Berta Sándor

Tájékozódási segítség vakoknak

Egy új rendszernek köszönhetően sokkal könnyebben tájékozódhatnak a navigációs készülékeikkel a vakok vagy látássérültek.

A Stuttgarti Egyetem Vizualizálási és Interaktív Rendszerek Intézetének (VIS) kutatói egy olyan megoldást fejlesztettek ki az Assistenz für sensorisch Behinderte an der Universität Stuttgart (ASBUS) program keretében, amelynek segítségével a vak és a gyengénlátó hallgatók könnyebben tájékozódhatnak a campus területén.

A szakemberek első lépésként pontosan feltérképezték a környezetet, majd olyan térképeket készítettek, amiket a vak hallgatók könnyen feltölthettek a navigációs eszközeikre. A térképeknek köszönhetően a korábbinál jóval egyszerűbben, könnyebben és pontosabban tájékozódhatnak. A VIS munkatársai a fejlesztések során együttműködtek a Karlsruhei Egyetem Látássérült Tanulmányi Központjának (SZS) tudósaival. Az új rendszer iránt már számos más felsőoktatási, illetve közintézmény is érdeklődött.



A VIS mérnökei korábban már megalkották a Tactile-Acoustical Navigation and Information Assistant (TANIA) nevű programot, amely akár egy ultramobil PCn is használható. A pontos helyzetmeghatározáshoz mozgásérzékelőt alkalmaztak, amik GPS-szel és RFID-chipekkel is kiegészíthetők. A szakemberek felismerték, hogy a rendszer bár jól működik, de a pontos tájékozódáshoz elengedhetetlenek a megfelelő térképek is. "Az ötletünk az volt, hogy látogathatóvá tegyük a vakok számára a közintézményeket és azokat részletesen feltérképezzük, mert csak így nyerhetők precíz információk a navigációs készülékek számára" - jelentette ki Andreas Hub, az ASBUS projekt vezetője.

A program keretében 2D-s modell készült a campuson található informatikai épületről, valamint az SZS termeiről. Az adatok akár akusztikailag, akár egy hordozható Braille-eszköznek köszönhetően elérhetők a vakok számára. Így minden érintett megtudhatja, hogy mikor vannak például a docensek fogadóórái vagy hogy mikor van nyitva a könyvtár. Az ASBUS azt is lehetővé teszi, hogy a vakok könnyen és biztonságosan eljuthassanak a közeli S-Bahn megállóhoz.

Hub szerint a jövőben lehetséges lesz, hogy egy vak vagy gyengénlátó könnyen megtalálja egy városban vagy kerületben a számára fontos intézményeket és szolgáltatókat. Ehhez létrehozhatók olyan térképek, amelyek pontos tájékozódást tesznek lehetővé, tartalmazzák a megfelelő információkat, mégis kis méretűek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #17
    Méghogy nincs fejlődés?!
    100×-os. Érted?
  • Molnibalage #16
    Na de ez sem UH és azért nem túl acélos. Persze lesz ez még jobb is. (Remélem.)
  • 7HTH7 #15
    Ezt azért nem nevezném egyszerű korrekciós műtétnek:

    http://www.azta.hu/azta-tv/43-tudomany/5399-bionikus-szemmel-lat-a-vak-ferfi
  • Molnibalage #14
    Azok szemkorrekciós műtétek. UH látás nem is vagyok benne biztos, hogy jó lenne, mert sokmindent látnának amit az emberi szem nem érzékel. Nagyon sok dolog sugározhat ultrahangot, csak ezt te nem érzékeled. Ő viszont érzékelné!
  • Epikurosz #13
    Hápedig már vannak vakok, akiknek a doktorbácsik visszaadták a látását, vmilyen szinten.
  • Alwares #12
    De még közel sincs szvsz. Az agykutatás még gyerekcipőben jár, még nagyon sokat kell ezen dolgozni.
  • Epikurosz #11
    Én is ezt akartam írni, hogy vagy rekonstruálni kell a látást, agyba beültetett csipekkel, vagy radarral, UH-val kell tuningolni a vakokat. sőt, sötétben neekm s jól jönne egy ilyen. Ez már nincs messze.
  • Amergin #10
    Még a vak terroristák is nagyon veszélyesek!!!
    Ott van például az az afgán birkapásztor izé (most nem ugrik be a neve). Megnyomott egy gombot és amerikában meg összedőlt két épület !!!!!!!
    Meg a pentaton is! Meg lezuhant még egy másik repülő is! (igaz nem találtak se roncsokat se holttesteket is, de ez most nem számít)
    Szóval én rettegek az alkaloidától!!!
  • tomcsa4 #9
    Jól mondod. Nehogy már egy vak terrorista tájékozódjon.
  • djhambi #8
    Mondjuk a terroristák ha besétálnának egy amerikai iskolába és túszokat ejtenének, akkor, ha túl aakrják élni, akkor minimum kell követelni egy helikoptert is, persze azt bárhonnan le lehet szedni néhány katoni helikopterrel, és követhető műholdakkal is, szóval nem valószínű, hogy egy annyira szervezett terrorakcióban, hogy vakpityegéses akkusztikus bottal térképezik fel a sulit egy olyan végzetes hibát követnének el, hogy nem tudnak egyszerűen elmenekülni. Az a jellemző inkább, hogy elkapnak valakit az utcán, zsák a fejre, biztos helyre viszik, TV-ben felolvastatják vele a követeléseket aztán a túszok felét szépen élőben kivégzik. Ha meg bankot akarsz kirabolni, akkor nincs olyan hely, ahova egy vak bejut, de egy civilnek álcázott terrorista nem.