Felföldi Beáta

Az Acer bemutatta Android tábláját

A Google Android operációs rendszerét használó tábla PC-t mutatott be az Acer Pekingben. A 7 collos képátlójú szerkezet várhatóan majd csak az év végén kerül a boltok polcaira.

Magnus Nystedt, a Shufflegazine.com egyik szerkesztője számolt be az Acer pekingi sajtójátékoztatójáról, ahol az Acer egy tablet PC-t is bemutatott, amin a Google által fejlesztett Android operációs rendszer futott. A konferencia előtti beszámoló mindössze az Acer LumiRead nevű e-book olvasójának bemutatását ígérte. Ez semmi extrát nem tartalmaz: az egyszínű olvasó 6 collos kijelzővel, 2 GB memóriával és microSD kártyaolvasóval lesz kapható. A többi e-book olvasóhoz hasonlóan - mint például a Kindle - a kijelző alatti gombok segítenek a szerkezet kezelésben. Az e-book olvasót kiállították egy állványra, de Nystedt nem volt különösebben elragadtatva tőle.

Aztán megérkezett az Acer vezérigazgatója, Gianfranco Lanci és elővett valamit, ami nagyon hasonlított a LumiRead-re. De nem az volt, hanem egy tábla PC. A bemutatott színes kijelzős számítógép szintén 7 collos volt, és az Android operációs rendszer futott rajta. Színes kijelzővel rendelkezik, és az év végén lesz kapható. Ezeken az információkon kívül Lanci nem árult el más részletet.


Az áráról sem döntöttek még és az értékesítés körülményei is tisztázatlanok: vagy a hagyományos módszert választják vagy mobilszolgáltatókon keresztüli értékesítést. Lanci azt nyilatkozta, terveik szerint utóbbi felé hajlanak, így valószínűsíthető a 3G kapcsolat lehetősége. (Ezt a tájékoztató során nem erősítette meg.) Lanci elmondta, hogy bármilyen digitális adatot (zene, könyvek, videók, dokumentumok) tölthetünk majd rá és mivel Android alapú készülékről beszélünk, már most rengeteg alkalmazást használhatunk.

Magnus Nystedt elmondta, azon gondolkodott, hogy vajon az Acer-hez hasonló cégek - melyeknek megvan a kellő erőforrásuk és tapasztalatuk - miért nem hamarabb kezdtek az iPad-hoz hasonló felületeket gyártani: És mi az oka, hogy csak az év utolsó negyedében lehet majd kapni az Acer tábláját? "Az Acer gépe ha elég gyors lesz, nagyon érdekes alternatívája lehet az iPad-nak. A bemutatón látható eszköz nagyon fürgének és könnyen kezelhetőnek tűnt." - nyilatkozta Nystedt. Azonban a sajtótájékoztató végén több kérdés merült fel mindenkiben, mint ahányra addig választ kapott, mesélte Magnus Nystedt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • slickboy #11
  Komolyan mondom, nem értem a gyártókat meg a programozókat. Akkora kihívás vektorgrafika alapú UI-t csinálni??? Az lenne az forradalmi innováció nem a tabletőrület, ami jelenleg megy. :)
 • sathinel #10
  Dell Streak nagyon komoly kis készülék lett:D Tablet telefon keverék.
 • sathinel #9
  Szerintem fordítva. Egy nagy kijelzőn a nagy ikont könnyű megnyomni, de egy win7 desktop megjelenítése telefonon elég gáz. Ezért csinálnak mobilokhoz nagy ikonokat, stb. A tablet pc-k problémája is az hogy legtöbbször túl kicsik a gombok, fülek és nehézkes kezelni.

  komoly lett az acer tablet pc-je is.
  http://www.youtube.com/watch?v=dcPUhvT2TSA

 • Ulkesh #8
  "Nem értek hozzá, azért kérdezem, de ha vektorgrafikával alkotnák a felhasználói felületet, akkor nem lenne édesmindegy a felbontás?"

  Ez a jövő, de per pillanat még nincs vektoros alapú UI egyik platformon sem.

  Egyébként nem elég kezelni a felbontást, a tartalmat is annak megfelelően kell elhelyezni, no ezért nem használhatók a PDA méretű kijelzőre készült alkalmazások nagyobb méretű és felbontású kijelzőn.
 • slickboy #7
  Hmm, sokat gondolkodtam ezen az "érintésre tervezve" dolgon. Szerintem nem sokkal nehezebb érintőképernyőre optimalizálni, mindössze kevésbé szabad zsúfoltra alkotni az UI-t, hogy megelőzzük a "félreérintést". Mivel az ujjhegyünk nem pontszerű, mint az egérmutató.
  Nem értek hozzá, azért kérdezem, de ha vektorgrafikával alkotnák a felhasználói felületet, akkor nem lenne édesmindegy a felbontás? Hiszen az tetszőlegesen méretezhető, nincs felbontáshoz kötve.
 • Inquisitor #6
  Na ne már. Van 320, 480, 800 körüli felbontások, de még Androidos karóra is ... érdekes lenne, ha a legtöbb szoftver nem lenne mindegyiken használható.
 • sanyicks #5
  Mekkora bullshit baze... tök mindegy mire van tervezve. érintés ugyan az mintha egér lenne csak instant ott van a "kurzor", és multitouch esetében több "kurzor" is lehet.
  Az egérkattintások kezdetektől meg vannak oldva különböző felbontáson. Egy normális ui programozónak nem okoz gondot, csak használni kell a relatív pozicionálást, és az ablakméret/ komponens méret függvényeket, fix értékek helyett, amit kb minden igényes amatőr programozó megtesz, profiknál meg repül is a munkahelyéről ha nem így tesz, sőt EDDIG is így kellett tenniük akár sima pc-re is...
  Az egyetlen újítást amit érdemes leprogramozni, azok a ujjmozdulatok, de az is opcionális, anélkül is lehet használni a programokat.
 • passatgt #4
  de az nem is érintésre van tervezve
 • Gerygrey #3
  Miért, a normál desktop Windows-ra írt szoftvereket külön megcsinálják mindenféle felbontásra? Biztos meg lehet oldani valahogy.
 • passatgt #2
  "egyszínű olvasó 6 collos kijelzővel" vs "szintén 7 collos volt"

  amúgy ez még nem jelent meg, tuti, hogy csak jövőre fog majd, és majd akkor lesznek rá programok:)

  a gond az, hogy az összes android tabletnek más lesz a felbontása, így minden programot 25 féleképp elkéne készíteni, nemtudom kinek lesz ilyenre erőforrása