Berta Sándor

A Google-nak köszönhetően jönnek a nanoműholdak

A webes konszern által meghirdetett Lunar X Prize program komoly fellendülést hozott a magán űrhajózási iparnak. Ezt bizonyítják a gombamód szaporodó nanoműhold-projektek is.

A világűr és a Hold elérése olyan érdekes üzleti partnereket hozott össze, mint Tonga királya és Lutz Kayser vállalkozó, aki Werner von Braun mellett tanulta a rakétafejlesztés csínját-bínját. Az első járművek idén decemberben indulhatnak az űrbe. Az egyik érdekes program a Neptune 30, amely egy három fokozatú rakéta és az általa szállított több mint két tucat nanoműhold kifejlesztésére irányul. A műholdakat a tervek szerint 300 kilométeres magasságban állítanák Föld körüli pályákra. A projekt hamar támogatóra talált George Tupou V. tongai király személyében.


Buzz Aldrin

Minden egyes műholdat vállalkozók és kutatóintézetek készítenek. A Neptune 30 hordozórakétát már javában teszteli az Interorbital nevű kaliforniai cég az amerikai Mojave-sivatagban. Az első felszállás alkalmával a rakéta által szállított rakomány csupán 30 kilogramm tömegű lesz. A kisebb Tubesat nevű és a nagyobb Cubesat műholdak súlya is egyaránt csupán 1-2 kilogramm és a fedélzeti rendszereik között megtalálhatók a miniatűr számítógépek, a rádiók és a napelemek. Az egyes nanoműholdak 8000 dolláros Personale Satellite Kit csomagokból építhetők meg és elláthatók számos kiegészítővel, többek között különböző kamerákkal és szenzorokkal.

A Neptune 30 koncepció lényege, hogy a jövőben utasokat is az űrbe lehessen juttatni a rakéta segítségével. A hordozóeszközt Lutz Kayser tervezte még 1970-ben. A legendás Wernher von Braunnak nagyon megtetszett a tanítvány ötlete. Kayser az OTRAG (Orbital Transport and Rocket Corporation) személyében létrehozta a világ első magán űrhajózási vállalatát, ami azonban nem kapta meg a szükséges támogatást. Az OTRAG végül azért bukott el, mert Németország inkább az Ariane-projektet támogatta. A Neptune 30 első rakétatesztjeit a mai Kongói Demokratikus Köztársaság területén és a líbiai sivatagban hajtották végre.

Az OTRAG ugyan már a múlté, de Kaysernek köszönhetően az ötlet mégsem felejtődött el és a szakember az Interorbital tanácsadója lett. A cég a kereskedelmi forgalomban is kapható alkatrészekből próbált meg összeállítani egy rakétát, úgy hogy a hordozójármű - a hasznos rakomány függvényében - kisebbre vagy nagyobbra is készíthető legyen. Minden modul egy pár üzemanyagtartályból és egy rakétamotorból áll. A kilövések a tongai Euából történnének.


A nanoműholdak sok feladat elvégzésére használhatók, többek között a Föld mágneses mezejének mérésére, de kémiai kísérletekhez vagy hardverek űrbéli tesztjeire is. A készülékek élettartama egyébként csupán néhány hónap, utána lezuhannak és elégnek a Föld légkörében. A dán-svájci-olasz Euroluna csoport a MiniRomit1 nevű két Cubesat-modulból álló egységen dolgozik. Az egyik modul tartalmazza a kiegészítő rakétameghajtást, amely egy "elektromos iongyorsító hajtómű".

A MiniRomit1 a tervek szerint 700 kilométeres magasságban áll majd Föld körüli pályára, majd ott egyenként tesztelni fogják a hat egyenként 1,3 megapixeles kamerát és a többi fedélzeti berendezést. Ez azonban csak az Euroluna egyik ötlete. A másik az, hogy egy hasonló elven működő, de leszállóegységgel ellátott modult juttatnának el a Holdra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VoneOut #7
    A 6db 1.3 megapixeles kamera az mire kell? Ballaszt amit menet kozben kidobnak? :d
  • globint #6
    Huhh, odaát bemész a Walmart-ba, és veszel egy műholdat, mondjuk két havi fizudért, hozzá gyorsan egy nagy kaliberű ismétlőfegyvert, hogy biztonságban érezd magad az ottani megélhetési bűnözőktől.......!
    Idehaza meg akár nyolc évet is kaphatsz, ha kamerás kismackód, vagy kulcstartó formájú fényképeződ van. Mégis megengedem a fiamnak, hogy kitelepüljön.......
  • kvp #5
    "Nem bízom a többfokozatú rakétákban, több alkalom adódik a hibára. Majd ha lesz nagy, ami egyben megy fel, akkó' majd olyat veszek. Addig nem."

    Ez a rendszer nem valodi tobbfokozatu. A korai ballisztikus raketak rendszeret hasznalja, tehat minden hajtomuvet begyujtanak az inditaskor, majd az elso 'fokozat' hamarabb urul ki, ez a reteg van kivul, amit egyszeruen ledobnak, es ha nem atomhaborurol van szo, akkor ki lehet halaszni a tengerbol. A hajtomurendszer maga ket tulnyomasos tartalybol all es egy ablativ (tehat passziv) hutesu fuvokabol. A toloero a szelepek szabalyozasaval hajtomuvenkent allithato. Igy lehet diffencialisan kormanyozni is, tehat se fuvoka mozgato mechanika, se hibalehetoseg. Gyakorlatilag egy csomo hajtogazas flakon, amiket osszekotnek, kinyitjak a szelepeket es meggyujtanak. Nem sok minden mehet rajta tonkre. Arrol nem beszelve, hogy ha van vagy ket tucat hajtomu egy raketan, akkor ha ebbol par tonkremegy, meg nem fog az egesz visszaesni. A hajtoanyag meg koolaj szarmazek, ez kb. annyira veszelyes mint egy autoban a benzintartaly. A rendszer tipikus katonai fire and forget ballisztikus raketa, ami a 2.5 fokozatnak koszonhetoen kepes palyara allni. (porgetessel stabilizaljak a hasznos terhet, mint a sojuz visszatero egysege ha leall a szamitogep) Ez a konfirguracio kulonosen elonyos a hajofedelzeti es tengeralattjarorol torteno inditasokhoz, ahol nincs hely hosszu raketaknak. Masik elonye, hogy igy nem kell a tartalyokba folos onhordo megerosites, mert minden hajtomu a hasznos terhet nyomja, nem a kovetkezo fokozat aljat. Hasonlo a sojuz is, de ugyebar az is ballisztikus raketa volt eredetileg. Az urkabin egyebkent a gemini rokonanak tunik csak nagyobb.

    ps: Remelhetoleg nem aprilisi trefa a ceg, ugyanis ez tenyleg egy olcso es tomeggyarthato katonai raketanak tunik. (a ballisztikus raketakat anno ugy terveztek, hogy tobb ezer kellett beloluk tegnapra)
  • dronkZero #4
    Nem bízom a többfokozatú rakétákban, több alkalom adódik a hibára. Majd ha lesz nagy, ami egyben megy fel, akkó' majd olyat veszek. Addig nem.
    :P

    Egyébként meg hajrá, termeljük az űrszemetet ezerrel! Akarok sok-sok visszatérést látni, nagyon menő dolog csajozáskor, ha tudod mikor jön hullócsillag! ;D
  • tamasmester #3
    8000 Dolcsi az nem is sok! Ehhez hozzájön a csomagolóanyag, meg a rakéta használati díj, meg a kilövési adó és a pályahasználati díj, a szállítási költség meg miegyebek és így a végére a végösszeg sem lesz több 3.5 Millió Dollár! Rohanok is a Tescoba én is összerakok egy mütyürkét, ami ott pittyeg majd a fejem felett :)
    Már csak össze kell spórolni azt a kis pénzt...