Hunter

Iráné a leggyorsabb tudományos növekedés

Miközben Kína kezdi megelőzni tudományos téren is az Egyesült Államokat, a Közel-Kelet, élén Iránnal figyelemre méltó fejlődésen esik át.

Nagyon úgy tűnik, hogy az idei év Iráné lesz, hangoztatják az elemzők. Az ország tudományos teljesítménye tizenegyszer gyorsabban nőtt, mint a világ átlaga, amivel az összes többi országot megelőzik - bár tény, hogy van hová fejlődniük. A Web of Science adatbázisban található publikációk arról tanúskodnak, hogy a Közel-Kelet előretörése - elsősorban Törökország és Irán okán - közel négyszer gyorsabb a világátlagnál.

A kanadai Science-Metrix adatelemző cég részletes jelentést tett közzé az "ismeret teremtés geopolitikai eltolódásairól" az 1980-as évektől kezdve. "Ázsia gyorsabban zárkózik fel, mint azt korábban gondoltuk, Európa jobban tartja a pozícióját, mint azt a legtöbben várták, de a Közel-Kelet az a terület, amire igazán oda kell figyelni" - nyilatkozott a jelentés szerzője, Eric Archambault.


A világ tudományos outputja folyamatos növekedést mutat, az 1980-as éves 450 000 publikációval szemben 2009-ben másfélmillió jelent meg, miközben Ázsia a publikációk terén tavaly megelőzte az Egyesült Államokat. Irán publikációi a szervetlen és a nukleáris kémia, a nukleáris és részecske fizika, valamint az atomtechnika területein dominálnak. Az utóbbival kapcsolatos publikációik 250-szer gyorsabban növekedtek mint a világátlag, miközben gyógyászati és mezőgazdasági kutatások terén is fejlődés figyelhető meg az országban.

A Science-Metrix előrejelzése szerint az idén Kína ugyanannyi szakmailag lektorált természettudományi és műszaki munkát fog kiadni, mint az USA. Amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, 2015-re Kína minden területen utolérheti az Egyesült Államokat, bár 2030-ig az élet- és társadalomtudományok terén az USA előnye megmaradhat. Kína fejlődése nem hat újdonságként, azonban azt kevesen tudták, hogy szakmailag lektorált tanulmányaik száma ötször gyorsabban növekedik, mint az amerikaiaké.


"Európa együttműködési törekvései gyümölcsözőek" - folytatta Archambaut, elszakadva az ázsiai-amerikai összevetéstől. Európa a határain túlnyúló erőteljes befektetéseivel megtartotta pozícióját, és jelenleg a világ tudományos termésének több mint harmadát adja, ezzel területi megoszlásban az első helyen áll, mögötte Ázsia található 29, illetve Észak-Amerika 28 százalékkal. A Szovjetunió 1991-es összeomlásával a terület fejlődése jelentősen lelassult, csak 2006-ban tértek magukhoz az utódállamok, Latin Amerika és a Karibi-térség jelentős növekedést mutat, azonban igen parányi részt képviselnek világszinten. Óceánia, Európa és Afrika fejlődésének üteme az elmúlt 30 évben gyakorlatilag változatlan, egyedül Észak-Amerika tudományos termelése fejlődik "számottevően lassan" a világ egészéhez mérten.


"A publikációk száma nem tükrözi a minőséget" - ismerte el Archambaut. A minőségnek is van természetesen fokmérője, például a publikációkra való hivatkozások száma, amiben Ázsia koránt sem jár az élen, azonban ezen az alapon figyelmen kívül hagyni előretörésüket igen kockázatos lenne, vélekedik Archambaut. "Az 1960-as években, amikor a japán autók elkezdtek beáramlani az amerikai piacra, az amerikai gyártók nem ismerték el minőségbeli előnyüket" - ami hatalmas piaci részesedés vesztéshez vezetett Japán javára. "Ázsia az élre tör a tudományban, miközben Észak-Amerika fokozatosan lemarad" - foglalta össze az üzenet lényegét Archambaut.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #61
    Igazad van, nem lehet általánosítani.
  • kukacos #60
    Te meg melyik kavics alól bújtál elő? Speciel nem a bűnözőkre, hanem a Neumann, Wigner, Teller, Szilárd, Erdős, Fejér (és még sorolhatnám) nevekre gondoltam, meg akik még jöhettek volna ugyanebből az eresztésből. Egyikük sem a hozzád hasonlók pénzén lett híres, és még csak nem is ebben az országban.
  • Jötün #59
    Már vártam egy zsidósirató hozzáröffenést.... strigula
    Milyen intelligencia? Jah, értem, a hogyan semmizzünk ki és/vagy öljünk meg embereket gazdasági/katonai/politikai erőfölény segítségével.
    Néhány a legújabbak közül, a zsidó intelligencia csillanásaiból:
    Sukoró ingatlanpanama, tudjukkik kezében lévő kereskedelmi bankok egyoldalú, szerződésszegő, kamatemelései, ami rengeteg embert tett földönfutóvá, pont az ilyenek által amúgy is kizsigerelt hazánkban.
    Öööö, ha lehet ez az intelligenci nem hiányzik...
    Jah megmégegy, ha egy zsidó kutatásait kell finanszírozni, aki amúgy magyar állampolgár, akkor jól jön a nácifasisztarasszista magyar csőcselék pénze, ha a kutatás sikeres lesz, és pénzt kezdene fialni, netán dicsőséget jelent akkor hirtelen zsidó intelligencia, műve az egész...ugye-ugye?
  • Epikurosz #58
    Egyébként erre rátett egy lapáttal Ramin Mehmanparaszt, az iráni külügyminisztérium szóvivője, aki szerint US és EU támogatja a terroristákat, bár ő a szunnita lázadókról beszélt.
  • Epikurosz #57
    OFF
    Mabhúh dubaji kinyírását is... na, jó, izraeli Intelligence intézte.
  • kukacos #56
    "Függetlenségünk elvesztése, és a sok évszázados társadalmi-gazdasági rendünk szétrombolásának ez lett az egyik legsúlyosabb következménye"

    Én itt említeném a zsidó intelligencia kiirtását is, de mindegy.
  • kukacos #55
    Ezt a publikációk mechanizmusa ma is kikényszeríti.
  • Epikurosz #54
    De majd mindjárt jön a djhambi et al. és megmagyarázzák, hogy a maszopósok nekünk ennek ellenére jók.

    Érted!?
  • Epikurosz #53
    Beszéljünk EU-ról, és főleg HU-ról, mert minket ez érdekel elsősorban.
    Adórendszerünk, bürokráciánk és idióta politikusaink miatt EU nem tud fejlődni úgy, ahogy arra lehetőségei lennének. Elcseszett, szétkúrt adórendszerünk van, a parazitákat favorizáló szociális hálónk, rossz bevándorláspolitikánk, borzasztóan rossz gazdasági-kereskedelmi szabályozásunk, rémes közbiztonság, elcseszett oktatás.

    De lássunk egy idézetet a szakemberektől. A forrás a Magyar Feltalálók Egyesületének
    honlapja.

    "Látható az adatokból, hogy Trianon után az ország szellemi téren nem roppant, össze. Horthy Miklós kormányzósága alatti időszakban mutatott teljesítményünk jelentősen felülmúlta, mind a megelőző, és mind a következő negyedszázadokban elért szellemi eredményeinket. A III. negyedszázadban, a klasszikus szocializmus korában, az alkotói tevékenység jelentősen visszaesett. Függetlenségünk elvesztése, és a sok évszázados társadalmi-gazdasági rendünk szétrombolásának ez lett az egyik legsúlyosabb következménye. Az utolsó negyedszázadban pedig a számadatok tanúsága szerint éppen hogy elértük a Trianon előtti szintet.

    Megállapítható tehát, hogy a huszadik század második 50 évében megnyilvánult súlyos visszaesés miatt e században Magyarország szellemi téren hanyatlott."

    "Az adatokból leolvasható, hogy az alkotóerő a nyolcvanas évek közepén tetőzött, majd a kilencvenes évek közepéig lassan, majd azután jelentősen hanyatlott. Az utóbbi években enyhe növekedést mutat. Napjainkban ezen a téren olyan a helyzet, mint a II. világháború alatt. A technikai fejlődése a világban pedig egyre gyorsul, a szabadalmazott találmányok száma szakadatlan növekedik.

    A kilencvenes években még 10 000 magyar műszaki alkotás és ennek megfelelő egyéb mű születhetett volna meg. Ez esetben Hazánk szellemi potenciálja elérte volna a Horthy korszak szintjét.

    A huszadik században szabadalmat kapott magyar feltalálók közül a legtermékenyebbek a század második felében alkottak, és munkásságuk a gyógyszeriparral kapcsolatos. Ők a MAFE alapító tagjai, Szporny László elhunyt, a többiek még aktívak. Megadtuk találmányaik külföldi oltalmazására utaló adatokat is a Delphion IPN adatbázisból elérhető adatok alapján."


    Érted?!
  • Epikurosz #52
    "Valaki egyenesen azt javasolta, hogy vezessük be, hogy mindenki legfeljebb 20 cikket közölhet egész életében. Nekem tetszik."

    Ezzel tökéletesen egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy legyen hatóságilag tilos mások ötleteinek ellopása, vagy ha azok felhasználhatók, akkor legyen hatóságilag kötelező az eredeti szerző idézése, hivatkozás rá.