7
  • VoneOut
    #7
    A 6db 1.3 megapixeles kamera az mire kell? Ballaszt amit menet kozben kidobnak? :d
  • globint
    #6
    Huhh, odaát bemész a Walmart-ba, és veszel egy műholdat, mondjuk két havi fizudért, hozzá gyorsan egy nagy kaliberű ismétlőfegyvert, hogy biztonságban érezd magad az ottani megélhetési bűnözőktől.......!
    Idehaza meg akár nyolc évet is kaphatsz, ha kamerás kismackód, vagy kulcstartó formájú fényképeződ van. Mégis megengedem a fiamnak, hogy kitelepüljön.......
  • kvp
    #5
    "Nem bízom a többfokozatú rakétákban, több alkalom adódik a hibára. Majd ha lesz nagy, ami egyben megy fel, akkó' majd olyat veszek. Addig nem."

    Ez a rendszer nem valodi tobbfokozatu. A korai ballisztikus raketak rendszeret hasznalja, tehat minden hajtomuvet begyujtanak az inditaskor, majd az elso 'fokozat' hamarabb urul ki, ez a reteg van kivul, amit egyszeruen ledobnak, es ha nem atomhaborurol van szo, akkor ki lehet halaszni a tengerbol. A hajtomurendszer maga ket tulnyomasos tartalybol all es egy ablativ (tehat passziv) hutesu fuvokabol. A toloero a szelepek szabalyozasaval hajtomuvenkent allithato. Igy lehet diffencialisan kormanyozni is, tehat se fuvoka mozgato mechanika, se hibalehetoseg. Gyakorlatilag egy csomo hajtogazas flakon, amiket osszekotnek, kinyitjak a szelepeket es meggyujtanak. Nem sok minden mehet rajta tonkre. Arrol nem beszelve, hogy ha van vagy ket tucat hajtomu egy raketan, akkor ha ebbol par tonkremegy, meg nem fog az egesz visszaesni. A hajtoanyag meg koolaj szarmazek, ez kb. annyira veszelyes mint egy autoban a benzintartaly. A rendszer tipikus katonai fire and forget ballisztikus raketa, ami a 2.5 fokozatnak koszonhetoen kepes palyara allni. (porgetessel stabilizaljak a hasznos terhet, mint a sojuz visszatero egysege ha leall a szamitogep) Ez a konfirguracio kulonosen elonyos a hajofedelzeti es tengeralattjarorol torteno inditasokhoz, ahol nincs hely hosszu raketaknak. Masik elonye, hogy igy nem kell a tartalyokba folos onhordo megerosites, mert minden hajtomu a hasznos terhet nyomja, nem a kovetkezo fokozat aljat. Hasonlo a sojuz is, de ugyebar az is ballisztikus raketa volt eredetileg. Az urkabin egyebkent a gemini rokonanak tunik csak nagyobb.

    ps: Remelhetoleg nem aprilisi trefa a ceg, ugyanis ez tenyleg egy olcso es tomeggyarthato katonai raketanak tunik. (a ballisztikus raketakat anno ugy terveztek, hogy tobb ezer kellett beloluk tegnapra)
  • dronkZero
    #4
    Nem bízom a többfokozatú rakétákban, több alkalom adódik a hibára. Majd ha lesz nagy, ami egyben megy fel, akkó' majd olyat veszek. Addig nem.
    :P

    Egyébként meg hajrá, termeljük az űrszemetet ezerrel! Akarok sok-sok visszatérést látni, nagyon menő dolog csajozáskor, ha tudod mikor jön hullócsillag! ;D
  • tamasmester
    #3
    8000 Dolcsi az nem is sok! Ehhez hozzájön a csomagolóanyag, meg a rakéta használati díj, meg a kilövési adó és a pályahasználati díj, a szállítási költség meg miegyebek és így a végére a végösszeg sem lesz több 3.5 Millió Dollár! Rohanok is a Tescoba én is összerakok egy mütyürkét, ami ott pittyeg majd a fejem felett :)
    Már csak össze kell spórolni azt a kis pénzt...