30
  • Megtörhetetlen
    #30
    igen ez ugyanaz amikor a macska nagyon nagyin megijed több videó is van erről, hogy nem szép ugyan de üvegben áthúzzák a vonat előtt akkor hirtelen totál kiőszül a macsek persze meg is hal sajna :S
    Tehát a stresz az valóban elősegíti a haj őszülését az előbb említett katapultos eset valószínűleg ugyanezen folyamat eredménye!
  • Meridian
    #29
    Az őszülésre van magyarázat: A Langolierek megeszik a pigmenteket...
    :P
  • WoodrowWilson
    #28
    Nem, nem így történik. Ha egyszer bekerült a pigment a hajba, akkor onnan természetes úton nem jön ki. Azért nem olyan, mint a lenőtt haj, mert a fehéredés sokszor fokozatos. Ráadásul állítólag ha a tüsző leáll a pigmenttermeléssel, elősegíti a hajszál kihullását, így a helyébe már egy teljesen fehér nőhet.
    Jól olvastad, ezt az anyagot melaninnak hívják, ami egy pigment. Viszont nem a már kinőtt hajat befolyásolja.

    Amiről meg NEXUS6 írt, az egy betegség, tehát nem történik meg mindenkivel.
  • NEXUS6
    #27
    Passz, szerintem is van ilyen, de nálam szerencsére ez sokkal lassabban megy. A kopaszodás momentán jobban zavar.
  • nonicks
    #26
    egy ismerősnek autó balesete volt és kb 1-2 óra leforgása alatt megőszült...
    hirtelen kihullott a haja és kinőtt ugyanannyi? 6cm-t nőtt volna a haja 2 óra alatt????
  • NEXUS6
    #25
    ITT azt írják, nem megőszül az ember egy pillant alatt, hanem kihullik az összes nem ősz hajszála, az eredmény mondjuk ugyan az.

    A macskáim is amikor megijednek egy pillanat alatt egy tonna szőrt tudnak elhullatni.
  • NEXUS6
    #24
    Én is hallottam már eseteket, amikor percek alatt őszült valaki. Pl pilcsik amikor katapultáltak valami miatt a gépből.

    Városi legenda persze, de majd utána nézek.
  • nextman
    #23
    Pedig az őszülés minden esetben így történik, a pigment kimászik az egész hajszálból:) Nem pedig ősz hajszál kezd el nőni. Akkor olyan lenne, mintha festenéd a hajad, és ha lenő, akkor látod meddig barna, és honnantól fehér. Nálam ilyen még sose volt. Ellenben vannak teljesen fekete hajszálaim, vannak teljesen fehérek, és vannak, amik szürkülnek a feketéből a fehér felé. De egy db. hajszál színe a teljes hosszában ugyanaz, és együtt változik. Nincs félig ilyen félig olyan hajszálam. És nagy stressz hatására igenis beindulhat vagy felpöröghet ez a folyamat.

    Amúgy igazából nem így van hogy a pigment mászik ki. Azt olvastam valahol, hogy egy fiatal szervezetben termelődik egy anyag, ami gátolja a haj őszülését. Ha ezt kivennéd az emberekből, mindenkinek egyenlően ősz haja lenne. De ahogy öregszel, ez a gátló anyag egyre kevésbé termelődik, így megőszülsz. Na ezt olvastam valahol, mondjuk nem hasogattam fel a hajszálaimat, hogy tényleg így van -e:)
  • NEXUS6
    #22
    Kiegészítve az eddigi hsz-eket, csak anynit tennék hozzá, hogy az egyedek tulajdonságait az aktív gének összessége határozza meg. Az egyed/faj génállománya itt nem változik, csak bizonyos gének aktívvá válhatnak, ami az egyes egyedek tulajdonságait is megváltoztatják.

    Kicsit el kell szakadni attól, hogy az evolúciót az egyedek sorsaként értelmezzük. Valójában az evolúció és ezen belül a fajok sorsa is inkább a genetikai állomány továbbörökítéséről szól, az un "önző gén" szemszögéből kell ezeket a dolgokat nézni.

    Az emberi faj egyedei ugyan tudattal rendelkeznek és képesek bizonyos folyamatokat látni, sorsukat irányítani. De a földi életet emellett sokkal inkább egy nagyobb ívű történés jellemzi, a gének létezése, "harca". Ez az ami fajunkat is alapvetően jellemzi, és bizonyos szempontból túlmutat még a civilizációink léptékén is.

    Az emberi társadalomban, vagy a hasonló emlős közösségekben ugyan így vannak ilyen folyamatok, amelyeket a gének, vagy az azokat aktiváló, elnyomó feromonok, hormonok jellemzik leginkább.

    Legkézenfekvőbb példa az emlős közösségeknél megtalálható alfa-hím/alárendelt egyedek példája.
    A helyzet ua. mint a rovaroknál a királynő szitu. Van egy kiválasztott egyed, amelyik szaporodó képes, tovább örökíti a géneket, míg az egész közösség hasonló génállományú egyedei gyakorlatilag sz ő érdekükben dolgozik, a közösség minden erőforrását ennek rendeli alá.

    Az emlős közösségekben a szabályozó mechanizmus, gyakorlatilag a stresszel és az ez által kifejtett hormonális hatásokkal függ össze. Egy emlős közösségben az alfahím jelenléte gyakorlatilag önmagában stresszeli az alárendelt egyedeket hímeket, a nőstényekben pedig szaporodási hajlandóságot vált ki. A stressz hatása az alárendelt viselkedési módok erősödést, a szaporodó képesség csökkenését, és rövidült élettartamot jelent (ezáltal sem fogyasztják feleslegesen a közösség erőforrásait, hiszen nem képesek szaporodásra).

    A jelenlegi társadalmunk rákfenéje, hogy nem tudatosítjuk biológiai örökségünket. Valójában nincs már arra szükség, hogy az egyedek nagyrészét sújtsa a társadalmat szabályozó stressz okozta hatás, sőt társadalmainkra ez kifejezetten romboló. Egyrészt az erőforrások ma már nem korlátozottak, másrészt a monogámia elterjedésével, az alfa egyedek már nem hoznak létre annyi utódot, amivel a társadalom egyedszáma szinten tartható lenne.

    Megoldás: a stressz csökkentése, a társadalom belső kommunikációjából el kell távolítani azokat a kommunikációs mémeket, faktorokat, amelyek a stresszt kiváltják.
  • Molnibalage
    #21
    http://www.origo.hu/tudomany/20100903-a-hangyak-az-elefantok-ellen-is-megvedik-faikat.html
  • god25
    #20
    Yó cikk!
  • WoodrowWilson
    #19
    Ha annyira mindennapos, miért csak cáfolatokat lehet olvasni a témában? De én nyitott vagyok, ha tudsz mutatni valami olyan írást (vagy te magad tudod a megoldást), ami szerint a jelenség lehetséges, és megmagyarázza, hogy hogyan történik, akkor ne tartsd vissza.
  • kriszwells
    #18
    Ez a második kép szerintem nagyon jó lett! :)
  • ShaiHulud
    #17
    pedig ez sokkhatasra szinte "midnennapos" dolog, van hogy csak foltokban oszul ki.
  • Solten
    #16
    Egyetértek
  • Glutamin
    #15
    Ebből is látszik, hogy nem halott:D Én is láttam hasonlót a környzetemben. Bár ott meg a srác szakálla fehéredett ki pár nap alatt.
  • WoodrowWilson
    #14
    Bizonyára Isten játszhatott közre, különben nem tudom, hogy mászhatott ki a haj halott sejtjeiből a pigment.
  • MacropusRufus
    #13
    megerősítve. Az ált.iskolámban volt egy osztály kirándulás. Ott egy srác belefuladt a Balatonba. Az egyik felügyelő tanár (az osztályfőnökük) egy agresszív faszkalap volt. Viszont, mikor visszajöttek gy.k. a tragédia másnapján a faszi már erősen őszűlt. Azóta meg hitet oktat, és totál ősz.
  • Celeborn
    #12
    Tyű, köszönöm a sok választ. Így már azért sokkal érthetőbb a dolog, és kevésbé misztikus. :)
  • tomonor
    #11
    hehe, azt te csak hiszed. Iskolámba, annó mikor még volt tanműhely az egyik gyerek meghalt, és felügyelete alá tartozó tanár sokkot kapott, barna 4 centis haja egyik napról a másikra ősz lett.
  • WoodrowWilson
    #10
    "illetve erős sokkhatás folyományaként emberek képesek egy két nap alatt pl. megőszülni"
    Viccnek nem rossz. A haj nem tud megőszülni, csak ősz haj tud nőni.
  • herlius
    #9
    A hangyák társadalmi rendszeréről nincs túl sok infóm, de a hasonlóan működő méhekről igen, tehát gondolom a hangyáknál sem működik ez másként. A méheknél a királynő egy különleges "bölcsőből" nevelődik ki, amit egy speciálisan az anyaméh táplálására létrehozott termékkel, méhpempővel táplálnak. Ettől lesz a méhkirálynő termékeny. A méhcsaládban ugyanakkor a dolgozók is nőstények, viszont a "szegényebb" táplálék miatt bennük nem fejlődnek ki teljesen a nemi szervek. Ha egy családban elpusztul a királynő és a család nem tud új bölcsőből királynőt nevelni magának, akkor fellép az álanyaság, amikor a család a dolgozók közül választ magának egy (de gyakran több) nőstényt, amit mesterségesen feltáplálnak méhpempővel, hogy a szaporító szervei kifejlődjenek. A gond csupán az, hogy ezek az álanyák képtelenek dolgozóméheket reprodukálni, ugyanis nem párosodtak. A kikelő lárvák (ha egyáltalán életképesek lesznek) kivétel nélkül hímneműek (herék), vagyis ezzel a folyamattal csak a család pusztulását gyorsítják fel, lévén a hímnemű egyedek nem dolgoznak, ellenben rengeteget zabálnak:) Azt viszont, hogy az álanyák kiválasztása milyen folyamatok alapján történik, még nem igazán tudták megfejteni (legalábbis a méheknél).
  • polarka
    #8
    Mert lecsökken, sőt megszűnik a királynő blokkoló feromonjának a koncentrációja.
  • inkvisitor
    #7
    Az lehet a magyarázat, hogy a királynő folyamatosan kiválaszt valami szaganyagot, feormont, ami gátolja, hogy a többi dolgozó átalakuljon. Amikor a királynő elpusztul, az a szaganyag megszűnik, és elindul a többi nőstény átalakulása. A leggyorsabb elkezdi termeléni a feromont, mire a többi átváltozása leáll.
    Ilyen pl az is, hogy ha a vemhes nőstény egerek a területen belül idegen hím vizeletszagát érzik, megszakad a vemhességük, a magzatok felszívódnak.
  • TreDoR
    #6
    Ez most kb. olyan, minthogy az ember jelenleg a földi evolúció csúcsa, mégsem képes a saját testével repülni. Attól, hogy valami működik fejletlenebb szinteken, nem biztos, hogy nekünk is megy.
  • mcganyol
    #5
    érhetik embereket is olyan meghatározó események, melyek megváltoztatják a gondolkodásmódját gyökeresen (halálközeli élmény, gyermek elvesztése, családon belüli erőszak, ...stb).
    ezek persze nem fizikai elváltozásokat okoznak, de idővel azt is hozzák magukkal.
    illetve erős sokkhatás folyományaként emberek képesek egy két nap alatt pl. megőszülni.
    gondolom a hangyát is ilyen "sokként" érheti a királynő elpusztulása, ez indítja el a folyamatot.
    mindenesetre érdekes a cikk.
  • Narxis
    #4
  • Gascan #3
    lehetett volna picit részletesebb is a cikk
  • immovable
    #2
    Nagy jó cikk. Több ilyen is lehetne.
  • Celeborn
    #1
    Ebben a cikkben szépen leírták, hogy mi történik, ha elpusztul a királynőjük, de felmerült bennem egy kérdés, amire nem látom itt a választ, és ez a "miért?". Én értem, hogy elpusztul a királynő, akkor több hangya megváltozik, hogy biológiailag is felválthassa az elődjét, nade miért? Mégis milyen erő lehet képes rá, hogy egy genetikai változást vigyen végbe? Egyszerűen csak beléjük van programozva, hogy ha látják, hogy a királynőnek sanyi, akkor tessék "melleket növeszteni", és lám, "mellük nő"? Azért ez elég durva. Pedig ezek csak hangyák. Most azon töröm a fejem, hogy van-e az emberi társadalomban olyan szituáció, amikor egy ember hasonló változáson megy keresztül...