Gyurkity Péter

Az AMD is ismerteti 32 nanométeres chipjeit

Küszöbön áll a következő generációváltás a központi processzorok terén, így az AMD is kénytelen újabb részletekkel szolgálni, hogy némileg enyhítse lemaradását az Intellel szemben - februárban jön a bemutató.

A menetrendet, valamint a két nagy egymáshoz viszonyított helyzetét már jól ismerjük. Az Intel most januárban dobja majd piacra saját 32 nanométeres hibrid és nem hibrid processzorait, míg az AMD nagyjából egy évre rá jelentkezik majd fejlesztéseivel - februárban azonban hosszabb bemutatót terveznek, hogy mindenki megismerje a részleteket.



Ezen bemutató alatt a 2011 elején megjelenő asztali és mobil chipek főbb újításaira koncentrálnak, ismertetik például a várható órajeleket, a tranzisztorszámot és a felépítést, valamint a fogyasztást, ahol szintén kedvező adatokkal kecsegtetnek. A most megjelent információk szerint akár 3 GHz feletti órajeleken üzemelnek majd ezek a chipek, miközben a fogyasztás magonként 2,5 és 25 watt között mozogna. Maguk a processzorok jól illeszkednek majd mind az asztali, mind pedig a mobil szegmens követelményeihez, így számos eltérő területen használhatjuk ki az azokban rejlő előnyöket.

Az még egyelőre nem világos, hogy az AMD illetékesei pontosan mely 32 nanométeres családot mutatnák be, így ezt illetően most csak találgathatunk. Azt tudjuk, hogy a cég három eltérő fejlesztéssel készül ezek sorrendben a Bulldozer (3 GHz feletti órajelek, csúcskategóriás mikroarchitektúra), a Bobcat (az Atom ellenében, igen alacsony fogyasztással, főleg mobil és beágyazott megoldásokba szánva), valamint a Llano (integrált megoldás 4 maggal és 480 stream processzorral az ugyanazon lapkára helyezett grafikus vezérlő révén). Külső megfigyelők valószínűnek tartják, hogy a Llano részleteit ismerhetjük majd meg februárban, erről azonban a cég mélyen hallgat.

Mivel mindegyik fejlesztés 2011-ben érkezik meg, ez rendkívül fontos év lesz az AMD számára - addig valahogy ki kell húzniuk az Intel fölénye ellenében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #4
    apró pontosítás: a diákon nem szerepel, így nem biztos, hogy a bulldozer magból raknak 4et a liano chipekbe.
  • waterman #3
    átláthatóbban itt.
  • waterman #2
    fudzilláról van-e fordítva a cikk?
    a bobcat 1 és 10 watt közötti eszközökhöz szánt végrehajtó egység, a bulldozer mag meg a 10 és 100 watt közötti kategóriákban lesz. a bulldozer magból raknak majd többet egy kupacba, valószínűleg 4et, az egész mellett egy lapkán lesz egy dx11-es gpu és ezt nevezik majd lynx platformnak. az ehhez passzoló processzorokat illetik liano kódnévvel. lesz egy 4/8 bulldozer magos verzió a scorpius platform integrált grafika nélkül, ezek a chipek futnak majd zambezi kóddal. liano a mainstream a zambezi pedig a felső kategória.
    tehát az utolsó előtti bekezdésnek nincs értelme, mivel csak bobcat és bulldozer van, a liano az egy chip kódneve, mint mondjuk a windsor volt.
  • Ahoy #1
    Remélem Bulldozerig bőségesen elég lesz a Phenom X4 955-öm :) Ha akkor lesz értelme lecserélni, mert ki is használja valami rendesen, akkor majd befizetek egyre.