Gyurkity Péter

Részletek az AMD hibrid chipjéről

Bár még több mint egy év van hátra az első Fusion processzor megjelenéséig, néhány részletet azért megosztott a nagyközönséggel a vállalat, amely eközben a bíróságon végre kibékült az Intellel.

Az AMD pénzügyi elemzőknek megtartott találkozóján előbb általánosságokat, a főbb vonalakat tartalmazó útitervet, majd pedig az egyes fontos fejlesztések bizonyos részleteit ismertették a résztvevőkkel. Ezekből mi most a Llano platformba tartozó hibrid chipeket vesézzük ki, mivel ezek jönnek majd a Fusion család első példányaiként, valamikor 2011-ben.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A most megjelent részletekből kiderül, hogy az első Fusion (amelynek belső tartalmáról már kép is megjelent a cég jóvoltából) egészen pontosan négy x86 magot tartalmaz majd, amelyek a Propus kódnevű Athlon II X4 magjaira emlékeztetnek leginkább. Ezeket 6 SIMD-motor egészíti majd ki, egyenként 80 stream processzorral, amelyek viszont az ATI Radeon HD 5800 Evergreen grafikus chipekre hasonlítanak, a memória kezeléséért pedig valószínűleg egy PC3-12800 (DDR3 1600 MHz) modulokkal is megbirkózó vezérlő felel majd.

A korábban megjelent hírekkel ellentétben az első hibrid példányok nem tartalmaznak majd megosztott harmadszintű gyorsítótárat, viszont a másodszintű cache mérete 2 MB (magonként 512 kB) lesz. Maga a chip nagyjából 1 milliárd tranzisztort tartalmaz majd, ami a külső vélemények szerint abszolút logikus, hiszen a Propus sorozat processzorai mintegy 300 millióval érkeznek, ehhez pedig 600 milliót tehet hozzá a 480 stream processzor, immár 32 nanométeres gyártástechnológiával. Az első Llano chipek a mobil Sabine platform részeként jelennek majd meg több mint egy év múlva, AMD 900-sorozatú chipkészlettel, USB 3.0 és SATA-600 támogatással.

Az AMD időközben végleg elásta a csatabárdot az Intellel szemben: a megállapodás szerint dobják az USA-ban és Japánban felhozott vádakat, ezért pedig 1,25 milliárd dollárt kapnak, a most megkötött újabb 5 éves keresztlicenc-megállapodás révén pedig a két cég egyaránt hozzájuthat majd a legújabb technológiákhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]FaTaL #37
    readswift: nagyon ostoba vagy :/
  • k0zi #36
    Én azért a helyedben megnézném azokat a sample-öket, amiket az MS kiadott a DirectX SDK-ban. Utána felmennék Ati honlapjára letölteném a techdemókat (hd4800-asokhoz) meg a többi Ati developer samplet és utána kezdenék el arról beszélni, hogy mennyire nem ér semmit.
  • readswift #35
    sanyi, unreal 3, dx10.1 . Ez van.
    A többi dx11 es játéktól mit vársz?

    Ad-HOC grafika bővitmény, semmi alapos dolog. Powered by microsoft. LOL.
  • readswift #34
    neked meg szerintem megártott a dragon age. Na de ennyire
  • Sanyix #33
    nem ismeri mi az a dx10-11 mert nem olvasott utána. Azt hiszi új aa-ból meg tesszalátorból áll csak, meg eyecandykból, pedig kurvára nem :)
  • pxxl #32
    magyarázd már el hogy mi a bajod ezzel a 4850es dologgal, meg a dx11el. jah hogy nv még mindig nem tudott legyártani egy darab dx11-es kártyát sem? igaz van idejük. dx10.1-et is 2 év késéssel készítették el...
  • kicsizoz #31
    readswift: az SG cikkek fórumai meg miattad olvashatattlanok...
  • TommyGun #30
    szánalmas idióta vagy aki csak törpékkel kefél :)
  • readswift #29
    De mondd meg, milyen dolog az hogy USAból 150 dollárért 2db 4850-et vágnak hozzád?

    Ti meg közben a dx11 miatt dörgölőztök egymáshoz? JÁJ .
  • Sanyix #28
    pedig a ph-n lehetnének barátaid, ott is van pár ember aki megmondja hogy a pisix az évszázad fejlesztése, és a gtx milyen jó, az ati meg milyen szar :D és hogy nemkell dx1X mer szar :D