37
 • Sir Ny
  #37
  ez ilyen hologramokkal működik, nem? én egy ilyen lámpakockára gondoltam, és ha mondjuk felgyújtasz benne pár egymás feletti alatti lámpát, akkor fölé mehetsz, és egy pontot látsz, meg nézheted alulról, jobbról balról bár akkor egy oszlopnál semmi változást nem tapasztalsz, ugye. de két lámpa oszlopot ha mondjuk felülről nézed két pont, ha elölről két oszlopot, ha balról meg akkor egy oszlopot látsz csak. és még kivitelezhető is lenne, csak sok átlátszó lámpa és átlátszó drót kell.
  a holovíziót csak egy oldalról lehet nézni, egy oldalra meg minek 3d ugye.
 • NEXUS6
  #36
  Dehiszen már a kezükbe van, ezért olyana világ amilyen?
 • Sanyix
  #35
  Elgondolkozott valaki azon hogy mi történne ha ez a tv terroristák kezébe kerülne? Vagy a komoly dolgokon gondolkodni már bügös? :D
 • phoenix1
  #34
  "A sztereolátásos tévéknél nem csak egy irányból lehet látni a képet, viszont állítólag eléggé zavaró hosszú időn át nézni."

  biztos meg fogják oldani ezt is, hiszen ha úgy vesszük a való életben is ilyesmi módon érzékeljük szemünkkel a környezetet.
 • kukacos
  #33
  Valami kombinált dolog kellene. A holografika full 3D-je overkill, csak akkor van értelme, ha egy csoport nézi a tévét, egy néző esetén az átküldött adatok 95%-át senki sem látja. Nem kell a képet mind a 60 irányban elküldeni, de a látványt így a nézőhöz kell igazítani. A mai arcdetektorokkal ez eléggé gyerekjátéknak tűnik.

  A sztereolátásos tévéknél nem csak egy irányból lehet látni a képet, viszont állítólag eléggé zavaró hosszú időn át nézni.
 • kvp
  #32
  A magyar 3d-s tv valodi interferenciamintakra epul, tehat ok valodi hologrammokat hoznak letre. Az eljaras hatranya, hogy nagyon nagy felbontas kell a mintakhoz es relative kis felbontasu kepet ad. Pl. a hazi hologramm, amit lezernyomtatoval lehet vetitofoliara gyartani 1200dpi-s mintanal kepes 8dpi-s felbontas megjelenitesre. (valahol fent van a neten az ingyenes hologram minta generator program is)

  A magyar talalmany adatai:
  -3D resolution 9.8 Mpixel
  -2D equivalent resolution from one angle 512 x 320 pixel
  Ez 60 szoros felbontast jelent a tenyleges kepehez kepest, tehat 4 darab full hd kijelzo kepes egy kozel vhs minosegu kep megjelenitesre. Ez nagyon draga lenne meg vga felbontasban is. (ketszeres felbontas, 4-szeres forras meret, kb. 200 darab full hd lezer vetito kellene csak egy sima vga kep kedveert) Mindazonaltal az otlet jo, csak a teljes megvalositashoz kell meg fejlodni.

  Az angol/japan technologia csak sima sztereokepeket hasznal, ami elorelepes, de meg nem a legjobb medoldas, mivel csak egy bizonyos pontbol es egy kis kornyezetebol latni a mostai technival vetitett 3d-s kepet.
 • Tetsuo
  #31
  Naja eljen a kapitalizmus..
 • Tetsuo
  #30
  hologram nem csak allokep formaban letezik..
  nem mindenki akar tv-musort nezni a tv-n..
  jopar sztereokamera van, de nem a tv-knek persze..

  Avatarra kivancsi leszek, allitolag utos lesz, remelem nem csak technikai demo mint pl transformers meg ilyen szarsagok.
 • atomkrumpli
  #29
  néhány éve volt velük jó néhány riport, elismerték hogy álló képhez már használható csak a mozgó kép még macerás mert nincs az a szuper számítógép amivel el lehetne készíteni egy rövidebb animációt úgy hogy ne őszüljenek bele, persze lehet ezt megoldották már

  ja amúgy mi a fenére jó hogy egy tv műsort 3D-ben nézhetek ? poresznél a megfelelő pozícióból bámulhatok esetleg aki oldalról nézi a tvt az nem látja mi történet és szaladgálni kell a doboz előtt hogy jól lássad az akciót ?
 • NEXUS6
  #28
  Nem kell feltalálni a spanyolviaszt. létezik már valós 3D-t produkáló megjelenítő. Más kérdés, hogy magyar fejlesztés és jó szokás szerint a feltalálóknak csődbe kell mennie ahhoz, hogy majd világ-siker legyen belőle 25 év múlva.

  Megvásárolható 3D holografikus HDTV készülék.
 • Sir Ny
  #27
  vagy nem led, akármilyen fényforrás.
 • Sir Ny
  #26
  amúgy nem jó ez a 3D TV. nem lenne egyszerűbb tényleges 3D-t csinálni? egy üvegkockában soksok ledlámpa, és kész, ennyi.
 • Sir Ny
  #25
  lásd.: PS3 hiába jó és kb fele olyan olcsó mint a konkurense, mégse kell senkinek.
 • Kandurex
  #24
  Sony ezzel a húzással ugyanúgy a f*sznak a másik végén fog szerepelni, lásd. PS3 hiába jó, ha drága...
 • NEXUS6
  #23
  Nemtom, talán végül is ez ad jobb minőségű képet a szemüveg nélküli változathoz képest, de akkor is utálom a Gordon Freeman stílust.
 • NEXUS6
  #22
  >/
 • roliika
  #21
  Gagyi.
 • matt taylor
  #20
  Origo-n azt írják, hogy szemüveggel lehet nézni...
  "Howard Stinger, a Sony elnök-vezérigazgatója előadásában azt is kifejti majd, hogy a háromdimenziós tévé útban van a tömegpiac, azaz az átlagemberek otthonai felé. Ugyanakkor a lap arra is felhívja a figyelmet, hogy az iparág szereplői egyelőre nem dolgoztak ki szabványt a 3D-s megjelenítőkhöz, ami jelentősen gátolhatja az ilyen jellegű eszközök elterjedését. A Sony megoldásához egyébként speciális szemüveg viselésére lesz szükség, amely a viselő két szemének más-más képet közvetít, ezzel előállítva a térhatás érzetét."

  http://origo.hu/techbazis/hightech/komment/20090902-3ds-tevet-hoz-ki-jovore-a-sony.html?cmnt_page=1#kommenter&status=ok
 • msstz
  #19
  :|

  mondom, hogy nem vagy vicces.
 • roliika
  #18
  Idétlen Formájú Autó.
 • kvp
  #17
  Az uj 3d tv szabvanyt az angolok meg iden bevezetik. A lenyeg annyi, hogy ket kep van, mint a sztereo hangsavokbol. Ezt ket kameraval veszik fel. Megjelenitesre jelenleg ket megfizethetobb aru megoldas van: Az egyik a polarszuros rendszer, ahol ket kepet vetitenek, csak a vetitokben 90 fokkal el van forgatva a ket polarszuro egymashoz kepest. A szemuvegben is ugyanez van, tehat a szemuveg szuroi csak a hozzajuk tartozo kepet engedik at. Mozikban ez a gyakori, mert a betekintesi szo nagy, viszont csak vetitett kepnel mukodik. A masik megoldas a resmaszkos, ami a 80-as evek 3d-s 'hologrammos' vonalzoi altal hasznalt trukkot alkalmazza, tehat ugy van rahelyezve egy prizmas maszk a kepernyore, hogy ha valaki kb. szemben ul a tv-vel, akkor az egyik szeme csak az egyik a masik csak a masik kepet lathatja. Elonye, hogy a meglevo lcd/plazma kijelzokre lehet raepiteni, hatranya, hogy megfelezi a vizszintes felbontast, amit a kijelzo felbontasanak a megduplazasaval lehet helyreallitani. Viszont cserebe szemuveg nelkul is nezheto, bar ha nagyon oldalrol nezzuk, akkor mindket szem csak az egyik kepet lathatja, tehat visszaalakul mono-va a kep.

  ps: 3d-s musort csak 3 kameras rendszerrel szabadna felvenni. A ket szelso a 3d-s tv-knek, a kozepso pedig a regi rendszerek szamara. Igy mind az uj, mind a regi keszulekek tulajdonosai is torzitas nelkul lathatnak a musort.
 • NEXUS6
  #16
  Neszójjá be! Vazze!
 • msstz
  #15
  hahaha. nem vagy vicces, hanem inkább modoros pajtás.
 • Daza500
  #14
  IFA kiállítás...
 • roliika
  #13
  3D képet mostanság 2 kamerával szokás felvenni.
  A két kamera tengelytávja megfelel a 2 szem tengelytávjának.
  A vetítés IMAX rendszerrel történik.
  Azaz két filmet vetítenek egyszerre, de az egyiket polarizálva és más törési tulajdonságokkal (cilinderes vagy dioptriás lencsével).
  Ennek a lencsének a fordítottja van meg a szemcsikben...tehát polárszűrő+más törés és kész.

  Van magyar 3D TV...apró lézersugarakkal állítja elő a valós holografikus képet...ahol a sugarak találkoznak ott egy pont jön létre...hátránya, hogy iszonyatos sávszélességet igényel.

  Ha minden képponthoz tesznek egy aktív polárszűrőt, és 200hz a képfrissítés akkor elvileg a kétkamerás filmek ugyan úgy élvezhetők ahogy a moziban...szemcsi nélkül, csak épp "befelé" lesz térhatás csak.
 • Pares
  #12
 • uniu
  #11
  Akkor updatelt meg a tapasztalataidat pl az IMAX-ban vagy egy real3D-s moziban itt valahol Mo-n.
 • Lazarus
  #10
  A blur-ból számítja ki az objektumok mélységét és a vízből vonja ki a zoxigént
 • Pares
  #9
  Most ezt nem értem. 3D, tehát a műsornak is 3D-ben kell lennie, mint a mozikban, vagy nem? Nem sok ilyen film van még tudomásom szerint. Vagy ez valahogy mashogy működik majd?
 • B0nFire
  #8
  150-170° akart lenni.
 • B0nFire
  #7
  Az a baj, hogy egy ilyennek a bemutatóján ott kell lenni és megnézni élőben, mert ha tévében nézem meg 2D-ben, pont a lényeg vész el. A szemüveges megoldások szvsz 20 éve nem bírnak elterjedni. A színszűrős ugye fárasztó a szemnek, nem beszélve arról, hogy a színek nagy része mehet a levesbe. A polárszűrős szemüveg valamivel jobb, ilyet volt szerencsém kipróbálni egy BNV-n, annak viszont iszonyat sötét volt a képe. Fényerő és kontrasztszegény volt a végeredmény.

  Az igazi 3D élményt a vv sisak hozta, mert ott külön a két szembe közvetlenül van sugározva a kép, így teljes értékű térhatású élmény lesz.

  Láttam hologramokat egy kiállításon, és megdöbbentően jók voltak, gyakorlatilag a fényképeket kb 150-070°-ban félkörbe lehetett járni, az tényleg valódi 3D élmény volt. Ezzel csupán annyi a baj, hogy a hologram jelenleg állókép formában létezik, mert egy állókép elkészítéséhez is hallatlanul bonyolult és időigényes technika szükségeltetik. Mozgó képpel ezt még nem hallottam.

  Tehát kíváncsi lennék a részletekre; sajnos a cikk igencsak össze lett csapva (vagy megengedem, hogy az eredeti is csak ennyi volt).
 • NEXUS6
  #6
  ja.

  Éljen az orsós magnó, meg a feketefehértévé, játéknak meg ott a lábbalhajtós kis-kocsi.

  Azért a Sony az egyik leginnovatívabb cég. Nem csak megvásárolja a már meglevő technológiákat, hanem fejleszt is. És valóban nem rokkan bele, ha 10 piacra dobott újdonságból csak 1 jön be.

  De igazad van úgy kéne csinálnia mint a M$ gyakorlatilag 15 éve ugyan azt az OS-t tudod tőlük megvenni különböző neveken, WinNT-2000-XP-Vista-Win7
  :D
 • Sir Quno Jedi
  #5
  SONY már annyi formátumot és technikai újítást bebukott az agresszív pénzéhségük és licenszpolitikájuk miatt, gondolom ezt is be fogja, nem?!
 • NEXUS6
  #4
  Na erre kíváncsi leszek. A valós holografikus 3D, és a szemüveges sima sztero rendszer között elég széles skálán mozognak a megoldások. Remélem a Sony valami igazán ütős szemüveg nélküli megoldással áll elő.

  Amúgy a konzol szegmensben az lesz esetleg a kitolás, ha a Sony TV-k csak a PS3-mal működnek együtt, az X-boxszal, más konzollal viszont nem a 3D lejátszáskor. Ezzel esetleg új fordulatot adhat a mostani háborúnak.

  Valamelyik tavaszi kiállításon asszem a GT5-öt demózták 3D-ben, valami szemüveges sztereo megjelenítőn.
 • B0nFire
  #3
  Mi az, hogy 3D tévé? Az enyém most is 3 dimenziós! Talán a megjelenítés? Mégis, hogy? Milyen elven működik? Szemüveggel (szar), vagy kivetíti a mozgó színes-szagos hologramot (sci-fi)? És műsor van-e elég hozzá? És a technika mikor áll át komplett 3D műsorszórásra? Tévé stúdiókban mikor lesz meg ehhez a technika? (Pl kamera) Annyira jó lenne részleteket hallani, ha már ilyen cikket leírnak, mert ennek így se füle, se farka. Bulvár. Meg bullshit.