Berta Sándor

Jogellenes volt a Bush-kormány lehallgatási programja

Vaughn Walker észak-kaliforniai kerületi szövetségi bíró elfogadta az Al-Haramain Islamic Foundation beadványát és törvénytelennek minősítette az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) korábbi akcióját.

Az NSA a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után indította el a sok vitát kiváltó projektjét, amelynek célja a terroristaszervezetek és a terroristagyanús személyek, illetve kapcsolataik felderítése volt. Az NSA elsősorban lehallgatásokat hajtott végre a szükséges információk megszerzésére. Vaughn Walker most úgy döntött, hogy jogellenes volt az iszlám alapítvány, illetve a szervezet munkáját segítő két ügyvéd - bírói engedélyek nélküli - titkos ellenőrzése.

A bíró indoklása alapján az akcióval az NSA megsértette a Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) jogszabályt, vagyis a többször módosított nemzetközi távközlési lehallgatási törvényt. Az alapítvány elegendő bizonyítékkal tudta alátámasztani, hogy egy jogellenes elektronikus kommunikációs megfigyelési akció áldozatává vált. Walker ugyanakkor nem fogadta el bizonyítékként azt a faxot, amit tévedésből küldött az amerikai kormány a szervezetnek és amelyből egyértelműen kiderült, hogy egy illegális lehallgatási akcióról valósult meg.

A kerületi szövetségi bíró ettől függetlenül is bizonyítottnak látta azt a felperesi érvelést, hogy az érintett szervezetet, illetve két személyt kár érte az ellenőrzés miatt. Az NSA-t a tárgyaláson védő amerikai kormánytisztviselők azzal próbáltak érvelni, hogy a kabinetet képviselő szervezetek és személyek a hatályos jogszabályokat mindig opcionálisnak tekinthetik, vagyis a saját szájuk íze szerint alkalmazhatják. Ez azonban Walker álláspontja szerint egyáltalán nem elfogadható, hiszen a FISA-t pont azzal a céllal dolgozták ki és fogadták el, hogy ellenőrzési lehetőséget biztosítson az igazságügyi szervek munkája felett.

A bíró hozzátette: az amerikai kormány egy valóban meggyőző érvakrobatikát mutatott be, de neki a védelem kéréséit is figyelembe kellett vennie, amely egy normális bírósági eljárás lefolytatására irányult. Walker végül leszögezte, hogy az amerikai elnöknek ugyanúgy figyelembe kell vennie az USA jelenleg hatályos törvényeit, mint az ország minden állampolgárának. A Kongresszus által meghatározott normákat nem lehet tetszés szerint megváltoztatni.

Jon Eisenberg, az Al-Haramain ügyvédje üdvözölte az ítéletet. Az alapítvány 20 200 dolláros kártérítést kér mind magának, mind pedig a két munkatársának. Emellett a felperesek azt szeretnék, ha az amerikai kormány büntetést is kapna. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil szervezet azt reméli, hogy a ítéletnek köszönhetően hamarosan két másik ügyben is az NSA programját elmarasztaló határozat születik majd. Ezeket szintén Walker tárgyalná, de a bíró az év elején a benyújtott kereseteket azzal utasította vissza, hogy nem elég kidolgozottak voltak a beadványokban megjelölt kártérítési igények.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #5
    Elhatárolódom! ÉJJEN AMERIKA!!
  • richard45 #4
    Nincs ezen mit meglepődni, egész Bush-kormány egy jogellenes sz*rházi cionista banda volt.
  • Amergin #3
    "The truth is that all men having power ought to be mistrusted."

    "Perhaps it is a universal truth that the loss of liberty at home is to be charged against provisions against danger, real or pretended from abroad."

    -James Madison, 4th President of the United States, father of the United States Constitution.

    Aki akarja lefordíthatja...
  • Pares #2
    Bah! És ezen még valaki meglepődik?
  • Balintos #1
    "Az NSA-t a tárgyaláson védő amerikai kormánytisztviselők azzal próbáltak érvelni, hogy a kabinetet képviselő szervezetek és személyek a hatályos jogszabályokat mindig opcionálisnak tekinthetik, vagyis a saját szájuk íze szerint alkalmazhatják."
    hát ez csodálatos