Gyurkity Péter

Több Windows 7 tábla érkezik még az idén

Steve Ballmer a cég egyik rendezvényén megtartott beszédében kiemelte, hogy az elkövetkező hónapokban az okostelefonokra és a tábla PC-kre koncentrálnak majd, mégpedig egyszerre több partnerrel.

Ballmer a Microsoft Worldwide Partner Conference alatt beszélt a szegmensről, ezen belül pedig saját terveikről. Ebből megtudhattuk, hogy a szoftvercég nagyon is komolyan gondolja saját pozícióinak megerősítését a területen, ennek érdekében pedig számos partnerrel állapodtak meg a megfelelő hardverek piacra dobásáról, amelyeket kivétel nélkül a Windows 7 operációs rendszer egészít majd ki a szoftveres oldalon.

A cégvezető többek között az Asustek Computer, a Dell, a Samsung, a Sony, valamint a Toshiba nevét említette meg, elmondása szerint ezek a vállalatok mind saját megoldásokkal készülnek. Külön hangsúlyt érdemel, hogy a tábla PC-k kellő erőt vonultatnak majd fel a személyi számítógépekre (vagyis nem az okostelefonokra szánt) alkalmazások, így például az MS Office futtatásához, így a vásárlók számos fontos feladatot elvégezhetnek majd a készülékeken. Az más kérdés (és ezt már a külső elemzők teszik hozzá), hogy bár az operációs rendszer támogatja az érintőképernyős megoldásokat, kezelőfelülete nem éppen erre specializálódott, és akkor még nem beszéltünk magukról az alkalmazásokról, amelyek szintén nem állnak fényesen ezen a téren, különösen ha az Office csomagról beszélünk.


Ballmer hozzátette, hogy lesznek billentyűzettel, illetve anélkül érkező változatok, tehát számíthatunk az érintőképernyő támogatására, a technológia kihasználására. Az viszont nagy kérdés, hogy egészen pontosan milyen hardverrel érkeznek majd a partnerek készülékei, hiszen az egyszerűbb megoldásoknál alkalmazott, alacsony fogyasztású ARM-chipek nem támogatják a Windows operációs rendszert, a nagyobbak pedig (lásd Atom) vagy túlságosan magas étvággyal érkeznek, vagy pedig nem elég erősek az asztali alkalmazások futtatásához. Az Intel Moorestown system-on-chip megoldása szintén nem támogatja a Windows platformot, az AMD Fusion családja pedig csak jövőre várható - ez utóbbi hozhat majd áttörést a szegmensben, kellő mértékben vegyítve a fogyasztást és a teljesítményt.

A pontos hardver tehát továbbra is ismeretlen, az viszont biztos, hogy a Microsoft komoly terveket dédelget mind a táblák, mind pedig az okostelefonok versenypályáján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #17
    Ez marha jo
  • Magiszter #16
    Igazat adok neked. Én egy Tábla PC-t mindig is úgy képzeltem el hogy egy monitor és kézzel, vagy tollal tudod birizgálni. Nem pedig egy 3 ló-aszó ikonnal operáló 0-ra lebutított GUI. Bár annak is megvan az előnye ez tény.

    Meg kellene találni az arany középutat. Mondjuk egy Win7 Tablet Edition-el, aminek át van szabbva a kezelőfelülete hogy ezért mégis könyebben böködd, de ugyanakkor egy teljes értékű Windows van rajta és azt teszel rá amit nem szégyelsz. (Vagy választható a GUI-ja, esetleg 1 gombnyomással oda-vissza.)
    De toll az legyen hozzá, vagy billentyűzet (felcsatolható, kihúzható, behajtható), mert azért az ember mégis gyorsabban gépel, míg kézzel ír.
  • sathinel #15
    Ez lehet hogy így van de nekem meg a Lengyel haverom vett idekinn android telót, és semmi könyv, használati utasítás hozzá. Azt hitte hogy szopás lessz, és meglepődve magyarázta hogy minden érthetően van benne és rohadtgyors megtanulta.

    Egyébként sokan elfelejtik hogy a tábla pc-k eddig nem rohadtnagy ikonokkal dolgoztak mint az apple, hanem egy egér mutatót irányítottak mint normális esetben egérrel. Persze így esetlenebbnek tűnik mégha sokkal többmindenre használhatod. Idekinn korlátlan net ami tényleg korlátlan 5 font havonta feltöltős telefonra. Tehát nem csak nézegeti az ember hanem használhatod folyamatosan. Nekem jobban bejön a sokféle csati, és opensource mivolta miatt.

    Az ikonok nagyítása, és azokra való ráhelyezése a progiknak és azok kezelése is rohadtnagy ikonokkal megoldhatja a helyzetet. De ne felejtsük el hogy egy tábla pc sokkal többmindenre használható mint egy ipad. Elég megnézni milyen pofás megoldásokkal jöttek elő a lenovo-nál és más cégeknél.
  • Magiszter #14
    Jó azt azért elismerem hogy az iPhone és az iPad GUI-ja és használhatósága alázza más gyártókét, mert tényleg minden ott van ahol kell és könnyen lehet kezelni (Egyszer anyám kezébe nyomtam az iPhone-t és 10 perc múlva már tudta kezelni, segítség nélkül. Azóta van neki is egy :D )
    Ha egy hasonlóan egyszerű GUI-val csinálnának már egy normális táblát, akkor lenne sikere, mert boldog-boldogtalan tudná használni és nem csak a LowEnd felhasználók vennék (tudom abból van a több), hanem esetleg aki nem csak egy digitális jegyzetfüzetet lát benne, internet lelehetőséggel, vagy divattárgyat és valami többre akarja használni.
  • sathinel #13
    Ne legyen jó semmire:D Ez kb olyan mint hogy megakarták már itt magyarázni hogy miért jó az apple zeneszerkesztésre jobban mint akármilyen pc.

    Ami nem jó zenélésre és valahogy win alatt fut. Ja és igen nincs szénnécsicsázva, mert célfeladata van nem felvágnak mások előtt.
  • Magiszter #12
    Én a tabletnél azt szeretném látni hogy nem kell hozzá külső alkalmazás hogy fel tudjak rá tölteni. Ergo ha egy mem-kártyát rádugok azonnal tudjam nézni a képeket, filmeket, hallgatni a zenét róla. Vagy akár rögtön a tabletre másolni őket. Ne kelljen konvertálgatni meg bolondozni vele. Ez legyen igaz visszafele is, tehát ha éppen van a tableten valami és haverhoz megyek, akkor csak rádugom USB-re és áttöltöm neki amit éppen akarok. Almás Steve-nél kimondottan utálom az iTunes-t, hogy csak azzal tudok az iPhone-ra/ról operálni bármit is, és ha filmet akarok feltölteni azt előtte át kell konvertálom, nem jó neki a mezei sima AVI.
    Másik fontos dolog a net. Teljes értékű, nem korlátozott weblap-megjelenítést használjon, ha kell fussanak a beágyazott videók, ha kell induljon a Flash, ha kell le tudjam tiltani mindkettőt.
    Nem kell hogy 1 nanosec alatt bootoljon, mert nem kapcsolom ki csak "sleep"-be maximum. Nem is tudom hogy az iPhone-om volt e az idei évben kikapcsolva teljesen. Nem kell hogy 900 évig húzza az aksi. Ha bírja 7-10 órát (filmnézéssel) már álmaim netovábbja.
    Ha pedig ezért a konstrukcióért nem kell eladnom a házat, a kocsit, az asszonyt és a kutyát (csak mert egy rágott alma van rajta), akkor még meg is venném.
  • a_n_d_r_e_w #11
    Szep kis troll acc... Ki lehet a valodi? :P RealID-t ide is :P

    Szerintem tabletnel ARM es android. Nem tudom elkepzelni hogy ennel jobb, felhasznalobaratabb combo osszejohet. Varom a karacsonyi porgest es az azutani learazasokat foleg :)
  • farxis #10
    az ipadot semmi sem éri utol tudásban és tejjesítményben minösségben meg föleg nem!!! Mert az apple egyet jelent a minösséggel és a tejesítménytel!!!!!!!!!!!!
    egy ipad gyorsab mint egy csúcskategriás pécé enyire nagy a különmbség az apple és a pécé meg a mikroszoft közöt!!!!!!!!!!!!
  • joebacsi #9
    Kár, hogy ezt meg épp mostanában kukázták :(


    Az MS már 2000 óta próbálja nyomatni a hagyományos, asztali oprendszerű táblákat, gyakorlatilag nulla sikerrel.

    Hacsak nem kapnak ezek is kimondottan táblára optimalizált UI-t (esetleg pár elemet átvéve a törölt concept-ből), akkor ezeknek sem hiszem, hogy szebb jövőjük lesz.
  • csimmasz #8
    Jol beszélsz!
    Nekem is a kanapén döglés közbeni böngészés kell!
    Meg hogy legyen akkora kijelzője hogy értelmesen lehessen használni,10 coltól fölfele!