Berta Sándor

Szélessávú minihálózat katonai egységeknek

A belfasti Queen's Egyetem Információs Technológiai Biztonsági Központjának (CSIT) munkatársai egy új katonai adatátviteli rendszeren dolgoznak.

"A rendszer lehetővé teszi, hogy kis csapatok nagy távolságra kommunikálhassanak. A megoldás előnye, hogy a nagyon korlátozott jelkibocsátás miatt védett a lehallgatásokkal szemben is" - nyilatkozta William Scanlon professzor, a belfasti intézmény kutatója. A szakember közölte, hogy az új hálózat a 60 GHz-es frekvenciatartományban működik és a maximális adatátviteli sebessége elérheti a több Gigabit/másodpercenkénti értéket. Mindez azt jelenti, hogy a harctéren tartózkodó egységek valós időben küldhetnének egymásnak akár videókat, akár taktikai információkat.

A brit védelmi minisztérium projektjének keretében kifejlesztetett technológia azonban a polgári feladatok elvégzésére is kiválóan alkalmas lehet. Az első és legfontosabb szempont a munka során, hogy valódi, úgynevezett testtől testig hálózatok (BBN) jöjjenek létre, amelyek a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is működőképesek. "Emellett ezeknek a rendszereknek rendkívül megbízhatóknak, hatékonyaknak és a különböző zavarások vagy dekódolások ellen megfelelően védetteknek kell lenniük" - hangsúlyozta Simon Cotton, a projekt vezetője.

Scanlon hozzátette, hogy a 60 GHz-es frekvenciatartományban nagyon jól fókuszálható a kommunikáció, ez pedig nagyon hatékony adatátvitelt tesz lehetővé. A mostani, titkosított WLAN-kapcsolatokon alapuló rendszerekkel ellentétben ráadásul az új megoldás alig bemérhető és gyakorlatilag lehallgathatatlan. "A mi feladatunk az, hogy ezekből az eszközökből valóság legyen. Ezt elsősorban úgy érhetjük el, ha modellezzük, hogy miként működnének valódi körülmények között. Különböző bevetési módokat szimulálunk olyan animációs megoldások segítségével, amelyeket főleg számítógépes játékokban szoktak használni" - jelentette ki Cotton.

A szakember fontosnak tartotta leszögezni, hogy a technológia polgári alkalmazása is érdekes lehet. Előfordulhat, hogy valaki egy koncerten egy videostream segítségével meg akarja osztani egy ismerősével, hogy ő miként látta az előadót vagy a színpadi eseményeket. De emellett a technológia használható lenne a sportközvetítéseknél, a katasztrófa- vagy vészhelyzetekben és a szórakoztatóiparban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Ez egy olyan modern es uj technologia, amit jelenleg a legtobb mobiltelefon halozat is hasznal, a tornyok kozti kommunikaciora. Hatranya, hogy csak akkor mukodik ha az ado es a vevo latjak egymast. Ez katonai helyzetekben eleg remenytelen dolognak tunik. Regebben ugyanerre a celra fenytavirokat hasznaltak, de a radio elterjedesevel sikerult a horizontol tul es eppen egy fal mogott tartozkodo egysegeket is elerni, amiert a technologia feledesbe merult.
  • Predi Kruger #3
    Elkezdtem olvasni a cikk elejét és rögtön a közhely jutott az eszembe..."A történelem ismétli önmagát". Katonai információs hálózat, ami polgári célokat is szolgálhat... te ez nem az az inter izé... internet vagy mi a szösz.
  • Sanyix #2
    + örök kárhozatra a pokol legmélyebb bugyraiban :D
  • KillerBee #1
    "Előfordulhat, hogy valaki egy koncerten egy videostream segítségével meg akarja osztani egy ismerősével, hogy ő miként látta az előadót vagy a színpadi eseményeket."

    Szörnyen tipikus alkalmazás.

    Amire aztán egy rögtönítélő bíróság azonnal háromszori felnégyelésre, négyszeri akasztásra és ötszöri életfogytiglani fegyházra ítéli a szerzői jogok megsértése miatt.