Felföldi Beáta

Sony DSLR-A390 és DSLR-A290 bejelentés

A Sony bemutatta két kezdőknek szánt α sorozatú DSLR fényképezőgépe, az A230 és A380 utódát. Mindkét gép 14 megapixeles, különbség közöttük alig van.

A Sony két új digitális tükörreflexes fényképezőgépet jelentett be, az α DSLR-A390-et és az α DSLR-A290-et. A tükörreflexes fényképezőgépeket elsősorban a haladó és a profi fotósok használják, azonban a most megjelenő közepes árkategóriájú termékeket a kezdő szintű fotósok számára ajánlja a cég. Az α DSLR-A290 és a DSLR-A390 a már létező A230 és A380 újabb verziói. Az α A290 az A390-hez hasonlóan 14,2 megapixeles APS-C méretű szenzort kapott, és mindkét masinát SD/SDHC kompatibilitással egészítették ki. (A Sony saját szabványát, a Memory Stick Pro memóriakártyákat persze továbbra is elfogadja mindkét újdonság.) A specifikáció terén a Sony α A290 megegyezik a korábbi verzióval, jellemzője a Sony α-foglalat - az α optikákal való kompatibilitásért-, 9 pontos AF rendszer és a 2,7 collos, 230 400 pixeles LCD kijelző.

A nagyobb méretű szenzorok ugyan az akkumulátorok fogyasztását növelik, ezzel a használati időt csökkentik, de a Sony közleménye szerint a különbség szinte észrevehetetlen. Míg egy feltöltéssel az A230-al - CIPA szabvány szerint - 510 képet készíthettünk, az α A290-nel "csak" 500-at. Az A290 kinézetében és méretében is változott az előző verzióhoz képest, például a korábbi, a fogást könnyítő kiemelkedést egy erőteljesebb markolat váltja fel, ami az A390-nél is megfigyelhető. Az új markolat könnyebb kezelhetőséget biztosít, emellett a gépek felső részén elhelyezkedő gombsor is könnyebben hozzáférhető.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az α A290 és A390 között az áruk mellett az a különbség, hogy az A 390 extra értéke a gyorsabb élõkép (Quick Live View) funkció autofókusszal, amiért nagyobb - és kihajtható - LCD kijelzőt is kapott. A DSLR használó fotósok könnyedén eligazodnak mindkét fényképezőgép menürendszerében. A látványos grafikus kijelző segítségével még a digitális fotózás világába újonnan bekapcsolódott felhasználók is gyorsan megérthetik a különbséget a zársebesség és a rekesz között, valamint felvilágosítást kapunk arról is, hogy a választott beállításokkal milyen effektek jelennek meg a készítendő képen. A segítség funkció képekkel illusztrálja a kiválasztott funkciók hatását.

Nagy hiányossága a gépeknek, hogy nem képesek a ma már alapfunkciónak számító videófelvételre. A fényképezőgépeket előre láthatóan június végétől vásárolhatjuk meg egy alapobjektívet is tartalmazó csomagban. Az α A290 várhatóan 600, míg az α A390 800 eurós áron lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!