Alex

Cserélhető objektíves HD videókamerát mutatott be a Sony

A Sony bemutatta amatőröknek szánt, cserélhető objektívvel rendelkező HD kameráját, mely méltó a 25 éves múltra visszatekintő Handycam ágazat hírnevéhez.

A Handycam NEX-VG10E full HD videófelvételre képes, és sztereó hangzással, illetve APS-C méretű szenzorának köszönhetően a professzionális kamerák képminőségével rendelkezik. A 14,2 valós megapixeles Exmor APS HD CMOS szenzor jóval nagyobb a hagyományos kamerákban használtnál. Ezáltal mélységélessége kiváló, és lehetővé teszi a mozikból már jól ismert defókuszált hátterű felvételek készítését. Mivel a kamerával DSLR minőségű fotók rögzíthetők, a gyártó közleménye szerint akár a fotóstáska mérete is csökkenthető.


Az elsősorban hobbivideósoknak illetve fotósoknak szánt NEX-VG10E-hez a jelenleg kapható háromféle E-bajonettes objektív közvetlen használata mellett az opcionális LA-EA1 adapterrel az alpha fényképezőgépek A-bajonettes objektívjei is csatlakoztathatók. A Full HD 1920x1080 videók AVCHDTM formátumban kerülnek rögzítésre, maximum 24 Mbps bitrate mellett. A HD videófelvétel közben nincs limitálva a felvételi idő. A felvételek tárolására Memory Stick PRO Duo vagy SD memóriakártyákat használhatunk.

A NEX-VG10E alapfelszereltségként tartalmazza a képstabilizálóval is ellátott E18-200mm F3.5-6.3 OSS objektívet, amely 11x optikai zoomtartománnyal rendelkezik. Mivel ez az E-bajonettes objektív kifejezetten videófelvételek készítésére született, rendkívül csendes autofókusz illetve blendeállítás jellemzi. A beépített optikai SteadyShot képstabilizáló rendszer tisztább felvételeket nyújt kézi felvétel esetén. A nagy látószög alkalmazásakor az “Active" mód siet a videós segítségére további rázkódásvédelmi megoldásokkal, így akár gyaloglás közben is rögzíthető felvétel.


Egy intuitív tárcsa és gyorsgombok segítik a kamera menüjében való hatékony navigálást, illetve a felvételi beállításokat. A blende, a zársebesség, a fehéregyensúly és a gain manuálisan is állítható. Az anyagokat 921 000 képpontos, 3 collos LCD kijelzőn nézhetjük vissza. Az LCD mellett 1 152 000 képpontú elektronikus kereső dolgozik a komponálást illetve a megjelenítést tekintve.

A kiadott sajtóanyag szerint a NEX-VG10E hangminősége is ugyanolyan professzionális szintű, mint a vizuális elemeké. A Quad Capsule Spatial Array Stereo Microphone fejlett jelfeldolgozó algoritmusa dolgozza fel a mikrofon különböző térbeli orientáltságú kapszulái által vett jeleket. Az eredmény jól érzékelhető orientációval rendelkező hang: ezáltal több és jobb minőségű hang vehető fel a felvétel környezetéből és a felesleges háttérzajok kevéssé érvényesülnek. Önálló mikrofon is csatlakoztatható a kamerához, valamint fejhallgató is.


A gyártó számtalan kiegészítőt is piacra dobott, többek között a ECM-CG50 puskamikrofont, amely a kamera vakupapucsához csatlakoztatható. Az akkumulátorok közül az NP-FV100 emelhető ki a maga akár 330 percnyi HD videófelvételi teljesítményével. A puha hordtáskák közül az LCS-VCD ajánlják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cloud.strife #12
    Ahha, köszönjük... Leülhetsz Pistike, egyes...

    u.i.: szeretem az ilyen internetbetyár kisokosokat. Egyszer fognál a kezedben egy ilyet, vagy amíg ez meg nem jelenik, egy NEX-5-öt és látnál csodát, nem csak bugyuta demókat nézegetnél a Zinternetten.... láll
  • kpbendi #11
    A 7D alias problémái jelentkeznek ennél? Pl. a háttér apróbb részletein megjelenő blur, vagy vibráló mintázat.
  • gosub #10
    Amúgy Nem kell 4k-nak lenni:
    4K

    Horizontal Aspect Megapixels
    Cinema Formats Resolution Ratio Per Frame

    Academy Standard 3626x2664 1.37:1 9.7 MP
    Academy Flat 3996x2160 1.85:1 8.6 MP
    Anamorphic Scope 4096X1714 2.39:1 7.0 MP


    2K

    Academy Standard 1828x1332 1.37:1 2.4 MP
    Academy Flat 1998x1080 1.85:1 2.2 MP
    Anamorphic Scope 2048x858 2.39:1 1.8 MP

    De csakugyan ez a sony interlaced :( nemtom miért eröltetik.
  • willcox #9
    Ne zavarjon egy cseppet sem, hogy az AVCHD nem tömörítés neve, hanem formátumé.
  • Ahoy #8
    Néztem tesztvideókat... ez egy fos. Gány a képe, szar a dinamikatartomány. Ugyanúgy rolling shutterel mint a DSLR-ek, és mégcsak p-t sem tud, csak interlaced a képe. Ja és még drága is.

    Majdnem minden szempontból szarabb mint egy DSLR kamera, amivel még pró fotókat is tudsz készíteni.
  • gosub #7
    Persze drága az igazi filmkamerát helyettesítő digi, viszont látnod kéne mit képesek művelni a filmkamerával. De még a betacammal is. Ehhez hozzájön az ótvar világítás... Meg azaz irdatlan mennyiségű nyersanyag amit elpocsékolnak. Nézz meg egy magyar filmet 'technikai' szemmel! Mintha direkt szar színeket szeretnének, állandóan változó fehéregyensúly, szemcse és koszhegy...
    Erre mondom azt hogy egy ilyen kamerával néhány lelkes hozzáértő amatőr jobbat produkál.
    Mint pl. az általad belinkelt klipp, de van az animálkannibálnak is Canon 7D vagy Canon 5Dmark2 -vel készült klippje. Amik minőségben űberolják a hazai filmgyártás által előállított filmeket. Mindez a technikára vonatkozik.
  • Atyuska #6
    A nagy probléma ezzel a készülékkel, hogy az AVCHD képtömörítés profi munkára alkalmatlan, közel sem Broadcast.
  • jaspercry #5
    Abban igazad van,hogy ha kijön 4000euróbol akkor olcsobb,de ne felejtd el,hogy a diditális kamerák,amiket használnak:20-30ezer dolárból, azok felbontása 4K
    ami jóval magassab, mint a full HD.
    7D vel forgatott klipp(barátom,készítette,nem a zene miatt mutatom,nem az én stilusom)
    persze a sony villog -e témában,és egy hasonló minőséget tud produkálni mint a 7D akkor már nyerő
    videoklipp játszd 1080p-ben :)
    klipp
  • jaspercry #4
    obival meg álvánnyal szerintem szinte ugyan olyan lehet ,kényelmesség szempontjából,mint a 7D(persze othoni használatra lehetnek különbségek)
    1100 dodo,meg kb a fele a 7d árának,az elég igéretesnek tünik...
    de.....
  • gosub #3
    Azért 7D-vel küzdelmesebb a videózás. Inkább az a kérdés, ha relatíve ilyen egyszerű és olcsó egy igazi FullHD kamera mikor láthatjuk a magyar filmgyártásban? Bár nemtom mennyi kerülhet ez, de ha kijön 4000 euróból akkor potom pénz ahhoz képest ami ott mozog és amilyen eredmény technikailag kijön onnan. Legalábbis amit a vásznon moziban látni.