Gyurkity Péter

30 éve jelent meg a Sony Walkman

Három évtizeddel ezelőtt dobta piacra a Sony az első hordozható kazettás lejátszókat, amelyek forradalmasították a piacot. A cég napjainkban régi imázsát igyekszik visszaszerezni, új megoldásokkal.

Az interneten több lap is megemlékezett arról, hogy a Sony pontosan 30 évvel ezelőtt mutatta be az első walkman készüléket, amely a TPS-L2 nevet kapta készítőitől. A cég ezzel teljes mértékben átalakította a szegmenst, hiszen a korábban elsősorban üzletembereknek és újságíróknak szánt megoldásokat a tömegek számára is elérhetővé és élvezhetővé tette.

A hordozható kazettás lejátszók váltották fel a hetvenes-nyolcvanas évek hatalmas méretű rádiós magnóit, amelyek oly sokszor kaptak helyet a nem elenyésző súlyt elbíró illetők vállain is. A Sony a tömegeket azzal nyerte meg, hogy a rögzítés helyett a lejátszásra helyezte a hangsúlyt, ezt pedig egy olyan kis készülékkel valósította meg, amely gyakorlatilag mindenhol elfért. A bemutatót, majd pedig az 1980-as piaci megjelenést követően a nagy napilapok arról írtak, hogy új státusszimbólum jelent meg, a készülék népszerűségét pedig jó jelzi, hogy olykor több mint egy hónapig kellett várni egy-egy új példányra.

A cég 200 dolláros áron dobta piacra a készüléket az Egyesült Államokban, világszerte pedig rögtön 30 ezer példányt adtak el az első két hónapban, amelyet további 50 millió követett egy évtizeden belül. A büszke tulajdonosok a kazetták mellett az AM/FM-vevőt is igénybe vehették, illetve akár hanganyagok rögzítésére is használhatták a megoldást. 1981-ben a metálszürke színben kapható lejátszók olyan dallamokkal hódítottak, mint a slágerlistát vezető Bette Davis Eyes, az Endless Love, a Lady, ezt pedig 1983-ban pedig már az Every Breath You Take, valamint a Billie Jean követte.

A Sony napjainkban (nyilván a gazdasági helyzet miatt is) kényelmetlen anyagi helyzetből igyekszik kiverekedni magát, többek között az új Walkman családdal, amely azonban már az iPod-ra hajazó hordozható lejátszókra épül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Boba Fett #25
  Hát szerintem a Sony meg már rég nincs ott a toppon. Audiofil nem vagyok, így a hangminőség nem annyira meghatározó, csak érjen el egy megfelelő szintet. Ellenben minden másban bajom van a Sony-val, ahogy most elnézem a dolgokat. Régi Mp3-as CD lejátszóm is Sony, viszonylag elégedett is voltam vele, csak zavart, hogy nem lehetett vele "tekerni" a zenében. Aztán kiderült, hogy a haverom fele ennyibe kerülő szintén Sony-jával meg lehet, csak nekem valami energiatakarékos funkció miatt keveset pörgeti a CD-t, előre betölt egy darabot a zenéből, ezért nem hagy tekerni - ezt meg kikapcsolni nem lehetett. Egyszer elszakítottam a "távirányító" kábelét, akartam újat venni, de annyiba került volna mint maga a készülék egyben - gratulálok.
  Tavaly karácsonyra meg vettem egy Sony Mp3 lejátszót, de azzal is csak szívok. Óriási gondok nincsenek vele, de egy csomó apró hibája van, amit a Sony-tól nem várnék: Baromi lassú rá a másolás, lassabb, mint bármelyik olcsó pendrive-omra. A véletlen lejátszási sorrend meg nem épp véletlen, mivel minden bekapcsolásnál ugyanabban a sorrendben játssza le a számokat "véletlenül" - ez is baromi idegesítő, így végülis a véletlen lejátszás nem létezik, a sokadik firmware update után sem. Emellett a beépített aksija nem bírja addig, hogy végighallgassam egyszer az összes rajta lévő zenét, ami kb 10-12 óra, pedig nem szoktam hangosan hallgatni. Eközben a fele ennyibe kerülő márkátlan cuccokkal állítólag semmi gond nincs.

  Szóval szerintem sem az az igazi régi minőség a Sony. Én mindenesetre nem veszek mostanában semmi Sony cuccott, az biztos.
 • NGA #24
  Ez a kedvencem: Sony WM-2 (1981-ben már itt tqartottak, amikor a többiek még féltégla méretű valkmant gyártottak, a Sony-é alig volt picit nagyobb, mint egy kazetta)
 • Tetsuo #23
  Ez igen! Nem is tudtam h ilyet is csinaltak ,mar akkor!
 • NGA #22
  És ehhez mit szóltok akkor? Sony D-88 discman ami kisebb volt, mint maga a CD? 21 évvel ezelött gyártották!
  Saját példányom:

  Vagy a Sony PS-F5 a Flamingo? Ami meg analóg "bakelit" lemezt játsott le, és hordozható volt? Ezt meg 26 ével ezelött!
  Szintén saját példányom:


  Azért a Sony mindig tudott fejleszteni!


 • Inquisitor #21
  Olyan cég van egyáltalán, hogy Panasonic? :)
  Azt hittem a Panasonic, Technics, Seiko, meg sok egyébb a Matsushita Kotobuki Electronics Industries Ltd. márkái.
 • coolbboy83 #20
  Így van, a Sony minőség ott van, persze az ár itt is kijön.
  VAIO minősége nagyon atom, a QUALIA cuccok is ott vannak, LCD-k, Plazmák is.
  A HIFI az régen ott volt az ES szériával. Olyan hangú deckek voltak, hogy hihetetlen!!!!
  CDP-XA7ES, SCD-777ES, TC-KA6ES, SCD-1.... ezen 10 és tizen éves cuccok ma is horror áron mennek.

  A Walkman 20. Évfordulóján volt a D-EJ01 típusú CD Walkman ! SLOT LOADING !!!!! Senkinek nem volt ilyen szintű CD-je...
 • passatgt #19
  linket laptopról:)
 • 5c0rp330n #18
  faszt nem.
  az egyil legjobb hangminőségű lejátszókat gyártják, sok audiofil szerint pl az aktuális csúcsmodelljük, az NWZ-X1000 egészen szimplán a legszebben szól az egész piacon.  más kérdés, hogy az emberek 90%-a igénytelen a hangminőséggel kapcsolatban, és inkább el lehet adni neki egy ipodot, csak azért mert mindenkinek olyan van és trendi, szépen csillog, mint egy walkman-t, ami mint zenelejátszó, fényévekre veri ezeket.
 • valamit #17
  Lehet érdemes lenne a Sony-nak Panasonic részvényeket vennie ;)
 • genRob #16
  Egy WM-D6C nekem is van a birtokomban. Talán nem véletlen, hogy közel 20 évig(!) gyártották. :-) Egyébként napjaink Sonyja már valóban nem a név által elvárható minőséget hozza.