Berta Sándor

Bírálta az ausztrál internetellenőrzési terveket az USA

Az Egyesült Államok kormánya élesen támadta az ausztrál kabinet tartalomszűrők bevezetésére irányuló elképzeléseit. A Google és a Yahoo után egy újabb komoly piaci szereplő, az USA fejezte ki nemtetszését az ausztrál internetellenőrzési tervekkel kapcsolatban.

Aggodalmaiknak adtak hangot az amerikai kormány képviselői az ausztrál kabinet tagjaival folytatott diplomáciai megbeszéléseken. Az Egyesült Államok elsősorban azért támadta Ausztráliát, mert mindenáron be akarja vezetni a tartalomszűrő és az internet forgalmat ellenőrző rendszereket. "Az amerikai kormány számára rendkívül fontos, hogy a jövőben is a szabad információáramlás mellett foglaljunk állást, mivel az létfontosságú a világ jóléte és a nyitott társadalmak megőrzése szempontjából. Nem árulhatom el, hogy milyen diplomáciai szintű tárgyalásokon fejtettük ki az álláspontunkat. Nem szoktunk beszélni a diplomáciai véleménycserél részleteiről. Azt viszont megmondhatom, hogy tolmácsoltuk az aggályainkat az ausztrál fél felé" - jelentette ki Michael Tran, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Az ausztrál kabinetet alighanem meglepte az USA kritikája és ezzel még nehezebbé válhat a Cleanfeed nevű program folytatása, illetve keresztülvitele. A korábbi éles bírálatok és a februárban bekövetkezett hackertámadás miatt Stephen Conroy ausztrál hírközlési minisztert már többször is távozásra szólították fel különböző civil szervezetek.

Conroy egyelőre nem akarta kommentálni az amerikai állásfoglalást, ugyanakkor ismét azt hangsúlyozta, hogy a tartalomszűrők kizárólag a pedofil, a szexuális erőszakkal és a bűncselekményekkel, valamint a drogokkal kapcsolatos tartalmak ellen irányulnának. A feketelistát folyamatosan frissítenék, így az állampolgároknak lehetőségük lenne arra, hogy a tévesen felkerülő oldalakat jelezzék a hatóságoknak.

Amennyiben az elképzelések megvalósulnak, úgy Ausztrália a világ egyik legdemokratikusabb államából a Föld egyik legszigorúbban ellenőrzött országává válhat. Nem véletlen, hogy az Electronic Frontiers Australia (EFA) nevű civil szervezet már Burmához, Kínához és Észak-Koreához hasonlította a jövőbeli Ausztráliát. A Cleanfeed-csomagról a tervek szerint az idén dönt az ausztrál parlament.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Katlan #3
    én csak azt nem értem, hogy minek erőlködnek? aki nem akarja hogy megfigyeljék, azt nem is fogják megfigyelni... Proxykon keresztül fog netezni: akár programmal, akár proxyoldalakon keresztül.
  • PLaci #2
    Meg a zuhanyzókba...
  • who am I 7 #1
    jövőre meg mehetnek is a szobákba a kamerák...