Gyurkity Péter

Ismertette 2010-es céljait az AMD

A pénzügyi elemzőknek szervezett legújabb találkozón az AMD közölte az idei évben elért legfontosabb eredményeket, ezek mellett pedig a jövőre tervezett fontosabb állomásokat is felsorolták.

Az eseményen elsőként a 2009-es adatokat említették meg, amelyek között több fontos áttörés is kiemelt helyet kapott. Ezek közé tartozik a 45 nanométeres csíkszélességre történt váltás a központi processzorok szegmensében, az első hatmagos Opteron szerverchipek leszállítása, a 40 nanométeres és a DirectX 11 grafikus vezérlők bemutatása, hogy csak a legemlékezetesebbeket említsük.



Kétségkívül termékeny év van tehát az AMD mögött, ám még ennél is nagyobb erőfeszítésekre lesz szükségük, amennyiben fenn akarják tartani a versenyt az Intellel, amely méreténél és pénzügyi lehetőségeinél fogva jóval előnyösebb helyzetben van. Ennek érdekében 2010 folyamán négy platformot is bemutatnak majd, amelyek közül kettő az asztali, kettő pedig a mobil számítógépeknél hivatott hódítani. A Danube és a Nile a mobil szegmensben érkezik majd, fő céljuk a teljesítmény további növelése, valamint a fogyasztás mérséklése, míg az asztali vonalon a Leo és a Dorado család érkezhet meg.

A szervereknél a 12 magos Opteron processzorok megjelenésére számíthatunk, amelyeket a 6000 (Magny-Cours) és a 4000 (San Marino, Adelaide) szerverplatformok kísérnek majd. Ezekkel egy időben jövőre kerül sor a DirectX 11 grafikus vezérlők megjelenésére a mobil számítógépek területén, itt ugyanis az új Mobility Radeon chipek felbukkanására már az első negyedévben esély mutatkozik. Ehhez kapcsolódóan igyekeznek kitágítani az OpenCL és DirectCompute 11 fejlesztői eszközök nyújtotta lehetőségeket.

Jövőre három következő generációs fejlesztés első példányai készülhetnek el, hogy azután 2011-ben a kereskedelmi forgalomban is felbukkanjanak. A Bulldozer a K10 architektúra leváltásaként érkezik, a Bobcat az Intel Atom chipekkel veszi majd fel a versenyt a mobil és beágyazott megoldásoknál, míg a Fusion chipek a hibrid vonalon jelentenek majd konkurenciát az Intel már idén elkészülő fejlesztéseivel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • readswift #2
    na majd ha lesz időm regélek openclről
  • Sanyix #1
    "Ehhez kapcsolódóan igyekeznek kitágítani az OpenCL"
    Ezt úgy tágíthatnák legjobban, ha végre kiadnák a végleges, nem béta drivert hozzáá... Na meg az opengl 2.1 driverről is el kéne mozdulni, már 3.2-nél kéne tartani.