Hunter

Hogyan azonosították bin Ladent?

Kielégítő bizonyítékkal szolgálni a világ első számú terrorista vezérének haláláról koránt sem egyszerű. Sokan kételkednek Oszama bin Laden halálhírének hitelességében, a 99,9 százalékos pontosságú DNS elemzés ellenére is.

Az Egyesült Államok közleménye szerint a május 2-i rajtaütés során megölt Oszama bin Laden testét több módszerrel is azonosították, a fényképekkel való összehasonlítás és az arcfelismerő szoftveres elemzés mellett elvégezték a gyakorlatilag tévedhetetlennek tartott DNS elemzést is.

John Brennan, az elnök belbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadója szerint a DNS vizsgálat "99,9 százalékos egyezőséget mutatott". Egy ilyen pontosságú elemzéshez egészen közeli hozzátartozó DNS-e szükséges, bin Ladennek azonban nem volt édestestvére, csupán féltestvérei, belőlük azonban több mint 50 is akadt, emellett viszont akár 24 gyermeke is lehetett.

Több féltestvér DNS-ének bevonásával 90 százalék körüli biztonsággal határozható meg a DNS egyezés, a 99,9 százalék azonban náluk közelebbi rokon hiányában aligha lehetséges, nyilatkozott Rhonda Roby, az Észak-Texas Egyetem Egészségtudományi Központjának törvényszéki genetikusa, a 2001. szeptember 11-i merényletben életüket vesztett emberek személyazonosságának vizsgálatát végző csoport egykori vezetője. Véleménye szerint a féltestvérek DNS-ein alapuló statisztikai elemzés sokkal összetettebb és kevésbé megbízható, mint a közelebbi hozzátartozók, a szülők, vagy gyermekek DNS-én alapuló elemzés.

A jelentések szerint bin Laden egyik fia, nagy valószínűséggel a 20 esztendős Hamza bin Laden is életét vesztette a rajtaütésben. A fiú és több féltestvér DNS-ének felhasználásával valóban 99,9 százalékos pontossággal meghatározható az azonosság, azonban ha a kormány embereinek sikerült DNS mintát vennie Oszama bin Laden, Hamza, és a fiú biológiai anyjának a testéből, aki ott lehetett az épületben a kommandósok támadásakor, az ugyancsak biztosíthatja a Brennan által említett értéket. A teszthez használt DNS-ek eredete jelenleg ismeretlen, ahogy az elemzéshez használt módszer is.

Valószínűleg polimeráz-láncreakcióval felerősítették a DNS kulcsterületeit, az úgynevezett rövid ismétlődő szekvenciákat, az STR-eket, majd azok sémáját összevetették rokonai STR-eivel. Az sem egyértelmű, hogy melyik ügynökség végezte el az elemzést, a média beszámolóiban a CIA és az FBI is egyaránt szerepel. Több forrás úgy véli, hogy az összevetéshez használt DNS-t bin Laden egyik féltestvérének testéből vették, miután elhunyt a bostoni Massachusetts Közkórházban, a kórház azonban nem tudta megerősíteni a híreszteléseket. "Még arra sincs bizonyíték, hogy itt feküdt volna" - tette hozzá a kórház szóvivője, Sue McGreevey.

Greg Comcowich különleges ügynök, az FBI egyik szóvivője egyetlen nyomozati lépést sem tagadott, vagy erősített meg. Amikor megkérdezték, vajon az ügynökség kiad-e bármilyen további információt a DNS elemzésről, így válaszolt: "Semmi olyat, amiről tudnék"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ozdimorgo #237
    Add Uram, hogy Bin Laden feltámadjon, és jöjjön bőingben, az ózdi GECI-t porrá zúzni - ÁMEN
  • adampierson #236
    Egy: Ilyen séma, olyan séma, meg szekvenciák, rokonok, fia,féltesó stb. Az nem lehetséges, hogy az usának eleve megvolt bin laden DNS-e? És nem kellett senkiével sem hasonlítgatni? Állítólag katonai kiképzést kapott Amerikában a 80-as években, Akkor viszont ujjlenyomatnak is, és DNS-nek is lennie kell a kormány tulajdonában. Ennyit erről.
    Kettő: "kertesztény retket"??? Miféle megnyilvánulás ez már Rotyoka? Te valami iszlamista vagy, vagy micsoda? És mit káromkodsz itt te nyomorék. Huzzál oda szépen, ahol hisznek is a koránban, úgy értem állami szinten.
  • plebanos #235
    Nem tudjuk pontosan, kit hasonlítottak össze kivel, azt sem tudjuk, mi lett az eredmény. Azt tudjuk, hogy mit publikálnak. Ha valami logikai gubanc lenne, ne zavarjon senkit, mert valamelyik hír biztosan igaz!
    ... vagy közel áll az igazsághoz!
    ... de mindenféleképpen hír!
    ... bár még sohasem csalt, tévedett senki!
  • Fürtös #234
    Javaslom minden kételkedőnek aki elhitte 9\11 storyt.
    Final Cut
    1 óra 45 perc körül van egy nagyon érdekes Cnn bejelentkezés.
    Hozzáfűzném,a fizikát figyelmen kívűl lehet hagyni de átverni nem lehet.
    Szoritkozzatok csak a tényekre és vonjátok le a következtetéseket.
  • Fürtös #233
    Nem esznek annyi müanyagot:D
    Az az igazság,hogy profitorientált az élelmiszeripar is.
    Ennélfogva a magas hozam érdekében elég sok vegyszert etetnek meg velünk.
    Moby (angol zenész,igen jó arc) csinált egy projektet erről:
    Earthlings
    Figyelem! Csak erős idegzetűeknek!!!
  • JMáté #232
    És te ismersz olyan nagyon szegény (de tényleg nagyon szegény!) embert aki rákban halt meg? Ugye hogy nem? Vajon milyen titok birtokában vannak a csövesek?!
  • flavius74 #231
  • flavius74 #230
    Állítólag pc-t is találtak és lefoglalták. Szerintetek Windowst, Linuxot, netán ios-t használtak raja? :)
  • Merces #229
    ..és hogy hogyan azonositották ? Lefényképezték a holttestét azután szakált meg bajuszt rajzoltak neki.....
  • tricky #228
    nem azt írtam , hogy nem fogták el, hanem hogy nem ölték meg
    élve még mindig többet ér mint holtan
    de se arra nincs bizonyíték hogy élne se arra hogy halott volna
    se kép se videó
    2011et írunk és csak annyi a bizonyíték bin láden halálára hogy az zusa azt mondta hogy likvidálták?
    ne már
    ekkora baromságot.
    majd a homokba dugott fejűek elhiszik, de én nem.