Gyurkity Péter

1 watt alatt jön az Atom ellenfele

Az AMD saját hibrid, valamint hagyományos asztali és mobil chipjei mellett az Atom ellen szánt fejlesztéséről is elárult néhány érdekes részletet: teljesítményben nem, ám fogyasztásban nagy előnyökre számíthatunk.

Az X-bit Labs a múlt héten elhangzott pénzügyi beszámolóra hivatkozva ír a Bobcat kódnéven már jó ideje készülő chipek részleteiről. Ekkor ugyanis nemcsak az új asztali és mobil, valamint a hibrid Fusion processzorokról, hanem a mobil és beágyazott rendszerekbe készülő Bobcatről is elejtettek néhány érdekességet.

Első helyen említik, hogy az AMD állítása szerint a mainstream processzoroknál megszokott teljesítmény 90 százalékát tudják biztosítani a Bobcat esetében, amely első hallásra nem tűnik rossznak, ám rögtön több kérdést is felvet. Nem tudni ugyanis, hogy az AMD pontosan mely fejlesztéseket tekinti mainstreamnek, arról nem is beszélve, hogy vajon a ma kapható változatokat, avagy a Bobcat 2011-es érkezéséig megjelenő újabb példányokat kell-e alapul vennünk. A hivatalos megjelenésig ugyanis még több mint egy év hátravan, erre ugyanúgy 2011-ben számíthatunk, mint ahogy azt a Fusion esetében is említették.

Az biztos, hogy a processzorok támogatják az x86-64, a virtualizációs, valamint az SSE, SSE2, és SSE3 technológiát, illetve egyetlen szálon dolgoznak majd. A fogyasztást igyekeznek 1 watt alatt tartani, az első példányok pedig a Brazos mobil platform, valamint a hibridként készülő Ontario chipek részeként jelennek majd meg. Ez utóbbit elsősorban a 20 watt alatti kategóriába tartozó, ultravékony laptopokba és netbookokba szánják, ikermagos felépítéssel és egy saját grafikus vezérlővel érkezik.

Az AMD által elmondottak alapján külső szakértők szerint a Bobcat progresszívnek és rugalmasnak tűnik, ám kérdés, hogy 2011-ben milyen esélyekkel jelenik meg (SSE4, SSE5 és AVX támogatás nélkül).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jocco #9
    Amugy mint fejlesztési irányak sokkal jobban örüök ennek mint a felesleges teljesitmény hajhászó uber brutál 8 magos procik eröltetéséenk. Persze azoknak is megvan a maga létjogusáltásga, de a mindenapi "irodai" munkát böven kiszolgálják a atomo-ok és társaik. Az atom még ha nagyon sok sebböl vérzik is legalább megmutatta h igen is müködö és életképes alternativa. A wind amugy megerösithetem sokkal használhatóbb ez eee-knél, mind teljesitményben mind használhatóságban. Amugy reggel 8-kor huztam le a töltöröl a gépet, aztóta neteztem, meg zenét is hallagatam rajta egy jó órácskát napközban, mikor nem használtam meg hibernálva volt, kb egy fél órája kapcsoltam be megint, s most is még 4:05 perc van az aksiban :)
  • Sanyix #8
    most is veri teljesítményben az atom + überszar ősrégi 945 kombót... csak amd-nél a proci fogyaszt többet(viszont gyorsabb is), és a chipset kevesebbet. Atom+ überszar 945-nél meg fordítva.
  • torcipepe #7
    sőt a "gagyi" atom proci még a tényleg überszar 945-ös videóvezérlővel is simán viszi a h264/ac3 1280*720-as videókat. mondjuk csak asztalon, külső táppal, különben felfő és lemerül pillanatok alatt.

    valamint mire ez az amd proci megjelenik, addigra az intel már simán kiadja a 3. generációs atomot is.
  • AgentKis #6
    Na végre valami mozgás ebben a szegmensben is!
    Néhány éven belül szeretnék átállni saját energiatermelésre, így ezek nagyon érdekes hírek számomra.
  • waterman #5
    akkor lehet az msi windet jobban összerakták. ismerősöm komolyabb géphez szokott és nem igazán tudta használni. én egyszer használtam, míg beállítottam egy eee-n egy belsőhálót, és nekem is egyértelmű csalódás volt a sebessége.
  • jocco #4
    Nemtom nekem msi wind-em van de mióta megvan gyak az asztali gépet nem is használom. Az meg hülyeség hogy csak mp3 lejátszónak jó. A HD videókat nem viszi de aki 10"-os kijelzön akar Hd filmet nézni az meg is érdemli :) Amugy meg miközben megy a zene a háttérben simán lehet vele akár flash-el teletüzdelt oldalakt is nézni s még az se gond neki ha közben megy a virusellenörzés a vinyón. A sima filmeket is viszi gond nélkül, s elég sok játék is meg rajta, pl a GTA VC simán elfut rajta, pedig ez csak egy egymagos atom. Ja és aktiv használat mellett is 5 és fél órát bir az aksija.
  • waterman #3
    "Ez utóbbit elsősorban a 20 watt alatti kategóriába tartozó, ultravékony laptopokba és netbookokba szánják, ikermagos felépítéssel és egy saját grafikus vezérlővel érkezik."

    mégis van fejlődés, a vesszőparipám, hogy netbookokba nyomatják az egymagos atomokat, amik nem arra valók. hála az égnek amd végre kihagyja az egymagos vacakolást. pár ismerősöm vett az egymagos atomos netbookokból és egyikük sincs megelégedve vele. csak mp3 lejátszónak meg kicsit drága egy netbook..
  • nkmedve #2
    "Első helyen említik, hogy az AMD állítása szerint a mainstream processzoroknál megszokott teljesítmény 90 százalékát tudják biztosítani a Bobcat esetében, amely első hallásra nem tűnik rossznak, ám rögtön több kérdést is felvet. Nem tudni ugyanis, hogy az AMD pontosan mely fejlesztéseket tekinti mainstreamnek, arról nem is beszélve, hogy vajon a ma kapható változatokat, avagy a Bobcat 2011-es érkezéséig megjelenő újabb példányokat kell-e alapul vennünk."

    Valószinűleg ha ilyet ki mernek jelenteni, akkor minimum egy K8 teljesitményének 90%-t értik. Ha azt össze tudják hozni 1 wattból akkor emelem kalapom előttük. Több nem is kell, simán fogja verni az atomot úgy teljesitményben mint fogyasztásban.
  • Inquisitor #1
    "ám kérdés, hogy 2011-ben milyen esélyekkel jelenik meg (SSE4, SSE5 és AVX támogatás nélkül)"

    Mint az "újabb" Intel Atom procik, amik már egymagosak és/vagy kiszedték belőlük a HT-t és/vagy a 64 bitet? :)
    Akinek ilyen "izomproci" kell az vesz i7-et vagy annak utódját, vagy az elég impresszív Buldózert.
    Azért az egymagos 1.6Ghz-es Atom proci annó alulról súrolta egy Pentium-M 1.2Ghz proci teljesítményét még HT-vel is, még is tonna szám adják el ma is ... az überrégi, gagyi, nagy fogyasztású i945 chipset legbutább darabjaival együtt.