Gyurkity Péter

AMD: a Fusion forradalmasíthatja a Tablet PC-t

Az AMD arra számít, hogy készülőben lévő hibrid processzoraik nagy előrelépést jelentenek majd a táblák szegmensében, ahol a jelenleginél jóval nagyobb teljesítményt csikarhatnánk ki a készülékekből.

Ahogy az a cég helyzetét és terveit részletesen áttekintő cikkünkből is jól látszik, az AMD nagy hangsúlyt fektet a Fusion családra, amelynek legnagyobb újítása a központi processzormagok és a grafikus vezérlő egy lapkára történő helyezése lesz. A Bobcat architektúra a hagyományos noteszgépekben, a fogyasztásra hangsúlyt helyező netbook és smartbook megoldásokban, és a jelek szerint a tablet PC-kben találhat majd otthonra, utóbbi esetében pedig jelentős pozitívumokat várnak a lépéstől.

Az AMD marketingért felelős alelnöke interjút adott a Techradar magazinnak, ebből pedig megtudhatjuk, mire alapozzák ezen várakozásukat. A cégvezető arra hivatkozik, hogy míg az iPad és társai - amelyek túlnyomórészt ARM-chipekre alapozzák belső felépítésüket - nélkülözik a szükséges teljesítményt, amely az igazi multitaszkhoz, a flash-videók lejátszásához, valamint egyéb, igencsak népszerű alkalmazáshoz szükségesek, addig a hibrid processzoroknál ez nem jelenthet gondot. Igaz, úgy tűnik, mintha egyes opcióknál (így például a flash esetében) nem éppen a teljesítmény hiánya lenne a legfőbb indok, legalábbis az Apple részéről, az AMD azonban aláhúzza, hogy a Fusion (Bobcat) chipek esetében ezzel nem lesz gondunk.

A cég hibrid chipjeire épülő tablet PC-k tehát az ígéret szerint a hagyományos noteszgépekben és netbookoknál megszokott teljesítményt honosítják meg a táblák szegmensében, ami elsősorban az újszerű felépítés és az alacsony fogyasztás révén valósulhat meg. Ahogy arról korábban szintén beszámoltunk, itt olyan egychipes system-on-chip (SOC) fejlesztésekre számíthatunk, amelyek integrált DirectX 11 (Radeon HD 5000) grafikus vezérlővel, DDR3 memóriavezérlővel, 64 bites kiterjesztéssel, hardveres virtualizációval, SSE, SSE2 és SSE3 támogatással, többnyire ikermagos kivitelben érkeznek, biztosítva "a mainstream vonalon megszokott teljesítmény 90 százalékát", egyetlen szálon dolgozva.

A 40 nanométeren gyártott chipekkel tehát az AMD megoldottnak látja a két legfontosabb igény kielégítését, a multitaszkot (több alkalmazás egy időben történő gondmentes futtatását), valamint a flash-videók sima lejátszását - hamarosan kiderül, mely gyártók gondolják ugyanígy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #7
    Feldughatják maguknak 2010-ben az olyan CPU/GPU/IMC aberrációt, ami olyan gyenge, hogy még a fake dual core módjukkal (HyperThread) SEM képes stabil alapot biztosítani egy Windows 7 rendszernek. Egy olyan windows operációs rendszerrel vagy kénytelen használni, ami pár hónapon belül tölti be a tizet.
  • waterman #6
    őőő. őő. hát nem tudom. kb, akár foglalkoztál-e egyetlen másodpercet is azzal mi is az a pineview, pine trail? had gúglizzam ide neked. még rövidebben: integráltak egy azaz egyetlen szilícium lapkára egy gyér inorder cpu-t, egy gyér gpu-t és egy memvezérlőt. ha ez szimpla ragasztás, akkor ok. az igaz, hogy az nv ion lemossa, de mégis csak system on a chip. cikk.
  • mujahedin #5
    hát egy cpu mellé gpu ragasztást inkább semminek lehet hívni. Kis túlzással egy majom is megcsinálja :). Viszont ténylegesen összeolvasztani az úgy néz ki az amd fogja először.
  • mujahedin #4
    valahol van, mert a buzi applenek már felkeltette az érdeklődését, gondolom mutiztak nekik valamit.
  • waterman #3
    annyiból igaza van, hogy így úgy a fusion, aztán talán nemsokára már lesz is, talán, közben meg intel már csinált egy pineview-t. igaz, nem nagy az ereje, de mégis.
  • Inquisitor #2
    Milyen 4 éve? Az ATI-t csak 2 éve vették meg. Azóta gőzerővel fejlesztenek, meg nem volt még nekik megfelelő gyártástechnológia sem ...
  • jaspercry #1
    Csak történne már valami,mert sok a duma,de semmit nem látok még belölle!!!!
    Hol van? tervek voltak már az elmult 4 évben,de csak kevés valósult meg belölle......semmmi