Gyurkity Péter

Sony: jövőre jöhet a 3D TV

A Sony az IFA-kiállításon megerősítette, hogy legkésőbb 2010 végéig piacra dobnák saját háromdimenziós tévékészülékeiket - az óriás határozott kiállása nagyot dobhat a szegmensen.

A Financial Times beszámolójában arról olvashatunk, hogy az IFA alatt maga Howard Stringer vezérigazgató készül fontos bejelentést tenni, amiben többek között felvázolja majd a 3D TV terén tervezett fontosabb célkitűzéseiket. Az már biztos, hogy a Sony is szeretne beszállni a szegmensbe, mégpedig legkésőbb jövő év végéig.



Elemzők egyetértenek abban, hogy a szórakoztatóelektronikai óriás érdeklődésének ilyen határozott kifejezése jót tesz majd a piacnak, amely a következő nagy dobás lehet a fogyasztást és így a forgalmat ismét nagyban növelni igyekvő gyártók számára. A Sony ugyanis nemcsak a 3D Bravia televíziókat jelentené be durván egy éven belül, de azt is, hogy saját Vaio laptopjai, PlayStation 3 konzolja, valamint Blu-ray lejátszói is kompatibilisek lesznek a platformmal, így egycsapásra kibővülhet a vásárlók rendelkezésére álló kínálat.

Stringer az előzetes hírek szerint kihangsúlyozza majd, hogy bár (ahogy arra a nagyfelbontású szabványok korai fejlesztési periódusában is volt példa) még ki kell küszöbölni bizonyos hiányosságokat, illetve akadályokat, a vonat a megfelelő pályán van, és ezt a Sony vezeti majd el a hazai állomásra. Érdemes megjegyezni azonban, hogy a 3D TV szabványok terén még mindig hiányzik az egységes platform: az egyes gyártók különféle megoldásokat ajánlanak ezen készülékekhez, egymástól eltérő kiegészítőket, így még sok munkára lesz szükség ahhoz, hogy elkerüljünk egy újabb formátumháborút.

Az is biztos, hogy a cég első ilyen televíziói igencsak drágán jelennek majd meg a piacon - kérdés, hogy mennyi idő alatt éri majd el az átlagos ár az emberi szintet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #37
    ez ilyen hologramokkal működik, nem? én egy ilyen lámpakockára gondoltam, és ha mondjuk felgyújtasz benne pár egymás feletti alatti lámpát, akkor fölé mehetsz, és egy pontot látsz, meg nézheted alulról, jobbról balról bár akkor egy oszlopnál semmi változást nem tapasztalsz, ugye. de két lámpa oszlopot ha mondjuk felülről nézed két pont, ha elölről két oszlopot, ha balról meg akkor egy oszlopot látsz csak. és még kivitelezhető is lenne, csak sok átlátszó lámpa és átlátszó drót kell.
    a holovíziót csak egy oldalról lehet nézni, egy oldalra meg minek 3d ugye.
  • NEXUS6 #36
    Dehiszen már a kezükbe van, ezért olyana világ amilyen?
  • Sanyix #35
    Elgondolkozott valaki azon hogy mi történne ha ez a tv terroristák kezébe kerülne? Vagy a komoly dolgokon gondolkodni már bügös? :D
  • phoenix1 #34
    "A sztereolátásos tévéknél nem csak egy irányból lehet látni a képet, viszont állítólag eléggé zavaró hosszú időn át nézni."

    biztos meg fogják oldani ezt is, hiszen ha úgy vesszük a való életben is ilyesmi módon érzékeljük szemünkkel a környezetet.
  • kukacos #33
    Valami kombinált dolog kellene. A holografika full 3D-je overkill, csak akkor van értelme, ha egy csoport nézi a tévét, egy néző esetén az átküldött adatok 95%-át senki sem látja. Nem kell a képet mind a 60 irányban elküldeni, de a látványt így a nézőhöz kell igazítani. A mai arcdetektorokkal ez eléggé gyerekjátéknak tűnik.

    A sztereolátásos tévéknél nem csak egy irányból lehet látni a képet, viszont állítólag eléggé zavaró hosszú időn át nézni.
  • kvp #32
    A magyar 3d-s tv valodi interferenciamintakra epul, tehat ok valodi hologrammokat hoznak letre. Az eljaras hatranya, hogy nagyon nagy felbontas kell a mintakhoz es relative kis felbontasu kepet ad. Pl. a hazi hologramm, amit lezernyomtatoval lehet vetitofoliara gyartani 1200dpi-s mintanal kepes 8dpi-s felbontas megjelenitesre. (valahol fent van a neten az ingyenes hologram minta generator program is)

    A magyar talalmany adatai:
    -3D resolution 9.8 Mpixel
    -2D equivalent resolution from one angle 512 x 320 pixel
    Ez 60 szoros felbontast jelent a tenyleges kepehez kepest, tehat 4 darab full hd kijelzo kepes egy kozel vhs minosegu kep megjelenitesre. Ez nagyon draga lenne meg vga felbontasban is. (ketszeres felbontas, 4-szeres forras meret, kb. 200 darab full hd lezer vetito kellene csak egy sima vga kep kedveert) Mindazonaltal az otlet jo, csak a teljes megvalositashoz kell meg fejlodni.

    Az angol/japan technologia csak sima sztereokepeket hasznal, ami elorelepes, de meg nem a legjobb medoldas, mivel csak egy bizonyos pontbol es egy kis kornyezetebol latni a mostai technival vetitett 3d-s kepet.
  • Tetsuo #31
    Naja eljen a kapitalizmus..
  • Tetsuo #30
    hologram nem csak allokep formaban letezik..
    nem mindenki akar tv-musort nezni a tv-n..
    jopar sztereokamera van, de nem a tv-knek persze..

    Avatarra kivancsi leszek, allitolag utos lesz, remelem nem csak technikai demo mint pl transformers meg ilyen szarsagok.
  • atomkrumpli #29
    néhány éve volt velük jó néhány riport, elismerték hogy álló képhez már használható csak a mozgó kép még macerás mert nincs az a szuper számítógép amivel el lehetne készíteni egy rövidebb animációt úgy hogy ne őszüljenek bele, persze lehet ezt megoldották már

    ja amúgy mi a fenére jó hogy egy tv műsort 3D-ben nézhetek ? poresznél a megfelelő pozícióból bámulhatok esetleg aki oldalról nézi a tvt az nem látja mi történet és szaladgálni kell a doboz előtt hogy jól lássad az akciót ?
  • NEXUS6 #28
    Nem kell feltalálni a spanyolviaszt. létezik már valós 3D-t produkáló megjelenítő. Más kérdés, hogy magyar fejlesztés és jó szokás szerint a feltalálóknak csődbe kell mennie ahhoz, hogy majd világ-siker legyen belőle 25 év múlva.

    Megvásárolható 3D holografikus HDTV készülék.