Gyurkity Péter

2,8 GHz-en jön az AMD hatmagosa

Lassan de biztosan szivárognak a részletek a hatmagos Thuban processzorokról, amelyek a tervezettnél korábban jelennek majd meg. A cég DirectX 11 integrált grafikus vezérlői csak 2011-ben jönnek.

Október elején még arról számolhattunk be, hogy a Thuban kódnéven készülő, valószínűleg Phenom II X6 hivatalos néven megjelenő asztali chipek nem az eredetileg tervezett időpontban, hanem már jövő tavasszal napvilágot láthatnak. Ezt most újabb források erősítették meg, kiemelve, hogy a harmadikról a második negyedévre hozták előre a debütálást.

Szerencsére nem ez az egyetlen új hírmorzsa, amely a napokban érkezett meg, a megjelenés mellett ugyanis a várható órajelekről is szó esett. A DigiTimes cikke a négymagos Phenom II X4 chipek megjelenési menetrendjére koncentrál (az AMD több új változatot is piacra dob majd az év végén, illetve jövő év elején), ám mi inkább a hatmagosokra fókuszálunk, hiszen ezen példányok jelentik majd az igazi újítást - némileg lemaradva az Inteltől, amely szokás szerint elsőként mutatja majd be saját hasonló fejlesztéseit. A különbség azonban nem lesz olyan nagy, hogy az AMD esélytelenül induljon, köszönhetően az előrehozott dátumnak.

Eszerint a hatmagosok esetében nem a quadok esetében elért 3,4 GHz, hanem 2,8 GHz jelenti majd a plafont, hogy kordában tartsák a 140 wattnál tetőző fogyasztást. A 45 nanométeren készülő Thuban chipek természetesen integrált memóriavezérlőt kapnak, ezt pedig 3 MB másodszintű és 6 MB megosztott harmadszintű gyorsítótár egészíti majd ki, egyelőre ismeretlen kereskedelmi árral. A megjelenés tehát a második negyedévben esedékes, így mindössze fél évet kell várnunk arra.

Ami a DirectX 11 grafikus vezérlőket illeti, az AMD némileg meglepő módon csak 2011-ben dobná piacra az első integrált változatokat. A cég ugyan elsőként mutatta be a különálló fejlesztéseket, ám az integrált chipek a most kiszivárgott útiterv szerint csak a Sabine és a Brazos mobil, valamint a Scorpius és Lynx asztali platformokban kapnak majd helyet, amelyek megjelenése két év múlva esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PLaci #27
    Persze amellett, hogy AMD párti vagyok...
    Anno egy ilyen 3GHz-es szilikon kályhát simán levert egy 3000+ -os (1,8GHz) a legtöbb dologban (pl. windows telepítés sebessége), de egy 3200+ -os (2GHz) már mindenben...
  • PLaci #26
    a több mag parasztvakítás, és bizony egy pentium 4 1 magja gyorsabb mint egy több magos modern processzor 1 magja

    Gratulálok, ez az igazi spanyolviasz! MHz-ben talán többnek tűnik, de ha egy egymagos Celeron 4xx (800MHz FSB, 512MB L2) procit felhúz valaki 3GHz-re, akkor az kenterbe veri a régi 3GHz-es P4-eseket (800MHz FSB, 1-2MB L2).
  • Sanyix #25
    jah, nekem is a 8 éves 20 gigás 7200-as maxtorom 70 mbyte/secet tudott fénykorába. A hülyegyerek meg 160 gigásról beszélt ami nyilván nem kicsit modernebb :D de nembaj, a vin7 a vinyót is gyorsíccsa, meg a zorrotistisztíccsa.
  • hol9672 #24
    hehe, 40 mbyte/sec, van egy 10 éves vinyóm, maxtor 20gb 5400rpm, 44 mbyte/sec - és ntfs-re van formázva
  • [HUN]FaTaL #23
    Persze. Lesz bennük egy alsó kategóriás integrált VGA. Hogy ez miért jobb mint az alaplapra integrált azt nem tudom, majd a szakik megmondják. :) Intelnél is jön a Larabee.
  • Sanyix #22
    Aki nem ért hozzá nem azt veszi. Az bármi van intelt vesz(vagyis nem tudja hogy mi az az intel, azt tudja hogy a péntium a jó). Hallhattunk már olyat is, hogy a több mag parasztvakítás, és bizony egy pentium 4 1 magja gyorsabb mint egy több magos modern processzor 1 magja :DD

    Meg én mostanában is hallottam olyat, hogy az emberke le akarja cserélni a "fos amd procit" a notebookjában, "pentiumra" mert "melegszik" az asztali gépéiben pentium van, és az "nem melegszik". És ilyenkor magyarázhatod hogy az hogy melegszik az inkább a notebookot gyártó cég hibája mert szarul csinálta meg a hűtést, ráadásul egy összezsúfolt gépet (notebook) elég erős összehasonlítani egy szellős asztalival, úgy hogy valószínűleg a notiban egy jóval erősebb turion64 x2 is van. Ha megpróbálod elmagyarázni neki, akkor "hülye vagy".

    (sőt egy okoska megmagyarázta nekem, hogy neki az IDE vinyójának adatátviteli sebessége is gyorsult 30 mbyte/sec-ről, 40 mbyte/secre windows 7 miatt, és milyen fantasztikus ezért az, persze azt elfelejtette hogy közbe formázta a vinyót, és talán azért érte el ezt a még ide vinyótól is még mindig siralmas teljesítményt mert frissen nem voltak töredezettek a fájlok, de ő is megmondta, hogy nem, mert a !formázás nem törli le az adatokat! (fizikailag a gyorsformázás tényleg nem, de édesmindegy, mert úgy írja felül mintha ott se lenne), és hogy hülye vagyok, és nem beszél velem, és hogy ő már akkor számítógépekkel foglalkozott, mikor én még a csattogós lepkét toltam :D, bár ez már más téma)

    Szóval sok "szakértő" van ám aki mindig tudja mi a jó :D
  • nkmedve #21
    Engem személy szerint nem érdekel, hogy melyik gyártónak van a leggyorsabb procija. Van egy maximum összeg amit hajlandó vagyok kifizetni (ez nagyon távol esik bármelyik i7 árától) és amelyik cég azért az árért jobbat kinál, azt veszem. Persze aki nem ért hozzá, az attól a cégtől vesz amelyik a leggyorsabb procikat gyártja, a másikat figyelembe se veszi, sajnos.
  • keeppy #20
    Mi ez a sok kreténség, hányszor kell még olvasnom ezt a baromságot, tovább nem is olvastam a fórumot Ahoy válaszánál(többiekét nem olvastam nem szól rájuk is)... Hol a tökömben érdekel, hogy az INTEL vagy az AMD nyútja a legnagyobb teljesítményt, ok a két gyártó dektop procijai között most INTEL, na és akkor mi van ettől még minden gépbe AMD-t rakok emberi árba kicsit jobbak...!
  • readswift #19
    ez az összeintegrálós dolog úgy lett volna hogy:

    - intel beigérte az 45nm cpugpu -ját 2009-re
    - az amd-ék megijedtek, visszaszóltak hogy akkor egyesülnek az nV-al
    - nV belement volna,de csak ha JenHsun-é lett volna a főnök poszt és ebből nem engedtek
    - kútbaesett az üzlet majd az amd a csődszélén táncoló ati-t vette meg
    - az intel szarka üzemmódba kapcsolt a cpugpu-val , úgytűnik 2012-be talán lesz
    - a nagy amd igérgetésből hogy ezmegaz, most középkategóriás r800+cpu van teritéken épp, az se most
    ___________________________

    ez egy nagy felfújt LUFI. Thermál okokból is életképtelen lenne, legalábbis a jelenlegi felállásban. A pécé gyártók pedig elkényelmesedtek már annyira hogy kirobbantani sem lehetne őket , szvsz.
    Egy feltételes van , hogy a gyártók közül valakik konzol irányba lökik a pécét vagy a piacból leszakad egy elkonzolosodott rész.
  • Ahoy #18
    Épp ez a jó a DX 11-ben, hogy lefelés skálázódik. Ha natívan megírnak egy kódot DX 11-re az ugyanúgy fog futni DX10-9-en is, csak bizonyos dolgok nem futnak le. Sokkal jobb mint dx 10.1 esetén megkellett írni DX 9-re is. Ahogy látom elég sok cím jelenik meg dx 11-re, szóval csak hajrá nekik :)