Berta Sándor

Raspberry Pi - az olcsó miniatűr számítógép

David Braben játékfejlesztő egy olyan miniatűr számítógépet fejlesztett ki, ami elsősorban diákoknak lehet hasznos és aminek a segítségével megtanulhatják a programozás alapjait.

A Raspberry Pi nevű eszköz gyakorlatilag alig nagyobb egy USB-kulcsnál, ám ennek ellenére a teljesítménye közel sem lebecsülendő. Játékok futtatására nem alkalmas, de az alkotója nem is ilyen célokra tervezte. A cél az volt, hogy a készülék legkésőbb egy éven belül sorozatgyártásra alkalmas legyen és az ára ne haladja meg a 20 eurót.


Braben a Raspberry Pi kapcsán azt írta, hogy olyan, mint egy USB-kulcson elhelyezett számítógép, ami elegendő a böngészésre és leginkább a tanulást, a kísérletezést támogathatja. Az integrált HDMI-portnak köszönhetően az eszköz monitorral vagy televízióval egyaránt összeköthető. A prototípus fő egysége egy 700 MHz-es órajelen üzemelő ARM11 típusú CPU, az SDRAM mérete 128 megabájt, míg az integrált grafikus egység egyaránt támogatja az OpenGL ES 2.0 szabványt és az 1080p-s videók lejátszását. Az adatok tárolására egy SD memóriakártya szolgál.

A billentyűzet és az egér USB-porton keresztül csatlakozik a miniatűr számítógéphez. Emellett lehetőség van akár digitális kamerák vagy éppen egy WLAN-modul csatlakoztatására is. A prototípusra az Ubuntu 9.04, a KOffice irodai programcsomag, az IceWeasel böngésző és a Python programozási környezet került. A szakember tervei szerint a végleges modelleket 17 euróért lehet majd megvásárolni.


Braben jelenleg a Frontier Development vezetőjeként dolgozik és azt reméli, hogy a kezdeményezés felkelti majd a kormányok, a tanárok és a fejlesztők érdeklődését. Azt szeretné, ha a Raspberry Pi-t ingyen kaphatnák meg azok a diákok, akiknek egyébként esélyük sincs a számítógépekhez hozzáférni. Meggyőződése, hogy néhány éven belül alapvető fontosságúvá válik az oktatásban a programozói alapismeretek elsajátítása és ezt a folyamatot szeretné elősegíteni, felgyorsítani.

Amennyiben a készüléket megkapják a tanulók, úgy megismerhetik a hardverekkel és a szoftverekkel kapcsolatos alapvető ismereteket, és kreatív szakemberek kerülhetnek ki az iskolákból. A Raspberry Pi alapítványt 2009 májusában hozták létre. Braben a Cambridge-i Egyetem diákjaként a legendás Elite játék megalkotásával vált világhírűvé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #49
    még is siker a cucc

  • mikediver #48
    Kb. 1 hónapja használom. Rendben van a cucc. Megéri az árát. Vettem hozzá egy kínai 5v-os 1.2A-es adaptert. Csináltam legoból egy kis házat. Egy 1 GB-os ezeréves gagyi sd kártyára felraktam az openelec+xbmc image-t és működik. Hdmi kábellel csatlakozik az av erősítőhöz (kép és hang is ezen) és cat 5e kábellel rádugtam egy switchre. Laptopra rádugtam egy terrás külső vinyót, megosztottam, ez a forrás. Innen húzza az mkv-et,még az 1080p felpontású dts filmeket is zökkenőmentesen lejátsza. Persze ez is drótozva van a switchre, mert 720p wifin már szaggatott a 54 Mb/s-os routerrel.
  • Teppik Amon #47
    már jó pár hete megvan. Nagy TVt kéne venni hozzá, de igazából nem nézek TV-t :D
    Jó kis szerkezet, kipróbáltuk, tényleg szépen viszi a fullhd filmeket XBMC-vel.
    Egy nem okos(buta :) lapos TV-ből így sokminden kihozható!
  • Tinman #46
    Megkaptad?

    Ma kaptam egy ilyet:

    "We are pleased to confirm that your shipment / parcel is being sent to
    you with DHL Express on 27/07/2012."

    Elmondhatatlanul várom már, de jövő hétre tuti megjön!

  • Teppik Amon #45
    én már régesrégen megrendeltem a Farnelltől, úgy volt hogy júni elején küldik. Aztán tegnap jött a levél hogy majd júli 2-t követően küldik :\
    Nembaj, kivárjuk
  • Tinman #44
    Megrendeltem :-) Iszonyúan várom, de még rengeteg idő :-((((((

    Micro USB Euro power supply for Raspberry Pi £4.89 £4.89
    Raspberry Pi Type B Single Board Computer £21.60 £21.60
    Running Total £26.49
    Tax £5.30
    Standard Delivery (Despatch expected within 10 week(s)) £4.95

    Order total £36.74
  • Teppik Amon #43
    Mától lehet rendelni, aki gyors, annak ajándék póló is jár!
  • greg971 #42
    Youtube-os videó szerint eldöcög rajta a quake III. Veszek kettőt :D
  • greg971 #41
    Nem kell neki 1 giga ram . És még Win sem ..... hajrá
  • sanyicks #40
    Így kevesebb mint fél év után tudni lehet hogy NEM lesz rá vinfos (miért is lenne nem is láttam rajtad kívül mást akinek hiányzik, és ez logikus is mert semmi értelme nem lenne.

    Azért probléma a 20ezer vinfosért, mert:
    -egyáltalán nem szükséges rá
    -bloatware csak lassítja
    -nincs semmi előnye pl armos gépnél mert úgy sem fogod rajta az x86-os programokat futtatni ;) márpedig a win egyetlen előnye a szoftverellátottság lenne
    -annak kéne örülnöm hogy 20 ezer forintért kapok 37 ezer forintos oprendszert? Minek örüljek ha teszem azt van egy dobozos változatom, így 2x veszem meg? És hogy örüljek neki hogy ha a rendszer úgy 5000 forintot érne meg amitől a 20 is távol van? :D (megjegyzem akkor sem örülnék ha többször meg kéne vennem

    Megértem hogy imádod a vindózt (illetve nem értem) de nem kell mindenhová azt tolni ahova nem való. Játékpc-kre való (vagyis arra van kényszer) és kész.

    2 kiszerelésben adják, amiben csak a hw a különbség, egyébként nem adnak hozzá os-t, le lehet tölteni és telepíteni, vagy lehet rendelni sd kártyán előretelepítve (linuxot vagy riscos-t). A 12 hónapon belülből meg annyira nem lett semmi, hogy már november eleje óta nagyban használja az a pár ezer programozó akiknek prioritással kiküldték. Bárki meg decembertől rendelheti meg :) 25$-ért a gyengébb, és 35$-ért az erősebb verziót.