Gyurkity Péter

Robbanás előtt a tábla PC-k piaca

Az IDC friss előrejelzésében azt jósolja, hogy az elkövetkező négy évben hatalmas robbanás várható a tabletek szegmensében, ezért is szállnak be ennyien saját megoldással. Az Apple húzza maga után a riválisokat.

Arról az elmúlt hetekben már beszámoltunk, hogy a tablet PC elterjedése a feketepiacot is fellendítheti, most azonban az IDC tette közzé legújabb előrejelzését, amelyben az elkövetkező években várható növekedést részletezik. Ebből megtudhatjuk, hogy míg idén 7,6 millió darab ilyen készüléket szállítanak majd le világszerte, addig 2014-re ez a szám meghaladja majd 46 milliót.

Ez mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény lesz, aminek szerves részeként minden egyes évben másfélszeresére bővül majd ez a szegmens - nem véletlen, hogy egymás után jelennek meg az újabb és újabb versenyzők a pályán, hiszen mindenki hatalmas vásárlói igényt és ennek megfelelő bevételi lehetőségeket szimatol. A kulcskérdés az ezen készülékekre megjelenő, exkluzívnak számító programok jelenléte lesz, hiszen ezek még tovább srófolhatják a vásárlói várakozásokat, minél szélesebb bázis igényeit kielégítve.

Az okostelefonok és a hordozható számítógépek között elhelyezkedő tablet PC ezzel igazi slágertermékké válhat, a mindennapok részeként megjelenve számos felhasználó életében. Az IDC egyébként az x86 processzorokon és x86 operációs rendszereken futó eszközöket nem vette bele számításába, így a fenti számokat tovább növelik majd az Atom chipek köré épülő megoldások.

Az Apple esetében nincs ok a panaszra, hiszen eddig már több mint egymillió példányban adtak túl az iPad készülékeken, ezzel pedig az utóbbi hetek eladási adatait alaposan módosították, még házon belül is. Kiderült például, hogy az Egyesült Államokban május közepén egyetlen hét alatt több mint 200 ezer darabot adtak el, míg ugyanezen hét nap alatt 110 ezer Mac talált gazdára, vagyis kétszeresen sikerült meghaladni az eredeti termékcsalád eredményét. Az eleinte kétkedve fogadott iPad jövőre rózsásan fest, hiszen a napokban több nyugat-európai ország mellett Kanada és Ausztrália is bekapcsolódhat a forgalmazásba.

Az ARM eközben arra számít, hogy saját processzorai jövőre minden második tábla PC-ben megtalálhatók lesznek - ők 40 különböző fejlesztés megjelenésére számítanak 2011-ben, amivel 21 milliós példányszámot érhetnek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #8
    Ja papa én dolgozók...nekem elegem lett a szarból, ami otthon volt 3 éve, és eljöttem Magyarországról, nem Orbán Viktortól vártam, hogy a sült galamb a számba repüljön...fel kellett áldozni mindent, hitelt felvenni stb...nehéz volt, de megérte...
  • fergusonpapa #7
    adok egy cimet,nokia dobozba küldj már nekm egykis életösztönzö kisegitést(PÉNZT)...
  • pixx #6
    Én vehetnék egyet, mivel a heti fizúmból kijönne, de inkább várok a színes ebook olvasóra, ami még olcsóbb is lesz, és jegyzetelni is lehet vele...
  • A1274815 #5

    Nem szoktam ilyen lenni, de lassan már kezd zavarni az a bizonyos "enyhén" jód hiányos banda még jód hiányosabb dalának a pszichológiailag labilis dalának a szövege.
    Ahoy & farxis "-e"/"-é" kérdés jelölölőt nem írunk főnév után ilyen primitív létigés mondatok esetén. De az kérdés helyes "Buzi vagy-e?" felvetésével egyet tudok érteni.
  • farxis #4
    csoro e vagy? azé pofázol!!!!!
  • Ahoy #3
    Buzi-e vagy?
  • farxis #2
    igen igen hát lácik mert mindenki szereti az ipadot akinek nincs magára vesen hogy olyan csoro!!!
  • Oláh Herkules #1
    Robbanás előtt a tábla pc-k piaca? Akkor ezek szerint ahmed-ék kezébe került!