Hunter

Mind mutánsok vagyunk

Mindannyiunknak legalább 100 új mutációja van a DNS-ében, állítja egy új kutatás.

A Current Biology szaklapban megjelent tanulmány az elmúlt 70 év mutációinak arányát próbálta a lehető legjobban megbecsülni, a genetikai szekvenálás legújabb vívmányainak köszönhetően ugyanis végre megbízható képet alkothattak a tudósok a változásokról. Felfedezéseik új kezeléseket eredményezhetnek és betekintést nyújtanak evolúciónk legfrissebb szakaszaiba.

1935-ben a modern genetika egyik atyja, J. B . S. Haldane egy vérzékenységgel küzdő csoportot tanulmányozott. Akkori becslése szerint körülbelül 150 új mutációt hordoztak az emberek. Mások a csimpánzok DNS-ét vizsgálták, hogy megpróbáljanak általános következtetéseket levonni az emberekre vonatkozóan, az újgenerációs szekvenálási technika azonban lehetővé tette a tudósoknak, hogy sokkal közvetlenebb és megbízhatóbb kalkulációkat készítsenek.

A kutatócsoport két kínai férfi Y kromoszómájának génjeit vizsgálta meg. Tudták, hogy a két férfi távoli rokonságban áll egymással, közös ősük 1805-ben született, 13 generációval ezelőtt. Miután a gének ezreiből kiszűrték a két férfi közötti különbségeket - mindössze tizenkettőt - majd arányba állították a teljes emberi génállomány méretével, arra a következtetésre jutottak, hogy személyenként 100-200 mutáció alakult ki, ami meglepő módon egybevág Haldane becslésével.

"Néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna az az adatmennyiség, amit előállítottunk " - nyilatkozott a BBC-nek az egyik tudós, dr. Yali Xue, a cambridgeshire-i Wellcome Trust Sanger Intézet munkatársa, aki emellett a legnagyobb vívmányként a kisszámú mutáció felfedezését értékelte. Utóbbi különösen érdekes, felgyorsult világunktól ugyanis nagyobb arányú mutációt vártak.

Az új mutációk néha súlyos megbetegedésekhez vezethetnek, mint a rák. A kutatók remélik, felfedezésükkel megoldást találhatnak a mutációk csökkentésére és betekintést nyerhetnek az emberi evolúcióba. "Az új mutációk az öröklött változások forrása, olyasvalamié, ami betegségekhez és rendellenességekhez vezethet, továbbá meghatározza az evolúciós változások természetét és sebességét" - magyarázta Joseph Nadeau, az amerikai Case Western Reserve Egyetem kutatója, aki nem vett részt a tanulmányban, azonban igen izgalmasnak nevezte az új kutatást. "Végre megbízható becsléseket kapunk a genetikai jegyekről, ami rendkívül fontos ahhoz, hogy megtudjuk kik is vagyunk genetikailag."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • billxxx #186
    Lehet benne valami,de a mutációt talán mi magunk indítottuk el amikor beleavatkoztunk az első gyógyszerrel a természetes szelektálódás folyamatába.
    Az állatvilágban sem volt ilyen amíg,el nem kezdtük gyógyítani az állatokat.
    Persze küzdeni kell a betegségek ellen...A legnagyobb kérdés az lehet hogy én vagy bárki saját maga mutációjának,melyik variánsát örökölte????
  • Epikurosz #185
    Nem búlvár, mert New Scientist, de én sz(k)eptikus vagyok, mert ha úgy veszem, akkor - Carl Sagan után szabadon - mi mind egy felrobbanó csillagból születtünk. Csillagporból vagyunk!
    Ehhez képest, az, hogy itt, a naprendszerünkben össze-vissza röpködtek a szerves molekulák (a DNS szekvenciák is ilyenekből állnak) - kismiska.
  • Voronyezs #184
    Hm... elég érdekes amit belinkeltél o,O lejöttek ide alienék egy kis Szodómiára vagy mijatosz? komolyra fordítva a szót ilyenre eddig nem is gondoltam...de majd úgyis megmagyarázzák ^^
  • Epikurosz #183
    Kérem a #182 spam törlését, és egyben beszúrok egy másik, témába vágó hivatkozást: ET-k köptek bele a levesbe?
  • riddin #182
    mutánsok mi?
  • upszilon #181
    Dehogyis, csak jól hangzik.
  • Sanyix #180
    Téééééénylleeeeeeg? Mutánsok vagyunk? Pedig azt hittem hogy én nem is ember vagyok hanem a legelső élő szervezet még mindig :D
  • KillerBee #179
    Tökéletesen egyetértek veled ebben, én is leírtam ezt már többször az SG fórumában. Én magam mindig örömmel veszem, ha újat tanulhatok vagy egy tévedésemet kijavítják, mert azzal is tanulok.

    Sajnos mindig akadnak olyan fórumhuszárok, akik érvelés nélkül bedobnak egy marhaságot, majd amikor valaki nem ért egyet velük, azonnal követelni kezdik a másik érveit. Lásd például [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1251027286&no=18]az itt elkezdett "vitát"[/URL]. A vitát mindaddig "kellemesnek" találta, amíg már semmiképpen nem térhetett ki a saját érveinek előadásától, akkor aztán eltűnt a színről.

    Pedig hát az értelmes vita, amelyből mindenki tanulhat, úgy néz ki, hogy mondok valamit és alátámasztom az érveimmel. A másik is mond valamit és ő is alátámasztja az érveivel - és így tovább.
  • djhambi #178
    Az értelmes vita lényge nem a győzelem, hanem a tapasztalatok kicserélése, a más ember gondolkodásának megismerése. (példa: bölcsész haverommal beszélget egy mérnök a globalizációról és az aktuálpolitikáról)(ellenpélda: Gyurcsány-Orbán vita)
  • Balumann #177
    Sokmindenben egyet értek, és érdekes dolgok ezek. Én inkább úgy mondanám, hogy megismerkedtem ezekkel a vallásokkal (taoizmusról én elég keveset tudok, én ilyen példákat hallottam amik az alapfilozófiát magyarázzák, és azok is nagyon tetszettek), elgondolkoztam rajtuk, és folytattam a saját utamat tanulva belőlük. Herman Hesse: Sziddhártáját is érdemes elolvasni/meghallgatni (privátban kérték, úgyhogy hamarosan feltöltöm, ha érdekel mást is szóljatok)!

    A lélekben már semilyen formájában nem hiszek, ahogy abban sem, hogy mindenki alapvetően különbözik, abban sem, hogy bármi is tervezett lenne. A buddhizmusnál inkább a szenvedésről szóló tanításait tartom nagyon hasznosnak (pl. amiket a szélsőséges érzelmekről, ragaszkodásról, birtoklásról, szeretetről, vágyakról tanít). De sose követném úgy, hogy pontról pontra be fogom tartani, csak így felhasználom életem során, úgy ahogy természetesen jön.
    Én abban sem hiszek, hogy létezne eredendően gonosz, jó, rossz, hogy az életnek lenne valamilyen szerepe a világban.
    Természetesen nyitott vagyok többmindenre, és lehet következő cikknél pont a másik oldalon szállok vitába, ha hülye érvekkel jönnek a vallások, filozófiák ellen, illetve megváltozik a véleményem. :D (ahogy tettem már földönkívüliekkel, reiki energiával, meg még több mindennel kapcsolatban).