Gyurkity Péter

AMD: hatmagos és hibrid chipek, előny a grafikus kártyáknál

Több fontos hír is befutott az AMD háza tájáról, amelyek alapján nagyjából kirajzolódik a processzorgyártó aktuális helyzete, valamint jövőképe. Megállapíthatjuk, hogy az Intel jelentős fölénye ellenére van még tartalék a versenyfutás Dávidjában, jelenlegi nehéz helyzetüket pedig némileg ellensúlyozza az ATI által végzett kitűnő munka, amely immár piaci előnyként is megmutatkozik.

A főszerep természetesen a negyedéves pénzügyi beszámolónak jutott, amelynek során Dirk Meyer vezérigazgató számos fontos részletet elejtett az elemzőkből álló hallgatóság előtt. Elsőként rögtön arról cikkeztek az internetes magazinok, hogy nagyjából mit is várhatunk a cégtől a hibrid processzorok terén, ami nem véletlen, hiszen az Intel itt már megkezdte a térhódítást a noteszgépbe szánt Core i7, i5 és i3 chipek révén, miközben az újítást elsőként meglengető AMD némileg lemaradt.

Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen az AMD szerényebb pénzügyi lehetőségei, valamint az azóta kiszervezett gyártói kapacitása nem tette lehetővé azokat a gyors ritmusváltásokat, amelyek az Intelnek új lendületet adtak ezredforduló környéki lazsálása és lemaradása után. Most azonban igyekeznek felzárkózni, amit rögtön két vonal bevezetésével tennének meg a Fusion családon belül: a Llano elsősorban a noteszgépekben találna otthonra, míg az Ontario alacsony feszültségű megoldásokban, így például netbook készülékekben tablet PC-kben és hasonló fejlesztésekben hódítana.


Dirk Meyer vezérigazgató

A Llano esetében arra számíthatunk, hogy a jelenleg is kapható Phenom II központi processzorokat ötvözik a Radeon HD 5000 sorozat szerényebb képességű példányaival. A CPU helyett immár Accelerated Processing Unit (APU) néven jelzett termékek két-, három-, illetve négymagos kiépítésben érkeznek, amelyet egy grafikus vezérlő egészít majd ki. Egy-egy processzormag (a másodszintű gyorsítótár nélkül) nagyjából 35 millió tranzisztort, 2,5 és 25 watt közötti fogyasztást, illetve legfeljebb 3 GHz-es órajelet jelent majd, ennek eredményeként pedig a legerősebb példányok 60 watt, a középkategóriás változatok 30 watt, az alacsony fogyasztású ikermagos és hárommagos családtagok pedig 20 watt körüli étvággyal érkeznek majd.

Minden változat 32 nanométeres gyártástechnológiával készül, ezekből az első példányok már le is gördültek a futószalagról, míg a kereskedelmi forgalomban legkorábban az év vége felé találkozhatunk majd velük. Mindegyik APU támogatja a PCI Express buszt, 16 USB csatlakozót, a Hudson M3-féle USB 3.0 technológiát, 6 Serial ATA portot RAID támogatással, 1 gigabites Ethernetet, valamint számos integrált funkciót. Ezek a hibrid processzorok a Sabine mobil platform keretében jelennek majd meg, amelynek alkalmazására nyilván számos gyártó készül - nevek egyelőre nem hangoztak el.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz!

Ami az Ontario kialakítását illeti, itt az eleinte Bobcat néven emlegetett, kisebb teljesítményű változatok megjelenésére számíthatunk. Ezek támogatni fogják az x86-64 kiterjesztést, a virtualizációt, az SSE, SSE2, valamint SSE3 technológiákat, ám egyetlen szálon dolgoznak majd, szinte kizárólag egychipes, szerényebb képességű termékekben. Maga az Ontario chip egy kétmagos megoldást takar, amely az AMD állítása szerint a mainstream vonalon megszokott teljesítmény nagyjából 90 százalékát hozza majd, fogyasztása azonban akár 1 watt alá is szorítható, amelynek eredményeként akár a most egyre népszerűbbé váló táblákban is helyet kaphatnak ezek a változatok.

A vezérigazgató maga úgy fogalmazott, hogy az Ontario (Bobcat) az árra kihegyezett PC-kben és netbookoknak jelenhet meg, miközben külső források arról számoltak be, hogy ezen chipek esetében a 40 nanométeres gyártástechnológiát alkalmazza majd a cég.

Az AMD asztali processzorai kapcsán érdekes megoldásra szánta el magát több partner, így például az Asus és az Asrock. Ezen cégek arra készülnek, hogy a második negyedév végén megjelenő Phenom II 960T négymagos processzorok között sok lesz a hatmagos felépítésű változat, amelyeken különböző okok miatt két magot letilt majd a gyártó. Ezek a chipek valójában a Thuban kódnév alatt érkező hatmagos sorozatba tartoznak, ám a család legkisebb példányaiként jelennek meg, órajelük 3 GHz, fogyasztásuk pedig 95 watt - szinte mindenben megegyeznek a 1035T és 1055T jelzésű testvéreikkel. A két cég AMD 800-sorozatú alaplapjain lehetőségünk lesz a letiltott magok engedélyezésére, így az órajel húzása helyett alternatív módon növelhetjük majd az olcsóbb processzorok teljesítményét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az AppleInsider saját forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az AMD képviselői látogatást tettek az Apple főhadiszállásán, ahol valószínűleg a cég chipjeinek esetleges felhasználásáról tárgyaltak a felek. Mivel a jelenlegi generáció esetében az Intel egyértelmű fölényben van, valószínű, hogy a soron következő fejlesztések alkalmazása került szóba, különös tekintettel a hibrid chipekre, ahol a kiváló Radeon HD 5000 vezérlők is megjelennek - még ha nyilván ezúttal nem is a teljesítményen lesz a hangsúly.

Az ATI kapcsán a negyedéves beszámoló alatt elhangzott, hogy immár 6 millió DirectX 11 grafikus vezérlőt szállítottak le, amely elsősorban az nVidiát hat hónappal megelőző, tavaly szeptemberi megjelenés eredménye. A Radeon HD 5000 sorozat emellett az OpenGL 4.0 és OpenCL 1.0 technológiát is támogatja, előnyük pedig könnyen oda vezethet, hogy a legtöbb játékfejlesztő az ő termékeikre optimalizálja majd szoftveres megoldásait, ami egy öngerjesztő folyamatot indíthat be. Grafikus vezérlőkből jóval többet szállítottak le a tavalyi évhez képest, ami elsősorban a mobil vonalon mutatkozott meg markánsan.

Az AMD grafikus részlege most arra készül, hogy a GlobalFoundries 28 nanométeres gyártástechnológiáját alkalmazza, miután a 32 nanométeres generációt visszavonták a partnernél. Az első ilyen példányok 2011 során bukkannak majd fel a boltokban, jövőre is bőven számíthatunk tehát új fejlesztésekre, még ha ezekről az ATI esetében kevesebb szó is esik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • krajcsovszkig #64
    Nem keverek, akinek azt írtam a Core2Duo alá számolta a Core 1 és a Pentium D szériát. A Core 1 meg nem igazán terjedt el, én a magam részéről személyesen egy Core 1 procis géppel sem találkoztam.
  • krajcsovszkig #63
    Ja tényleg, én csak az anyagköltséget számoltam abba, bár lehet, hogy az is több...
  • Inquisitor #62
    Már én is meghülyülök ...
    Korrekció:
    Core Duo/Core Solo egy proci család volt notikba, és Mac gépekben.
    Dual Core egy hülye megnevezés Intel részéről a kétmagos prociknál, ami totál félrevezető, mert egy f*s P4 is lehet Dual Core, meg egy fényévekkel jobb E5xxx proci is.
  • Inquisitor #61
    "Az AMD jelenleg kapható legerősebb processzora a PhenomII 965-ös, aminél kb 4-5 ezerért drágábban kapni i5-750-et,"
    Ez egy lényegtelen infó, amíg a vásárlók legnagyobb zöme 15-40.000 közötti kategóriában vásárol, és minél lejjebb megyünk, annál inkább AMD felé esik az ár/teljesítmény mutató. Ugyan ez van VGA fronton, akinek nem integrált van, azok többségének ilyen 30-40K közötti csücsül a gépben, az ilyen 80-200.000-es szörnyek marginálisak.
    Most már kint van jó áron 6 magos AMD proci 180-300 USD között, szerver fronton meg ott figyelnek a 12 magos Opteronok, aminek az áráért még egy i7-es 6 magosat se kapni, nem hogy Xeont.
  • Inquisitor #60
    "A Core Duo meg nem is nagyon jött ki, mert az Intel is érezte hogy nem kéne."
    Nem kéne keverni a kifejezéseket. természetesen a Dual Core procikat sok-millió notiban és szintén hihetetlen mennyiségű Apple gépben használtak. Ennek továbbfejlesztett verziója volt a már 64 bites Core 2 széria ...
  • Inquisitor #59
    "A procik gyártási költsége néhány száz forint darabonként, szinte függetlenül a teljesítményétől ..."
    Ez túlzás. 2001-ben kérdeztem valakit ezekről. Akkor egy legolcsóbb Celeron is 20.000 felett volt, a 2.4GHz-es P4 meg akkor jött ki 130.000 forintért. Azt mondta az illető, hogy az összes proci darab előállítási költsége 8.000 Ft. Nyilván kutatás-fejlesztés, marketing, stb. nélkül.
  • Inquisitor #58
    "x86, meg az addig elkészültek közül (MMX, SSE, mittomén) sokminden"
    MMX-ről azért jó tudni, hogy az akkor még 6(!) procigyártó ült össze az MX utasításkészletek kidolgozására, Intel csak ezen a néven vezette be a saját procikban. De nem ők dolgozták ki.
  • krajcsovszkig #57
    Nem sokat jelent, de azért egy mérce a minőséget illetőleg. Csak azért hoztam föl, mert bizonyítékot akartak arra, hogy az intel ilyen téren jelenleg jobban áll. (Sőt, nem is én kezdtem a 7 gigahertzekkel dobálózni)

    A procik gyártási költsége néhány száz forint darabonként, szinte függetlenül a teljesítményétől, de egyrészt ezek kb 30-40 %-a selejt, aztán be kell őket csomagolni, minden szirszart mellérakni, elszállítani, kereskedőnek hasznot adni, terméktámogatást biztosítani, reklámozni, aztán egy procigyártósor ha jól tudom kb. 10 milliÁRD dollár és a kutatás-fejlesztési költségek is baromi magasak. Meg persze profit kell a cégnek, meg ott van az a pár 10000 alkalmazott is.
  • krajcsovszkig #56
    Elég sok kovácspisti mondta, meg olyanok is, akik értenek is hozzá. Meg mint mondtam, ha nem is sokat, de használtam elvileg egy kategóriájú inteles és AMD-s gépeket párhuzamosan és igaz csak kicsit, de éreztem a különbséget. Meg azért az átlagos tuningpotenciál is kb. fele az AMD-nél, az is jelez már valamit.

    "Ja hogy az Athlon 3200+ nem elég jó az i7-hez képest?"
    Nem. Az AMD jelenleg kapható legerősebb processzora a PhenomII 965-ös, aminél kb 4-5 ezerért drágábban kapni i5-750-et, ami lényegesen gyorsabb, és mivel az intel a dolog marketingértéke miatt eleve úgy gyártja a procijait hogy biztosan tudjál jelentős túlhúzást eszközölni rajtuk, ezért adott arányban (a maximális túlhúzhatóság arányában) túlhúzva még jobban a phenom fölé kerül (értelemszerűen azt is ugyanolyan arányban húzva). Ennél följebb pedig már nincs AMD proci. Alsóbb kategóriákban már árnyaltabb a helyzet, de ott is találni sok árkategóriában inteles elsőséget, főleg ha kihasználod az említett túlhúzást is.

    "Volt biza a Dualcore, vagy Core Duo"
    Azok nem Core2Duok, azokról nem is beszéltem. :) A Core Duo meg nem is nagyon jött ki, mert az intel is érezte hogy nem kéne.

    "Az új foglalatokról meg annyit..."
    Igen, ez problémás, ezért is ciki, hogy pont az 1156-ot cseszegetik. Viszont egy jól megtervezett gépvásárlással ez nagyjából kiszűrhető azért.
  • FefeeX #55
    Olyan szinten szerencsém van, hogy munkahelyen elég komoly gépet raktak alám. És elkönyveltem, hogy nekem bizony bőven elég az E8200. Azért, mert mondjuk amit játszom gépen, azt viszi, a komolyabbakat meg a Box36 viszi :) Általános használatra meg sokkal többet jelent, hogy nincs swap file meg SSD a rendszerháttértár, mint akármilyen hiperprocesszor... :) Vicces dolog mikor katt-nyílik-katt-nyílik és nem kell várni :)