekeszértéken. Néhány funkció más menübe került, de egyébként kevés a változtatás, hiszen a nagyméretű virtuális gombokat most is nehéz eltéveszteni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A legnagyobb kérdés a 700 dolláros várható ár értékelése. A GF2-vel azonos pénzért egy kisebb, jobb élességállítási lehetőségekkel rendelkező, valamivel jobb teljesítményű fényképezőgépről van szó, cserébe veszítünk a gyengébb elektronikus keresőn és videófelvételnél a hang sztereó helyett már csak mono. Megjelenése július-augusztus táján várható, két variációban, egy 14 mm-es és egy zoom-objektívet tartalmazó kitben. A fényképezőgéppel együtt a Panasonic egy új, 25mm-es (f1.4, 50 mm ekvivalens) Leica objektívet is bejelentett, mellyel augusztusban találkozhatunk a boltok polcain. Manuális fókuszgyűrű és videózás közbeni csöndes működés jellemzi.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A masina legnagyobb ellenfele a Sony NEX sorozata. Mindkettő legnagyobb hátránya ugyanaz: csak a legkisebb objektívvel elég kicsik a kompakt gépekről váltók számára. A jobb képekhez szükséges nagyobb érzékelőméret szükségszerűen nagyobb bajonettet és nagyobb lencséket igényel, mint az olcsó fényképezőgépek aprócska érzékelője. Egy tipikus zoom objektívvel, mint például a 14 - 42-es (mikro négyharmados szabványnál) vagy a 18 - 55-ös (az APS-C modelleknél) máris átugorják a könnyű hordozhatósághoz szükséges méretkategóriát. Van olcsóbb konkurense is, a Samsung NX100, illetve még a jóval nagyobb Olympus E-PL2 is ide sorolható. Kategóriájának mindegyikénél megállapítható, hogy széles elterjedésük gátja a magas ár, habár az általuk nyújtott képminőséggel, teljesítménnyel és funkciókkal ez teljesen arányos szinten van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gosub #6
    Ízlések és pofonok ez a méretcsökkentés, de valahogy még mindig kulturáltabb, szebb megoldású a sony nexnél.
  • Ferrer #5
    Első digi fényképezőgépem majdnem ilyen volt, azzal a különbséggel, hogy csak egy gomb volt rajta :D
  • Tetsuo #4
    Azert meg lehetne kisebbre csinalni. Pl. csak egy cso lenne az egesz, az oldalan a kezeloszervekkel, az egyik oldalan lenne az objektiv nyilasa, a masikon a erzekelo, ami kifele a kijelzo.
    Nekem azt sem lenne kenyelmetlenebb hasznani a durva kezemmel, mint ezeket a kis vackokat. :)
  • narumon #3
    Hát nagy fényképezőt lehet most is kapni. Ennyiből nem jó példa a mobiltelefon.
  • narumon #2
    Nah ezek szerint SG-n nézik, hogy ki mit ír a forumba :)
  • Cat #1
    AZ utolsó, összehasonlító kép tökéletesen mutatja, hogy az objektív a korlát. A tetején már kidomborodik az íve, ennél egyszerűen fizikilag lehetetlen kisebbre csinálni, amíg ezt a technológiát használjuk, és nem képes a lencse önmaga hajlásszövének megváltoztatására (pl. rugalmas módon).

    Bár szerintem egyébként sem érdemes; fura, hogy a mobiltelefonoknál ugyanez a folyamat volt egy évtizede, aztán ismét növekedni kezdtek. Ma már majd' négy collos kijelzőjük van, olyan brutál nagyok, amekkorák korábban soha nem voltak. Vajon mikor kezdtenek el "nőni" a fényképezőgépek is?