Alex

Az EU nem bírságolja meg a Microsoftot

Az EU Bizottság megszünteti a Microsoft ellen a szabad verseny megsértése vádjával indított eljárást, mivel az az európai felhasználók számára lehetővé teszi többféle internetes böngésző szabad választását.

Az Európai Bizottság határozatot fogadott el, amely jogilag kötelezővé teszi a Microsoft által a webböngészők piacán fennálló verseny fokozására tett vállalásokat. A kötelezettségvállalások azokra a bizottsági aggályokra válaszolnak, amelyek szerint a Microsoft saját Internet Explorer webböngészőjét a Windows PC operációs rendszerhez kapcsolta, amivel megsértette a piaci erőfölénnyel való visszaélésére vonatkozó európai uniós szabályokat.

A Microsoft kötelezettséget vállal, hogy a Windowst használó európai felhasználók számára lehetővé teszi a különféle webböngészők közötti választást, valamint megteremti a számítógépgyártók és -felhasználók számára a lehetőséget az Internet Explorer kikapcsolására. A Microsoft továbbá olyan vállalást is közzétesz, amelynek értelmében kötelezi magát az interoperabilitást érintő információk széles körű hozzáférhetővé tételére.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos nyilatkozata szerint "európai fogyasztók millióit érinti kedvezően ez a határozat, mivel szabadon dönthetik majd el, melyik internetböngészőt kívánják használni. Ez a választási lehetőség nem csak az emberek internettel kapcsolatos jelenlegi tapasztalatainak javulását szolgálja, hanem ösztönzőleg hat a webböngészőkkel foglalkozó vállalkozások innovatív kedvére is, amelyek így a jövőben jobb böngészőket kínálhatnak a lakosság számára."


A Bizottság által elfogadott kötelezettségvállalások értelmében a Microsoft ötéves időtartamra az Európai Gazdasági Térségben a Windows Update mechanizmus révén egy böngészőválasztó képernyőt tesz elérhetővé, amelynek használatával a Windows XP, a Windows Vista és a Windows 7 felhasználói kiválaszthatják, melyik internetböngészőt kívánják telepíteni a Microsoft saját böngészője, az Internet Explorer mellett, illetve helyett. A számítógépgyártók szintén telepíthetik és alapértelmezettként állíthatják be az Internet Explorer versenytársait, ez utóbbit továbbá ki is kapcsolhatják.

A Bizottság előzetes véleménye szerint a Microsoft az Internet Explorernek a Windowshoz való kapcsolásával torzította a versenyt. Ezáltal ugyanis a Microsoft mesterséges értékesítési előnyhöz jutott, amely nem kapcsolódott a személyi számítógépek több mint 90 százalékán futó terméke pozitív tulajdonságaihoz. A Bizottság előzetes vélekedése szerint továbbá e termékkapcsolás akadályozta a piaci innovációt, valamint mesterséges módon úgy ösztönözte a szoftverfejlesztőket és tartalomszolgáltatókat, hogy termékeiket és internetes oldalaikat elsősorban az Internet Explorerre alakítsák ki.

Amennyiben a Microsoft megszegi a kötelezettségvállalásokat, a Bizottság a Microsoft teljes éves forgalmának akár 10%-át kitevő bírságot is kiróhat rá anélkül, hogy bizonyítania kellene az Unió trösztellenes szabályainak bármiféle megsértését. A Bizottság e kötelezettségvállalásokat két év múlva felülvizsgálhatja. A Microsoft hat hónap múlva megkezdi a rendszeres jelentéstételt a Bizottság felé a kötelezettségvállalások végrehajtásáról, illetve a Bizottság kérésére bizonyos feltételek mellett módosít a választóképernyőn.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #24
    Örüljetek és örvendezzetek!
  • L2Goku #23
    Az ilyen annyira szánalmas már. Csináljon magának egy oprendszert minden egyes bőngésző és ott csak azt lehesen használni. Ez olyan mintha megmondanák hogy milyen üléshuzatot rakhatok a kocsimba. Kapsz egy alap üléshuzatot és ha nem tetszik lecseréled. kb ugyanez van a Microsoftal, kapsz egy ingyenes internet expolert a windows softwaredhez , nem pedig windowst kapsz az internet expolerhez.. Akinek nem tetszik ott a google vagy akármi hogy keresen egy másik bőngészöt. nem csak ez az első ilyen per. emlékezetek vissza amikor Amerika beperelte Bill Gacet hogy szará verte a piacot és a saját softwarejával amit ő csinált hogy azok a gyökerek akik beperelték miaz hogy nem más software val lehet kezdeni a webböngészést.. nemhogy őrülne a sok tirpák. én Microsoft helyébe kivenném a web böngészőt ami alapból benne van és meny hűlyegyerek töltsd le az ujat internet expoler nélkül. Szánalom hogy ezeknek fáj hogy valaki kitalált valamit és aból él jól. ez csak paraszt vakitás tisztára.
  • Tikal #22
    Szerintem meg ezért kellett kivenni az explorert, egyszerűen sík hülyék az emberek még mindig a nethez...
  • a_n_d_r_e_w #21
    Uj szolgaltatast nyujtani nem egeszen termekkapcsolas. Raadasul ingyenes volt, azaz a felhasznalonak nem kerult tobbletkoltsegbe a dolog, masreszt szabadon lecserelheto volt, a Microsoft nem kotelezett senkit az ie hasznalatara. Akarmerrol nezem ez egy egyszeru piaci versenyhelyzet, ahol a a netscape nem birt fennmaradni. Ellenben masok megis fennmaradtak, sot sikeresen novelik a reszesedesuket (lasd chrome hir: . "A Chrome most egy olyan stádiumban van, amivel mi nagyon elégedettek vagyunk. Ez elsősorban a folyamatosan megjelenő kiegészítőkre vonatkozik. Ráadásul azelőtt sikerült megerősítenünk a piaci pozíciónkat, hogy sor került volna a Windows 7-ben a böngészőválasztó képernyő megjelenésére" - jelentette ki Stefan Keuchel, a Google szóvivője.) Ha nekik sikerult, akkor a netscapenek is es az operanak is sikerulhetett volna. Nem ment, elrontottak, ez van. De ezutan egybol par megvezetheto politikushos rohanni panaszkodni.... Szigoruan szvsz, de szanalmas
  • AranyKéz #20
    Éppen ez a probléma hogy nem piaci verseny volt hanem undorító termékkapcsolás.
  • zeli #19
    Jah, értem. Hát, akkor is igaz, mert ezt a randomizálást is alternatívék mondták.
  • a_n_d_r_e_w #18
    Ott hibas a dolog, hogy ez azt jelentene, hogy nincs eletkepes bongeszo az exploreren kivul. A netscapenek annyi lett, mert keptelen volt alkalmazkodni a megvaltozott helyzethez. De jopar ingyenes bongeszo megis el (opera is baromi regota), nemelyik meg viragzik is (ff, chrome). Az hogy a netscape belefulladt a piaci versenybe nem azt jelenti, hogy buntetni kell a gyoztes felt.
  • TreDoR #17
    A Microsoft saját oprendszerébe azt rak amit akar, akár le is korlátozhatná, hogy win alatt ne lehessen más böngészőt használni. Én mondjuk operát használok, de a Microsoft helyében én nem tettem volna bele ilyen választóképernyőt.
  • mad mind #16
    Úgy látom egyesek elfelejtik miért van ez. Volt egy szépreményű böngésző a netscape, amit pénzért vettek cégek, hogy az internetet "használhassák" (magánszemélynek ingyenes volt), szépen eléldegélt fejlődött, amikor a kedves Microsoft észrevette, hogy hoho van internet fejlesszünk böngészőt. Csináltak is egyet, de senki nem vette észre, egész addig amíg be nem építette a Windows 98-ba. Ezzel szépen elkezdte megölni a Netscapet, hiszen az emberek lusták, a cégek meg úgy voltak vele, minek fizessenek, ha egyszer ingyen is van egy kicsit rosszabb de azért böngésző. Így hirtelen alacsony használtságú böngészőből hirtelen piacvezető lett, ami nem a böngészőnek, hanem csakis a piaci dominanciájának köszönhető. Ez zavarja az eut, persze a sok pénz is nyom a latba, amit eddig még sose fizetett be a Microsoft(és most se fog).
    Én meg nem vagyok semmilyen párti, csak vedd észre, sok embernek emiatt jelenti az internetet a kis kék e betű.
  • vitus #15
    Nem az opera az első, hanem megcsinálták azt, hogy random sorrendbe rakja amikor indítod, tehát mindig véletlenszerűen lesznek egymás után.