Gyurkity Péter

Gyorsabban jöhetnek az AMD hatmagosai

Korábban a jól értesültek úgy vélték, hogy az AMD legkorábban jövő ősszel mutathatja be saját asztali hatmagos processzorait, ám erre akár már tavasszal sor kerülhet, alig lemaradva az Inteltől.

Friss hírek szerint ugyanis a világ második számú x86-processzorfejlesztője előrébb hozta a megjelenést, és minden megtesznek annak érdekében, hogy a harmadik helyett már a második negyedévben előrukkoljanak a hatmagos chipekkel. Mindez azt jelentené, hogy alig lemaradva követnék az Intelt, amely a maga részéről szintén a második negyedévben mutatná be a hatmagos Core i9 processzorokat.


A hatmagos Opteronok és chipkészleteik

Az AMD esetében már a Shanghai, illetve Istanbul kódnéven fejlesztett, majd megjelent sorozatoknál láthattunk erre példát, ezek ugyanis szintén a tervezettnél némileg korábban bukkantak fel a piacon. Sietniük is kell, hiszen az őszi megjelenés azt jelentené, hogy több hónappal lemaradnak a vetélytárs mögött, amely pedig az utóbbi években mindent elkövetett annak érdekében, hogy lemossa a pályáról őket gyorsabb és erősebb fejlesztéseivel. Most igyekeznek minimálisra szűkíteni a lemaradást, mégpedig olyan processzorokkal, amelyek nagyobb erőt és kompatibilitást egyaránt kínálnak a felhasználóknak.

A Thuban kódnév alatt fejlesztett Phenom II X6 chipek ugyanis a hatmagos felépítés ellenére gond nélkül illeszkednek majd a jelenleg is használt Socket AM2+ és AM3 foglalatokba, ezek a példányok pedig már integrált kétcsatornás PC3-10600 (DDR3 1333MHz) memóriavezérlővel, valamint 3 MB másodszintű és 6 MB harmadszintű gyorsítótárral érkeznek. A gyártástechnológia még 45 nanométeres (itt az AMD sosem tud olyan gyorsan váltani, mint a nagyobb kapacitással és jóval vastagabb pénztárcával bíró Intel, még úgy sem, ha a gyártási feladatokat immár egy külön vállalat végzi), egyedül a chipek étvágya és a pontos órajelek nem ismertek.

A hatmagos processzorok mellé új chipkészletek is dukálnak majd, ezek AMD 890FX és 890GX jelzéssel jelennek meg, a Leo platform keretében, a cég szerint jobb teljesítménnyel, SATA 3.0 támogatással, valamint akár 14 SATA 2.0 illesztővel, jövő májusban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dobronski #29
    Hehe
  • Laci82 #28
    Na még egy 5-6 év és számítógépház belül nem lesz más mint egy nagy magtár
    A CPU magokon meg lehet majd nevelgetni Pixel-Shaderes csibéket
  • Oláh Herkules #27
    nembáj csák á segíly gyüjjön!
  • Ahoy #26
    Közben: VGAspeedes cikk

    Azért nem annyira egyértelmű a helyzet. Viszont magas FPS-nél infokolt lehet, régi gémeknél, de az újaknál nagy felbontásban megszivathat. Szvsz nemtudom mennyit lehetne rajta spórolni fanspeedet, meg áramot.
  • Ahoy #25
    Amúgy nem tudjátok véletlenül, hogy bekapcsolt v-sync mennyit számít a fogyasztásban kb? Mondjuk nekem elég a 60 FPS is, minek zúzza a VGA-t mondjuk 200-on. Gondolom akkor kevesebb terhelést kap minden, ergo halkabb lesz, kevesebbet zabál. Vagy hülyeség?
  • Ahoy #24
    Ja ja egyetértek :D én még mindig vallom hogy 25-30 FPS már bőven folyamatos mozgás ahogy a moziban ülve is. Bár ott a vetítő pilléje miatt többnek érzi az ember, a TV-t is 50 félképben látjuk. Tehát az ideális 25-50 FPS közötti érték.

    Aki ennél többet akar, az Vérnéni fogantta Blood Steven :)
  • readswift #23
    végelesz a shattered horizon bétának mire lesz egy épkézláb vidkártyám
  • JL666 #22
    innen nyúl az AMD
  • Sanyix #21
    ezé kell megnézni, a vásárlás előtt hogy kihalytyae!
  • wednes #20
    Ha egyeseknek attól vannak álmatlan éjszakái mert 1024*768-ba LOW grafikán 600FPS-nél már nem növekszik a sebesség a CPU limit miatt, akkor azok gyorsan rohanjanak Corei7-et venni, sőőt az gyenge nem jó, kéne már 8 magos proci(főleg játékra :)) ) 7-9Ghz-en hajtva, csak az a probléma, hogy 3620FPS-nél is elő fog jönni a CPU limit . A CPU limittől nem lehet szabadulni ilyen téren...