Berta Sándor

Több ezer távközlési adathoz jutott illegálisan az FBI

Az amerikai igazságügyi minisztérium fővizsgálója legújabb jelentésében rendkívüli mértékben bírálta és elmarasztalta a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI). Ugyan a dokumentum hivatalosan csak napok múlva jelent volna meg, de máris kiszivárgott és többek között a The Washington Post is nyilvánosságra hozta.

A anyag legfontosabb megállapítása, hogy az FBI munkatársai éveken keresztül - különböző hamis terrorfenyegetettségi indokokra hivatkozva - illegális módon megszereztek több ezer távközlési adatot, beleértve telefonbeszélgetéseket és e-maileket. Ezzel megsértették nem csak a hivatal szabályzatát, hanem a szövetségi törvényeket is. Glenn Fine jelentésében leszögezte, hogy az FBI 2002 és 2006 között folytatta ezt az illegális tevékenységet. A leggyakrabban az ügynökök arra hivatkozva kérték ki az adatokat a telefontársaságoktól, hogy azokra a terrorizmus elleni harc miatt van szükség. Az engedélyeket mindig az adott beosztottak főnökei utólag állították ki.

"Ez az eljárás - technikai értelemben - megsértette többek között az Electronic Communications Privacy Act (ECPA) törvényt. Ezeknek az adatgyűjtéseknek nem lett volna szabad ilyen módon megvalósulniuk" - ismerte el Valerie Caproni, az FBI vezető jogásza. Az ECPA szabályozza többek között a telefontitok kérdését az Egyesült Államokban.

A Szövetségi Nyomozó Iroda már 2007-ben elismerte, hogy az egyik egysége jogosulatlanul jutott hozzá telefonadatokhoz és e-mailekhez. Akkoriban azonban csak 22 esetről és kevés összegyűjtött információról volt szó. Fine kiderítette, hogy az FBI munkatársai 2002 és 2006 között összesen 4400 távközlési adatcsomagot kértek ki. Az esetek felében azonban törvénytelenül jártak el. A hivatal tájékoztatása alapján a jogsértő gyakorlatot 2007-ben leállították és arról nem tudott Robert S. Mueller III, az FBI jelenlegi igazgatója sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #6
    csak a gonosz tenoristák lefülelése miatt tették ezeket, akik minden rendes ember minden lépését figyelik, hogy szétálláhákbározzák! Jaj dehát ezek olyan rendes fiúklányok, annyira szeretnének megvédeni.
  • kvp #5
    "Itthon is lassan ez van......."

    Nem. Itthon torvenyes a dolog, mindig is az volt. Mivel a modszervaltaskor nem lett uj alkotmany, ezert megmaradt a regi, amiben nincs megtilva az allampolgarok megfigyelese. A torvenyi szabalyozas pedig annyira szigoru, hogy csak birosag vagy miniszter rendelhet el megfigyelest, tehat par eve az eppen aktualis miniszternek csak ala kellett irnia, hogy mindenkit meg kell figyelni es ez meg legalis is.
  • ftc85 #4
    A demokrácia paradicsomában az amerikai igazságügyi minisztérium fővizsgálója fölfedezte, hogy a jéghegynek van csúcsa... vagy lehet, hogy már őt is behálózták a tenoristák és hazugságokat terjeszt a feddhetetlen FBI-ről?
  • jaspercry #3
    szerintem ez nem ujdonság!
    már fel sem kapom a fejem
    Itthon is lassan ez van.......
  • Merces #2
    hogy te mennyire naiv vagy ,ez már aranyos
  • Misi az ezredes #1
    Szégyen, pedig úgy gondolom az ilyen szervezeteknek mint rendőrség vagy esetünkben FBI-nek kéne példát mutatni a többi embernek. Nem hiszem, hogy ők kivételek lennének a törvények alól...