Hunter

Fotontengerből "szuperfoton" született

Először sikerült fotonok tömegét rábírni az egységes viselkedésre. Az Albert Einstein és Satyendra Nath Bose által 1925-ben megjósolt vívmánnyal tovább csökkenthetik az elektronikai eszközök méretét.

Az abszolút nulla fok közelében egyes atomok és molekulák egy kvantumanyagot, úgynevezett Bose-Einstein kondenzátumot (BEC) alkotnak. Ebben az anyagban minden részecske a lehetséges legalacsonyabb energiaállapotát veszi fel és egy anyagfoltba egyesülve egyetlen egységként viselkednek. Einstein és Bose elmélete ellenére elég nehézkesnek bizonyult rávenni a fotonokat, hogy a legalacsonyabb energiaállapotba zuhanva megalkossák a kondenzációt, mivel hűtéskor a rakoncátlan fényrészecskéket a környező anyagok inkább elnyelik, ahelyett, hogy elvennék az energiájukat.

Martin Weitznek, a német Bonni Egyetem fizikusának és kollégáinak végre sikerült csökkenteni a fotonok energiáját anélkül, hogy elvesztenék őket. "Ez a kísérlet igazi trükkje" - mondta Weitz, akinek szobahőmérsékleten sikerült elérnie az áttörést. Ehhez a csapat először két homorú tükröt helyezett el egymástól 1 mikrométerre, a lencsék által kialakított üreget pedig feltöltötte egy folyékony vörös színezőanyaggal, majd egy zöld lézert irányítottak az üregre.


A szuperfoton megalkotói,
jobb oldalon Weitz professzor
A festék elnyelte a lézer fotonjait, majd újra kibocsátotta azokat kisebb energiájú sárga hullámhosszokon, amit a tükrök az üreg közepére fókuszáltak. Bár több fotont tényleg elnyeltek a tükrök, a lézerben jelenlévő magas számuk elég volt a pótlásukra. Amikor az alacsony energiájú fotonok sűrűsége az üreg közepén köbcentiméterenként elérte az egybillió fotont, a halmaz elkezdett egyetlen szuperfotonként viselkedni, és az elmosódott izzást egy fényes pont váltotta fel. "Az összes foton tömött oszlopban menetelt" - mondta Weitz.

Zoran Hadzibabic, a Cambridge Egyetem tanára szerint az eredmény lezárja az Einstein és Bose által 85 évvel ezelőtt megkezdett elméleti utazást. "Ezzel a munkával a kör bezárult" - mondta.

Weitz szerint munkájuk segíthet az elektronikai eszközök tovább zsugorításában. Az ultraibolya fénynek alacsony a hullámhossza, ami ideálissá teszi parányi minták beégetéséhez a számítógép chipekbe, azonban az UV lézerek előállítása bonyolult. Viszont ha az UV-fotonok ugyanúgy lehűthetők, mint a tanulmányban szereplő optikai fotonok, egy foton Bose-Einstein kondenzáció egy új, nagy energiájú UV-foton forrásként szolgálhat, magyarázta Weitz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sublimiter #35
    Minel tobb bozon van egy adott allapotban, annal konnyebben kerul a tobbi is oda.
    Jobb lenne fizikat tanulnatok, mint itt bohockodtok.
  • NEXUS6 #34
    Egy 20 000 fokos felszíni hőmérsékletű csillag kéknek látszik, a Nap jóval alacsonyabb hőmérséklete miatt sárgának. Összefüggés a linkben.
  • NEXUS6 #33
    Nem kifejezetten Magic Johnson formás lábikrájára gondoltam, hanem erre.

    Egy 20 000 fokos felszíni hőmérsékletű kéknek látszik, a Nap jóal alacsonyabb hőmérséklete miatt sárgának. Összefüggés a linkben.
  • philcsy #32
    Van színhőmérséklet amit a különböző általában több frekvenciát tartalmazó fényre szoktak használni. Ez a feketetest sugárzáson alapul.

    A színekhez és a hőmérséklet között az ember asszociációval kapcsolatot teremt. A kékre azt mondja hogy hideg a pirosra azt hogy meleg. Ezt magasabb (?) szintre emeli a színterápia ... Ez pont ellentétes az előbbivel.

    Amit itt lent valaki mondott hogy a foton frekvenciájához hőmérsékletet rendel, megteheti, leginkább az elsőhöz hasonlít.

    Ami viszont a cikkben van a "foton hűtése" arról fogalmam sincs. Egy (festék) lézert használnak, de egy lézernek a frekvenciája közel állandó. Ebből a szempontból ez a cikk nagyon nem érthető.
  • Kara kán #31
    Zavarba akarsz hozni, ugye?
  • NEXUS6 #30
    Szerinted az un. feketetest sugárzásról mi a véleményed?
  • Kara kán #29
    Szerinted a hőkezeléseket miért infralámpával végzik?
    Annak még a vörös fényél is kisebb a frekvenciája.
  • Dexxter #28
    Na ennek sztem nézz utána...
    Aztán javítsd ki a mondandódat...
  • Kara kán #27
    Ne viccelj.
    A piros fény melegebb, mint a kék, ezt minden rendes gyerek tudja. A sárga is a meleg spektrumban van.
  • halgatyó #26
    Micsoda? Hmm..
    Akkor a sárga fénynek mekkora a hőmérséklete?