Hunter

Mit jelent hangyának lenni?

Vannak nomád harcosok, szorgos gazdálkodók, de akad olyan társadalom is, ami a rabszolgaságot idézi. Kutatók a hangya közösségek sokszínűségét vizsgálták, illetve azokat a molekuláris erőket, amik ezekhez a különbségekhez vezetnek.

A Science magazinban megjelent publikáció két hangyafaj, a primitív társadalmi rendszerrel rendelkező Harpegnathos saltator, valamint a jóval összetettebb szociális szerkezetet magáénak tudó ácshangya (Camponotus floridanus) genetikai szekvenciáit mutatta be.

Egyazon faj különböző társadalmi kasztokban elhelyezkedő tagjai egyazon DNS szekvenciával bírnak, karakterisztikáik mégis sok esetben gyökeresen különbözők, ami feltehetően "epigenetikai változások" eredménye. Ezek olyan DNS módosulások, amik inkább a gének kifejeződését befolyásolják, sem mint magukat a géneket. A két faj szekvenciáinak vizsgálatával a kutatóknak sikerült azonosítaniuk az epigenetikai változások hangyák tulajdonságaira gyakorolt hatásait. "Egy rendszert kerestünk, amiben megtaláljuk egy élő organizmus epigenetikáját" - magyarázta Danny Reinberg, a New York Orvosi Egyetem biokémikusa, a tanulmány négy szerzőjének egyike.

A pattogó hangyák családjába tartozó Harpegnathos saltator közösségei általában legfeljebb 60 hangyát számlálnak. Itt a dolgozó és a királynő fiziológiai felépítése alig különbözik, így esetükben egy dolgozó is előléphet királynővé, amennyiben uralkodójuk elpusztul. Ezzel szemben az ácshangya-társadalmak több ezer hangyából állnak. A dolgozók akár két külön kasztra is tagolódhatnak, ezeket különböző élettani és viselkedési jegyek különböztetik meg egymástól. Esetükben kizárólag a királynő tud megtermékenyített tojásokat rakni, halálával a teljes kolónia elpusztul.

A kutatók a két faj hierarchiájában különböző posztot betöltő hangyák genomjait elemezték egyénenként, illetve összevetették azokat a génállományokat is, amiket a két fajban azonos szerepet betöltő egyének hordoznak. Emellett összehasonlították a génkifejeződésbeli különbségeket és megvizsgálták a legfőbb epigenetikai jelzőket, mint a DNS metilációt, a géneket elcsendesítő folyamatot. Az adatok birtokában a kutatócsoport betekintést nyert a különböző rendszereket vezérlő molekuláris eseményekbe.

Az eredmények az öregedés mechanizmusát helyezték előtérbe, a királynőnél ugyanis a hosszú élet az egyik legfontosabb tulajdonság. Eltávolítva a pattogó hangyák királynőjét, a nőstény dolgozók közül többen levetkőzték korábbi szerepüket és megszerezték a királynő tulajdonságait, köztük a hosszú élettartamot. A folyamat során két gén kifejeződési szintjében észleltek növekedést. Az egyik gén a telomeráz enzimet kódolja, míg a másik az SIRT1 proteint. Mindkét gén a hosszú élethez kapcsolható a hangyák és az emberek esetében is. Azt is felfedezték, hogy az epigenetikai jelzők, mint a DNS metiláció jelen volt a hangyák genomjában, egyértelműen mutatva, hogy az epigenetikai rendszerek közrejátszanak ezekben a viselkedésbeli átmenetekben.


Kolónián belüli konfliktus: egy Harpegnathos saltator dolgozó végez a királynővel

Az ácshangyák esetében a két dolgozó kaszt különböző viselkedési jellemvonásokat mutatott. Az elsőrendű dolgozók a kolónia védelmét szolgálták, míg a másodrendűek az élelemről gondoskodtak. Reinberg és munkatársai elemzése több olyan génnél talált eltérést a kifejeződési szintekben, amik az agyfunkciókban mutatkoznak meg, ilyen volt például a szagok észlelése.

Nem a hangyák az egyetlen euszociális, vagyis kasztrendszert alkotó rovarok, ahol egyes egyének feladják szaporodási képességüket a munka vagy mások gondozása érdekében. Rokonaik, a méhek ugyancsak hasonló rendeződésű társadalmakban élnek. Gene Robinson, az Illinois Egyetem entomológusa 2006-ban tette közzé a méh génállományát, ami meglepő eredményeket hozott a muslica és szúnyog genomokkal való összehasonlításkor, ez azonban csak a kezdet volt. "Nagyon nehéz mindössze néhány fajból következtetéseket levonni. Nagy szükség lenne több hasonló tulajdonságokkal rendelkező hasonló faj összehasonlításának képességére" - mondta Robinson, aki a két hangyafaj szekvenciáinak közzétételét már ebbe az irányba történő elmozdulásként értékelte, egy olyan időszak eljövetelét vetítve elő, amikor a rokon fajok szekvenálása már rutinszerűvé válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Megtörhetetlen #30
    igen ez ugyanaz amikor a macska nagyon nagyin megijed több videó is van erről, hogy nem szép ugyan de üvegben áthúzzák a vonat előtt akkor hirtelen totál kiőszül a macsek persze meg is hal sajna :S
    Tehát a stresz az valóban elősegíti a haj őszülését az előbb említett katapultos eset valószínűleg ugyanezen folyamat eredménye!
  • Meridian #29
    Az őszülésre van magyarázat: A Langolierek megeszik a pigmenteket...
    :P
  • WoodrowWilson #28
    Nem, nem így történik. Ha egyszer bekerült a pigment a hajba, akkor onnan természetes úton nem jön ki. Azért nem olyan, mint a lenőtt haj, mert a fehéredés sokszor fokozatos. Ráadásul állítólag ha a tüsző leáll a pigmenttermeléssel, elősegíti a hajszál kihullását, így a helyébe már egy teljesen fehér nőhet.
    Jól olvastad, ezt az anyagot melaninnak hívják, ami egy pigment. Viszont nem a már kinőtt hajat befolyásolja.

    Amiről meg NEXUS6 írt, az egy betegség, tehát nem történik meg mindenkivel.
  • NEXUS6 #27
    Passz, szerintem is van ilyen, de nálam szerencsére ez sokkal lassabban megy. A kopaszodás momentán jobban zavar.
  • nonicks #26
    egy ismerősnek autó balesete volt és kb 1-2 óra leforgása alatt megőszült...
    hirtelen kihullott a haja és kinőtt ugyanannyi? 6cm-t nőtt volna a haja 2 óra alatt????
  • NEXUS6 #25
    ITT azt írják, nem megőszül az ember egy pillant alatt, hanem kihullik az összes nem ősz hajszála, az eredmény mondjuk ugyan az.

    A macskáim is amikor megijednek egy pillanat alatt egy tonna szőrt tudnak elhullatni.
  • NEXUS6 #24
    Én is hallottam már eseteket, amikor percek alatt őszült valaki. Pl pilcsik amikor katapultáltak valami miatt a gépből.

    Városi legenda persze, de majd utána nézek.
  • nextman #23
    Pedig az őszülés minden esetben így történik, a pigment kimászik az egész hajszálból:) Nem pedig ősz hajszál kezd el nőni. Akkor olyan lenne, mintha festenéd a hajad, és ha lenő, akkor látod meddig barna, és honnantól fehér. Nálam ilyen még sose volt. Ellenben vannak teljesen fekete hajszálaim, vannak teljesen fehérek, és vannak, amik szürkülnek a feketéből a fehér felé. De egy db. hajszál színe a teljes hosszában ugyanaz, és együtt változik. Nincs félig ilyen félig olyan hajszálam. És nagy stressz hatására igenis beindulhat vagy felpöröghet ez a folyamat.

    Amúgy igazából nem így van hogy a pigment mászik ki. Azt olvastam valahol, hogy egy fiatal szervezetben termelődik egy anyag, ami gátolja a haj őszülését. Ha ezt kivennéd az emberekből, mindenkinek egyenlően ősz haja lenne. De ahogy öregszel, ez a gátló anyag egyre kevésbé termelődik, így megőszülsz. Na ezt olvastam valahol, mondjuk nem hasogattam fel a hajszálaimat, hogy tényleg így van -e:)
  • NEXUS6 #22
    Kiegészítve az eddigi hsz-eket, csak anynit tennék hozzá, hogy az egyedek tulajdonságait az aktív gének összessége határozza meg. Az egyed/faj génállománya itt nem változik, csak bizonyos gének aktívvá válhatnak, ami az egyes egyedek tulajdonságait is megváltoztatják.

    Kicsit el kell szakadni attól, hogy az evolúciót az egyedek sorsaként értelmezzük. Valójában az evolúció és ezen belül a fajok sorsa is inkább a genetikai állomány továbbörökítéséről szól, az un "önző gén" szemszögéből kell ezeket a dolgokat nézni.

    Az emberi faj egyedei ugyan tudattal rendelkeznek és képesek bizonyos folyamatokat látni, sorsukat irányítani. De a földi életet emellett sokkal inkább egy nagyobb ívű történés jellemzi, a gének létezése, "harca". Ez az ami fajunkat is alapvetően jellemzi, és bizonyos szempontból túlmutat még a civilizációink léptékén is.

    Az emberi társadalomban, vagy a hasonló emlős közösségekben ugyan így vannak ilyen folyamatok, amelyeket a gének, vagy az azokat aktiváló, elnyomó feromonok, hormonok jellemzik leginkább.

    Legkézenfekvőbb példa az emlős közösségeknél megtalálható alfa-hím/alárendelt egyedek példája.
    A helyzet ua. mint a rovaroknál a királynő szitu. Van egy kiválasztott egyed, amelyik szaporodó képes, tovább örökíti a géneket, míg az egész közösség hasonló génállományú egyedei gyakorlatilag sz ő érdekükben dolgozik, a közösség minden erőforrását ennek rendeli alá.

    Az emlős közösségekben a szabályozó mechanizmus, gyakorlatilag a stresszel és az ez által kifejtett hormonális hatásokkal függ össze. Egy emlős közösségben az alfahím jelenléte gyakorlatilag önmagában stresszeli az alárendelt egyedeket hímeket, a nőstényekben pedig szaporodási hajlandóságot vált ki. A stressz hatása az alárendelt viselkedési módok erősödést, a szaporodó képesség csökkenését, és rövidült élettartamot jelent (ezáltal sem fogyasztják feleslegesen a közösség erőforrásait, hiszen nem képesek szaporodásra).

    A jelenlegi társadalmunk rákfenéje, hogy nem tudatosítjuk biológiai örökségünket. Valójában nincs már arra szükség, hogy az egyedek nagyrészét sújtsa a társadalmat szabályozó stressz okozta hatás, sőt társadalmainkra ez kifejezetten romboló. Egyrészt az erőforrások ma már nem korlátozottak, másrészt a monogámia elterjedésével, az alfa egyedek már nem hoznak létre annyi utódot, amivel a társadalom egyedszáma szinten tartható lenne.

    Megoldás: a stressz csökkentése, a társadalom belső kommunikációjából el kell távolítani azokat a kommunikációs mémeket, faktorokat, amelyek a stresszt kiváltják.
  • Molnibalage #21
    http://www.origo.hu/tudomany/20100903-a-hangyak-az-elefantok-ellen-is-megvedik-faikat.html