Hunter

Maradandó károsodást okoz a fiatalkori italozás

A legnagyobb károkat a memóriáért és a térbeli tudatosságért felelős agyterületen, a hippokampuszban található, neuronoknak szánt őssejtek szenvedik el.

Serdülő korban lévő majmokon elvégzett kísérletek minden eddiginél szilárdabban bizonyítják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás maradandó károsodást okoz a fiatalok agyában. Mivel a majom és az ember agya ugyanúgy fejlődik, levonható a következtetés, hogy ugyanez megy végbe a tizenévesek agyában is, ezáltal megerősíti azokat a több országban is életbe léptetett alkoholellenes intézkedéseket, amik egyre inkább próbálják kitolni az alkoholfogyasztásra jogosító életkort.

A majmokkal végzett kísérletet a kaliforniai Scripps Kutató Intézet csapata jegyzi Chitra Mandyam vezetésével. A kutatók négy makákó majmot itattak naponta egy órán át citrus ízesítésű alkoholos italokkal. Az alkoholkúra 11 hónapig tartott. Két hónappal a kísérletet követően elpusztították az állatokat, agyaikat pedig összehasonlították azon majmokéval, akik nem fogyasztottak alkoholt. A tivornyázó példányok hippokampuszában 50-90 százalékkal kevesebb őssejt volt, mint a kontrollcsoport tagjaiéban. "Igen súlyos csökkenést észleltünk a létfontosságú sejtek számában" - nyilatkozott Mandyam, "A köz számára fontos, hogy megismerje azt a tényt, mely szerint ez a fajta italozás kiirthatja az őssejteket."

A sejtek csökkenése káros hatással lehet az emlékezetre és a térbeli képességekre, emelte ki Mandyam, aki úgy véli, hogy ennek az elváltozásnak hosszú távú hatásai lehetnek, illetve arra is magyarázatot adhat, hogy az alkoholos bulikban rendszeresen részt vevő tinik miért hajlamosabbak az alkoholfüggőség kialakulására, mint a felnőttek. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) új intézkedésekkel próbálja felvenni a harcot a fiatalkorúak alkohol fogyasztásának visszaszorításáért.

A kezdeményezés korábbi tanulmányok eredményein alapul, melyek bebizonyították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik 12 éves korukban rendszeres alkoholfogyasztásba kezdenek, 41 százalék az esély egy életen át tartó függőség kialakulására, míg azoknál, akik 18 éves koruktól kezdenek italozni, ez az arány 11 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • analfa #162
    Teljesen egyet értek veled, de azért vannak olyan dolgok amit azért jobb ki se próbálni. Az alkoholt meg sajnos természetes hogy egyszer egyszer az ember túlzásba viszi, de ez sem feltétlen baj, legalább megtapasztalja hogy miből mennyit ihat, persze ha nem okul ezekből az esetekből akkor abból későbbiekben elég nagy problémái lehetnek.
  • ribot #161
    Ha nem próbálja ki, hogy lenne tisztában a hatásaival? :D
    Minden szervezetre másként hat az alkohol, a cigi, vagy akár a drogok.
    Lehet hogy valaki 10 évig dohányzik és tüdőrákban hal meg, de az is könnyen előfordulhat, hogy valaki egész életében hódol a dohányzás szenvedélyének és természetes módon hal meg.
    Persze nem azt mondom, hogy mindent ki kell próbálni, de a fiatalok úgyis megteszik. Addig nincs is gond, míg próbáról van szó... csak ne folytassák! Hidd el nem csak a gyenge emberek válnak függővé! Csak az erős emberek később, ha nehezen is, de le tudnak mondani káros szenvedélyeikről!
  • riddin #160
    Azért a "mindennel" nem értek egyet, vannak olyan dolgok amiket jobb ha az ember nem próbál ki, főleg ha nincs tisztában a hatásukkal. Persze az alapdolgokon úgyis túl kell esnie az embernek. Csak fontos az egészben, hogy tényleg ismerjük magunkat, és ha azt mondjuk, hogy nem akkor meg is tudjunk állni. Szerintem csak a nagyon gyenge emberek vállnak valaminek a függőjévé.
  • vorrel #159
    személy szerint mindent ki kell próbálni, ahogy idézem is: valamelyikből csak egy pohárnyit, némelyikből viszont kancsónyit kell inni. szal mindent csak mértékkel, a drogok viszont alattomosak mert néhány alkalom után rabjává lehet válni, szal azt nem ajánlom senkinek, annál többet ér az élet...
  • riddin #158
    Ez azért elég átgondolatlan kijelentés volt a részedről szerintem. Ha belép a bulizós időszakba, úgyis találkozni fog az itallal, cigivel és még akár a drogokkal is. Ez majd az ő felelőssége lesz, h mennyire hajlandó belemenni az ilyen dolgokba. Arra szerintem meg készülj fel, hogy egyszer úgyis olyan állapotban fogod látni, amilyenben nem szeretnéd. Ez nem azt jelenti, hogy alkoholista, vagy nyomorék lesz. Egyszerűen fiatal...
  • Csörcsike #157
    Nem hiszem, hogy jó öltet lenne a testi fenyítés, mert ez adott esetben a teljesen az ellenkező hatást érhet el, és minél jobban fenyíted annál többet fog inni és nem hiszem, hogy az lenne a cél.
  • Kara kán #156
    elvisznek a rendőrök a család bántalmazásáért.
  • masika #155
    Szerintem itt arra gondolnak, hogy pont azért veszélyesebb a fiatalkori italozás mert nem tartják be a mértéket és hamarabb tönkremegy a májuk. Attól hogy könnyebben feldolgozza a máj az alkoholt fiatal korban túl nagy mennyiséggel még nem tud mit kezdeni. Aztán ahogy mondtad mint keresztapád ők is 46 évesen fognak meghalni...
  • sorner #154
    Nekem majd ha lesz fiam, de ha lányom akkor még inkább jól megcsapom ha elkezd italozni. Menjen bulizzon ahogy akar, egyet kivéve. Ne rúgjon be úgy mint egy csacsi, mert abból csak neki lesz baja. Én pedig nem akarok egy testi lelki nyomorékot felnevelni az ital miatt.
  • madmaxelek #153
    Én úgy gondolom , hogy a fiatalkori italozás , úgyan olyan mint az öregkori , sőt fele olyan káros nincs úgyanis a fiatalok szervezete sokkal könyebben feldolgkozza az alkoholos ártalmakat :D véleményem szerint nincs abban semmi rossz hogyha valaki alkoholt fogyaszt , de azt viszont gusztustalannak tartom ha egy 15-16éves fiú vagy lány elmegy discoba és úgy kell hozzá a mentőt hívni , mert nem tud magáról... minden embernek fel kell azt ismernie hogy ki mennyit bír , jó néha megesik hogy többet iszol a kelleténél például a születésnapodkor vagy szilveszterkor , de azt túlzásnak tartom hogy minden hétvégén berúgjon egy fiatal...majd meglepödik mikor 40évesen meg leáll a májmüködése és belehal...szegény keresztapámmal is ez volt öt is az alkohol vitte el 46éves...és elég csúnyán nézett ki az utolsó éveiben...szóval mondom nincs azzal gond ha iszol egy picit , de csak mértékkel... :)