Berta Sándor

Kémek célkeresztjében a JSF-program

A The Wall Street Journal tudósítása szerint újra kiberkémekkel kellett szembenéznie az amerikai védelmi minisztériumnak.

A támadók ezúttal a 300 milliárd dolláros Joint Strike Fighter vadászrepülőgép-programra voltak kíváncsiak és megszereztek számos, a kialakításra, illetve a fedélzeti elektronikai rendszerekre vonatkozó iratot. Az elkövetők - akiknek feltételezések szerint több terabyte adatokat sikerült lemásolniuk - vélhetően a beszállítók hálózataiban lévő biztonsági réseket kihasználva tudtak bejutni a rendszerbe - írta az újság titkosszolgálati körökből származó információkra hivatkozva. A legfontosabb anyagokat azonban egy az internettől és más hálózatoktól független számítógépen tárolják, így ahhoz a támadók nem tudtak hozzáférni.

A letöltött adatmennyiségen kívül azt sem tudni, mekkora kár keletkezett, akár pénzügyi, akár biztonsági értelemben. Ha az információk az ellenség kezébe jutnak, könnyebb lesz védekezni a vadászgépek támadása ellen - állítják amerikai elemzők. "Soha nem fordult elő ehhez hasonló" - idézett az újság egy névtelenséget kérő volt kormányzati illetékest, aki elmondta, hogy az elmúlt fél évben ugrásszerűen megnőtt az ország elleni számítógépes támadások száma.


A Joint Strike Fighter (JSF) vagy más néven az F-35 Lightning II a következő években áll hadrendbe és az Egyesült Államok Légierejének (USAF) számos jelenlegi modelljét váltja majd fel. A Pentagon azonnal vizsgálatot indított az ügyben, de eddig még nem sikerült megállapítani a kiberkémek személyazonosságát. Ennek ellenére az amerikai védelmi minisztérium munkatársai azt gyanítják, hogy a támadók kínaiak. Ezt a feltételezést azonban azonnal visszautasította az ázsiai állam washingtoni nagykövetsége, amely közleményében leszögezte: "Kína a kiberbűncselekmények minden formáját elítéli és tiltja."

Eric Butterbaugh alezredes, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy "rendszereiket naponta tesztelik és agresszíven ellenőrzik, hogy felderítsék a biztonsági hiányosságokat és hogy ki tudják védeni ezeket a veszélyeket." A védelmi minisztérium ezenkívül igyekszik elérni, hogy a partnercégei szintén javítsanak a biztonsági helyzetükön. Az Obama-kormány is napirendjére tűzte a kérdést. Felmerült egy számítógépes biztonsági tanácsadói-koordinátori poszt létrehozása a Fehér Házban és egy számítógépes hálózatvédelmi parancsnokság megalakítása. A Bush-kormány egy több éves program keretében 17 milliárd dollárt akart fordítani hálózatbiztonsági célokra. Barack Obama ezt az összeget jelentős mértékben növelné.

Mindenesetre a közelmúltban nem ez volt az egyetlen ilyen eset. Az elmúlt hónapokban ismeretlenek többször is támadást intéztek az amerikai légierő légiforgalom-irányító és -ellenőrző rendszere ellen. Az ügy érdekessége, hogy egy nappal azután vált ismertté, hogy a General Dynamics Information Technology vállalat az amerikai belbiztonsági minisztérium nevében kémelhárító hackereknek szóló álláshirdetést tett közzé. Hasonló hirdetést jelentetett meg tavaly az amerikai légierő is.

A Pentagon az elmúlt 6 hónapban 100 millió dollárt költött a különböző internetes vírusok és egyéb támadások maradványainak feltakarítására, az egyes számítógépes hálózatok megtisztítására. Tavaly októberben az amerikai hadsereg létrehozta a Defense Industrial Base Cyber Security Task Force (DIB CSTF) nevű kibervédelmi egységet, amelynek elsődleges feladata az amerikai hadsereg számítógépes rendszereiből való adatlopások megakadályozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #17
  terrabyte LOL, dobalod itt a humorlabdacsokat! Ehehe
 • Sanyix #16
  Csak nehogy terroristák kezéb kerüljön!
 • Inquisitor #15
  "A letöltött adatmennyiségen kívül azt sem tudni, ..."
  Egyes hírekben volt egy szép nagy szám, és mellette a TerraByte mértékegység.
 • halgatyó #14
  Nem lehet hogy azok az adatok hamis, szándékosan otthagyott adatok voltak?
  Direkt azért, hogy valaki elkösse őket és jól érezze magát?
  Az ilyesmi gyakran előfordul
 • Darth Sith #13
  "A Bush-kormány egy több éves program keretében 17 milliárd dollárt akart fordítani hálózatbiztonsági célokra. Barack Obama ezt az összeget jelentős mértékben növelné."
  a komplett NASA éves költségvetése kb ennyi, ha nem kevesebb.. Bár a fegyvereket védeni kell, arra mehet bármennyi pénz, kutatásra nem kell..

  Btw, miért kell netre kötni azokat a gépeket amelyeken titkos tervrajzok/adatok vannak?
 • NEXUS6 #12
  Lehet, hogy ezek után a kínai lopaxót előbb állítják hadrendbe, mint a Lályszningkettőt!
 • Szefmester #11
  mondjuk meg nekik ezt a nagy titkot és kérjük el a több millió dolcsi jutalmat:D
 • DrRadon #10
  Van ahol nehéz. A fejlesztések több helyen, sok ember részvételével zajlanak, így természetes a levelezés és a dokumentumok megosztása. Természetesen nem tervrajzokról van szó, hanem jelentésekről, ötletekről meg ilyesmikről.
  Nagy valószínüséggel a lehalászott több terabájtnyi adat csak kis része tartalmazhat lényegi informácit.

  És azt is meg kell említeni, hogy nagy valószíüséggel semmi komoly dolog nem történt. Bevett szokás az, hogy a felhasználók lankadó éberségét és lanyhuló fegyelmét egy-egy ilyen ál-, vagy felfújt hírrel nemzetbiztonsági okból ráncba szedjék. Lásd: Los Alamosi eltünt vincseszterek.
 • muerte2 #9
  A hely akkor kihalt ha Chuck Norris azza teszi. :)
 • Molnibalage #8
  Ezt soha sem értettem mindenféle adatlopás esetén. Bizalmas dolgokat nem tárolok olyan gépen ami az kintől elérhető. Ezt olyan nehéz megvalósítani?