Gyurkity Péter

Brit hadihajókon szolgál tovább a Windows 2000 és XP

A brit hadügyminisztérium egységesítené a rombolók irányítórendszerét, a választás pedig a Microsoft korosodó operációs rendszereire esett. A fregattok mellett a rombolók és a tengeralattjárók is Windowst kapnak.

A friss hírek szerint a program következő állomásaként az immár dokkban veszteglő HMS Montrose központi irányítórendszerét, számítógépeit és kábelezését cserélik le. A hadügyminisztérium szerződéses partnere, a BAE Systems 12 kilométernyi kábelezést alkalmaz majd a hajón, operációs rendszerként pedig a Windows 2000, illetve a Windows XP teljesít majd szolgálatot, meglehetősen mindennaposnak számító hardveren.

A program értelmében belátható időn belül egységes irányítórendszert kapnak a Type 23 fregattok, felváltva a korábbi bonyolult rendszert, amelyben nem egyszer komoly fejtörést okozott az eltérő, egymással nem igazán kompatibilis megoldások közötti átjárás megvalósítása. Bár a minisztériumot sok kritika érte a Windows kiválasztása és alkalmazása miatt (mondván, hogy a szoftver egyáltalán nem hozza az elvárt megbízhatósági szintet), az illetékesek továbbra is eltökéltek az idős operációs rendszerek használata mellett. A Windows 2000 immár négy éve teljesít szolgálatot a felszíni flottában, a jelek szerint pedig erre a jövőben is igényt tartanak majd.


A Type 23 sorozat mellett a vadonatúj Type 45 rombolók is ilyen rendszert kapnak, a jövőben pedig számos fregatt és tengeralattjáró esetében is végrehajtják a módosítást. A BAE a 2006-ban elnyert pályázat értelmében mindössze 30 millió fontból hozza ki az egységes irányítórendszer platformját, ez azonban nyilván nem hatja meg a kritikusokat. Szakértők szerint egyetlen olyan helyzet fordulhat elő, amikor a rendszernek teljesen automatikusan kell reagálnia a külső támadásra, ez pedig az alacsony magasságon, szinte a vizet súrolva repülő gépekről indított rakéták esetében következhet be - ezt viszont az amerikai Aegis rendszer végzi, amely kezeli az elhárító rakétákat és gépágyúkat. Kérdés, hogy az új rendszerek hogyan szerepelnének egy ilyen esetben.

A kérdésekre persze csak évek múltán kapunk majd választ, a Type 45 esetében viszont igencsak kínos lenne, ha ezekre a támadásokra nem tudnának megfelelő gyorsasággal és megbízhatósággal reagálni - a meglehetősen drága játékszerek enélkül ugyanis nem érnek többet a meglévő típusoknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kjasfhasdfasd #67
  Mert bármennyire hihetetlen, egy hardver is elöregszik.
  "Igen, 10-20 évente, lehet, hogy alakitanak rajta. És?" ez jó volt!
 • Vardar #66
  Igen. Pontosan. Falkland-szigeteknél meg előre nem kalkulált probléma lépett fel?:D
 • god25 #65
  ...és miért nem LINUX??
 • r4pt0r #64
  Az az emberekről 1 véleményem, és nem a témáról nem ugyanaz.

  És mint írta már Kheller pár 100x 4 éve üzemel a win, és mindig vannak gyakorlatok is, nem 1 helyben állnak a hajók. Ezért nem tudom miért is lenne igazuk az itteni embereknek. :D

 • Sanyix #63
  #41

  nem biztos hogy pont így ilyen gombos probléma lesz, de valami hasonló. Jól hiszik.
 • r4pt0r #62
  Igen csak én itt még nem írtam. De biztosan. Ellenben itt sok ember azt hiszi hogy csak leemeltek egy progit a polcról és feltették. És majd amikor harcolnak nem fog lőni mert nem kompatibilis a gomb a progival, hát persze. :D
 • torcipepe #61
  volt az az eset is, mikor a nemzetközi űrállomás win-es gépeire vírus került és mindenki rögtön elkezdte szidni a wint vagy elkezdett jajveszékelni, hogy most a hekkerek a földnek irányítják az állomást. azt viszont senki nem vette észre, hogy azokat a gépeket arra használják, mint mindenki más: netezni. és hogy semmi köze nincs az irányításhoz.

  és hogy mennyire megbízható a win célfeladat ellátására?? anyám munkahelyén egy taxiközpontban fut egy regisztráló rendszer, ahová be lehet írni az utas adatait. szerintem az a gép még életében nem volt újraindítva vagy ha újra is volt, tuti nem a legnagyobb forgalom közepén. és milyen gép?? egy HP Vectra, olyan amit szarér-húgyér árulnak + egy CD-író, hogy ki lehessen menteni az adatokat. nincs rajta internet vagy játék, fut a program és kész.
  a haditengerészeti gépek is ugyan ilyen módon üzemelnek majd, csak egy helyi hálózat kapcsolja őket össze. ha a tengerészek netezni akarnak, akkor elsétálnak szabadidejükben egy olyan terminálhoz, amin van net, ami csak azért van ott, hogy netezni lehessen rajta.
 • Kheller #60
  "Azért, hogy egy általános célú operációs rendszer elfut azon a gépen már eléggé behatárolja a hardvert"

  igen, x86 vagy x64. Mi a probléma vele? Mit használjanak helyette? A "más" platformon elérhetőek a szükséges alkalmazások, fejlesztő, tesztelő rendszerek?

  "Az xp meg arra utal, hogy nem lehet olyan hű de nagyon régi."

  8-10 év azért elég réginek tűnik.

  "Azonkívül biztos felújítják azokat a hajókat néha és akkor logikusnak tűnik a hardver cseréje is, bármilyen tuti is az."

  Igen, 10-20 évente, lehet, hogy alakitanak rajta. És?
  Az meg, hogy neked "logikus" hardver cseréje az nem sokat jelent. Magyarázd meg, egy ilyen speciális környezetben minek kéne egy jól működő hardvert cserélgetni, ha teljesitménye többszörösen is elegendő a használt feladatra.

  "A linux nem határolja be annyira a hardvert, pl többféle processzoron futtatható. "

  mint a gyakorlat is mutatja, a kutyát nem érdekelte, hogy a linux hány féle processzoron tud futni, nem ez volt a fontos, hanem hogy fél évtizede a haditechnikában bevált, stabil programokat tudjanak használni, fejleszteni, tesztelni, üzemeltetni. Erre nekik a win volt megfelelőbb, nem a linux. Felesleges ezen pörögni, sajnos cáfolja a "win megbizhatatlan" FUD-ot, de ez van, el kell fogadni.
 • Sanyix #59
  Francnak kell 2 milliót kivágni egy ingyenes szoftverre, francnak kell 150 millából egy egyhétvégés honlapot csinálni, francnak kell több milliárdot 1 méter autópályára költeni... pénzért, jó kis lecsippentett pénzekért. Sokat aludtál mostanában? :D
 • Sanyix #58
  Az egyik te vagy?