Gyurkity Péter

Maradnak a helyükön a tábla PC-k

Bár a meglévő és az idén megjelenő új készülékek előtt fényes jövő áll, ezek minden valószínűség szerint egy elkülönülő szegmenst alkotnak, és még a netbook megoldásokat sem fogják lecserélni.

Korábban már írtunk azon elemzői várakozásról, miszerint a netbook fejlesztések minden bizonnyal nem cserélhetik le a hagyományos noteszgépeket és laptopokat, tekintettel ez utóbbiak teljesítményére és funkcionalitására. Valami ilyesmiről van szó, amikor a tábla PC-k kerülnek szóba - bár ezek egyre több opciót kínálnak a végfelhasználók számára, számos helyen még mindig nincs létjogosultságuk.

A DRAMeXchange saját elemzésében most azt vetíti előre, hogy az idei év hátralévő részében, különösen pedig a soron következő Computex rendezvény alatt a tablet PC-k kerülnek majd igazán előtérbe, amelyet nagyban segíthet, hogy a meglévő készülékek mellett több nagy név is saját megoldással jelentkezik a közeljövőben. Ezek között olyan cégeket találunk, mint a Google, az Acer, valamint az Asustek, amelyek mind jó eséllyel haraphatnak ki egy méretes szeletet a tortából. Ezek a vállalatok különböző szolgáltatókkal összefogva (ilyen szövetség lehet a Google és az amerikai Verizon között) léphetnek a porondra, amely további kapukat nyithat meg előttük.

Az Apple a maga részéről az év első felében mintegy 1,7 millió iPad készüléket szállít majd le, ez a szám pedig az év végére eléri majd a 7-8 milliót. Ennek ellenére a meglévő és a most megérkező táblák még a netbook megoldásokat sem tudják majd leváltani, amit a piackutató cég azzal magyaráz, hogy az irodákban és számos egyéb helyen még mindig nagy szükség van a billentyűzetre, valamint a megszokott irodai alkalmazásokra, szoftvercsomagokra. A táblák így inkább azok számára jelenthetnek vonzó alternatívát, akik idejüket általában internetes böngészéssel, illetve egyéb egyszerű feladatokkal töltik, a gyártók és a tartalomszolgáltató cégek pedig szoros együttműködéssel igyekeznek majd kihasználni ezt, hogy minél több multimédiás anyag legyen elérhető az egyszerű kialakítású, olykor lassúcska készülékeken.

A hagyományos noteszgépek, valamint a netbook megoldások piaca mellett tehát kialakul egy harmadik, ezektől némileg elkülönülő versenypálya, amely kifejezetten a táblára vágyó vásárlók igényeire épít majd - összeolvadásról, a nagyobb megoldások leváltásáról egyelőre nem lesz szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #4
    Az egész hírnek ellentmond, hogy az iPad megjelenésével béka segge alá esett a netbook eladások száma, és az, hogy most boldog boldogtalan vagy tablet gépet akar gyártani vagy a hozzávalókat.
  • sanyicks #3
    figyelted manapság mekkora egy 4 magos cpu VALÓJÁBAN. A fedőlap alatt? Hát elég kicsi, akkora teljesímény sem kéne ilyen összehajható cuccok, így még kisebb lehetne. Egy cpu már ma elférne egy gyűrődésben.
  • Szemjuel #2
    hát nyilván ez lesz a végső fázis, de először kötelező a tablet irányvonal...
    egyébként kíváncsi leszek a hajlítható hardverekre, pl a cpu-t vagy az akkumulátort hogyan? :D szóval az még 10-15 év minimum!
  • kvp #1
    Ha mar uj technologia, akkor csuklo pc. Egy mobiltelefon meretu keszulek amit fel lehet tenni az ember csuklojara, es van hozza egy kulon racsatolhato flexibilis erinteserzekeny kijelzo. Ez ha a karon van, akkor korbeveszi az alkart, ha levesszuk, akkor sikba kiegyenesitve tablette valik. A keszulek pedig hasznalhato sima telefonkent is, vagy dokkoloval, nagykepernyos tv-n desktop gepnek. (a hd lejatszashoz szukseges extra hardver kerulhet a dokkoloba is, ugyis azon van a video kimenet)