Berta Sándor

Törökország letiltotta a YouTube-ot és a Facebookot

Az európai uniós tagságra vágyó állam ismeretlen okokból ismét blokkolja a népszerű szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Az International Business Times című online lap tudósítása szerint a jelenlegi blokád egyaránt érinti a YouTube-ot és a Facebookot, valamint számos kisebb szolgáltatást, így a Feedburner hírgyűjtő platformot és a Google Docs internetes irodai programot. A Google keresője ugyanakkor továbbra is zökkenőmentesen használható. A Facebook elérhetetlensége mindenképpen meglepetésnek számít, hiszen Törökországban található az egyik legaktívabb és legnagyobb létszámú Facebook-csoport, amelynek becslések alapján több, mint 20 millió tagja van. Ez azonban láthatóan cseppet sem érdekelte a döntéshozókat.

Minden felhasználó, aki egy blokkolt honlapra látogat egy internetszolgáltatói figyelmeztetést lát, amely szerint az adott portál elérését jogi okokból lehetetlenítették el. Az intézkedés okát és részleteit eddig sem az internetszolgáltatók, sem pedig a kormányhivatalok nem közölték.

A Webrazzi.com török IT-blog szerette volna kideríteni az igazságot. A szerkesztők annyit tudtak meg, hogy néhány internetszolgáltató - bizonyos jogi problémák elkerülésére - előre alkalmazni kezdte a YouTube-hoz rendelt IP-cím szűrőt. A céljuk az volt, hogy az illegálisnak minősülő tartalmakat, illetve magát a videomegosztó platformot elérhetetlenné tegyék. A blokád végül minden olyan szolgáltatásra kiterjedt, amely kapcsolatban állt akár csak egyetlen YouTube-videóval is, például YouTube-linkekre mutatott, vagy azokat megjelenített.

A Gazetreport.com viszont arról számolt be, hogy a blokkolás elrendelése a török tájékoztatási minisztérium miatt van, mivel a szaktárca "néhány Google-szolgáltatást korlátozni kíván". Törökországban egyébként az elmúlt években többször is blokkolták a hatóságok a YouTube-hoz való hozzáférést. Előbb 2007 márciusában és szeptemberében, majd 2008-ban és végül tavaly került sor hasonló intézkedésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Daza500 #11
    Na csak vágyakozzanak a tagságra, mert azt a büdös életbe nem fogják megkapni.
  • Adenoma #10
    én nem szarom le.
  • Zoli007 #9
    Ki nem szarja le, hogy mit parodizáltak ki? Tiltsák le azt az egy videót, oszt csókolom. Legközelebb mi lesz? Letiltják a Googlet, mert mohamedre kidob pár képtalálatot?
  • Zoli007 #8
    Na mire? Én és az únió jól elvagyunk.
  • Zoli007 #7
    Gondolod ott ez nem megy? Talán egyelőre nem, de pár év és őket is fogják b@szogatni.
  • Brightassin #6
    Egyáltalán NEM ISMERETLEN OKOKBÓL! Legfeljebb a szerencsétlen SG szerkesztők nem néztek utána. A mocskos zsidó kutyák ugyanis kiparodizálták a török halottakat és békeaktivistákat, akiket Gáza felé menet gyilkoltak le.
    Itt megnézhetitek a cionisták újabb remekművét: http://www.youtube.com/watch?v=FOGG_osOoVg&feature=player_embedded
  • Renátó1985 #5
    úgy értette az az egy ember aki egy személyben képes volt kollektíven senkiházizni te szerinted :), hogy az uniobol maradjanak kint nem a fészbukra gondolt
  • Világpolgár #4
    Török ismerősöm mégis vígan használta. Ennyit a kollektív "senkiházizásról".
  • Amergin #3
    Jobban járnak, ha kívül maradnak. Mi bent vagyunk és lám mire mentünk vele...
  • Hegi90 #2
    Mert a "letöltesz két mp3-at, mész a gyilkosok közé börtönbe" viselkedés sokkal jobb, nem?