Kruza Richárd

Három új Sony tükörreflexes gép

Két olcsóbb és egy Full-frame típus jelent meg. Úgy tűnik, mindhárom új gép esetében a látszatfejlesztések helyett ezúttal lényeges pontokra koncentráltak a fejlesztők.

DSLR α500 és DSLR α550

Apró különségek vannak a a két gép között, az egyik ilyen a felbontás: 12,3 és 14,2 effektív megapixel. Mindkét típusban az új, APS-C méretű Exmor CMOS szenzor szíve dobog, mely a BIONZ képfeldolgozó áramkörrel együtt az eddigieknél alacsonyabb képzajt ígér, akár ISO12800 érzékenység mellett is.



Élőkép funkció is van a gépekben, melynek használata esetében a Quick AF Live View rendszer biztosítja az eddigieknél gyorsabb és precízebb automata élességállítást, amihez arcérzékelés és mosolyfelismerés is tartozik. Nőtt a sorozatfelvétel sebessége: élőkép esetében 4 fps, keresővel 5pfs, a DSLR-α550 esetében, “Speed Priority" módban pedig 7 fps.

Mindkét gépen 3 collos, 90 fokban kihajtható kijelző van, különbség a felbontásban fedezhető fel: a DSLR-α550 kijelzője 921 ezer pixeles. Az információk szerint a gépek kezelése az új kezelőfelület és menürendszernek köszönhetően egyszerű, ami a kezdő vagy amatőr fotósoknak jelent segítséget.



A HDR (High Dynamic Range) és a dinamikatartomány-növelő rendszer a digitális fényképezőgépek szűk dinamikatartománnyal kapcsolatos problematikájára ad megoldást. Mindkét rendszer a Sony saját fejlesztése, és az információk szerint nagyon hatásosan működnek.

Az optikai képstabilizátor természetesen minkét gépben megtalálható, melyet SteadyShot INSIDE-nak nevez a Sony. A rendszer - kompatibilis optika használata esetében - 4 lépcsőben is csökkentheti a bemozdulás okozta problémákat.

DSLR α850

Komolyabb felhasználásra szánta a Sony az új, full-frame típust, mely ennek ellenére viszonylag elérhető vételáron fog forgalomba kerülni. A 24,6 megapixeles felbontás nem véletlenül egyezik meg a DSLR-α900-éval: a szenzor ugyanaz. A nagy felbontás miatt felgyülemlett nagymennyiségű adathalmazt a Dual BIONZ képfeldolgozó áramkör kezeli. A gyár szerint ennek, és a kétlépcsős zajszintcsökkentő rendszernek köszönhetően a képek élesek lesznek, miközben különlegesen alacsony lesz a képzaj, még magas érzékenység mellett is: a maximális érték kiterjesztett módban ISO 6400.

Az áttervezett pentaprizmás kereső a kép 98%-át fedi le, valamint kiváló képminőséget ígér. A gép élességállítása is átesett némi változtatáson: a 9 pontos AF rendszert kiegészíti 10 segédpont, ami miatt széles blendéjű objektívek esetében is különlegesen gyors automata élességállítást ígér.



Természetesen szintén megtalálható a fent említett SteadyShot INSIDE optikai képstabilizáló rendszer. Az áttervezett ergonómia, a dedikált funkció gombok a professzionális fotósok igényeit, felhasználási szokásait igyekszik kielégíteni. A gép pormentesített háza alumínium és magnézium-ötvözetből készült, ami szintén a professzionális világot idézi. Az α850 teljes mértékben kompatibilis az α900-hoz gyártott Sony kiegészítőkkel.

A DSLR-α550 és DSLR-α500 2009 októberétől, a DSLR α850 2009 szeptemberétől lesz kapható a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #17
    A portréfelvétel módokban meg nem az arccal foglalkozik hanem erősen nyitja a blendét mert a programkészítő tudta hogy a portrénál a hátteret kell elmosni az arc kiemelése céljából, sőt komolyabb arckép programnál az élességet 3m-en belül keresi.
  • babajaga #16
    Most lassan mondom hátha megérted. A havat onnan tudja mert a hó fényképezése van beállítva. És ez már alexpo felé viszi a képet. Ha hallottál olyanról hogy sportfelvétel akkor meg a fénymérés figyelembevételével a lehető legnagyobb zársebességet fogja beállítani. Ha ugyanennél a témánál átállsz tájképre azt fogod tapasztalni hogy a gép átállítja a zársebességet hosszabb időre és a rekeszt szűkíti. Ezek a manuális fotózás alapvető beállításai. Ha nem tudod ezeket akkor meg kéne tanulni.
  • Blasta #15
    Lehet új az infó, de sztep 1-én bejelentették az EOS 7D-t!
    Csak gondoltam szólok.
  • balozsi #14
    Hátigen az sehogy. Főleg ha hóember van a képben, mert akkor meg az arcfelismerés kapcsol be véletlenül:))
  • Ferrer #13
    És hogy néz ki a hó alakja :)
  • balozsi #12
    Elméletileg elképzelhető, végül is a témafelismerés is valahogy így működik nem? A gépben tárolt fotók vannak, ezzel hasonlítja össze amit lát. Végül is az arcot is felismeri, a havat is felismerheti.
  • Ferrer #11
    ?? Igen, így működnek a fénymérők. De ettől még nem fogja tudni megállapítani, amiket írtam..
  • babajaga #10
    Onnan hogy a gép ebben az állásban átkapcsol többmezős fénymérésre és érzékeli az erős fehéret meg az annál erősebb jelenlétét is, és ennek arányában visszaveszi az expot.
  • Ferrer #9
    Akkor visszakérdezek: a gép honnan tudja, hogy a hó árnyékban van v nem? És egyáltalán honnan tudja, hogy egy képen mi a hó és mi nem?
  • babajaga #8
    És azt eleve honnan tudod hogy pont 2 elég lesz?