Szekeres Viktor

Koszos bűnözők lopják a szinkronos filmek hangjait

A gaztevők nagykabátban járják a mozikat, barátaiknak privát vetítéseket szerveznek, melyek keretében ellopják a mozifilmről a hangot! Szerencsére pánikra semmi ok, nem fenyeget minket az sem, hogy némán kell ezentúl nézni a filmet, s szerencsére az ASVA is védi, amit tud: digitális vízjelekkel látják el a mozis hangokat és roadshow keretében oktatják a jegyszedőknek, hogy tegyék ártalmatlanná a kamerázó haramiákat.

Nemrég újabb fantomot röppentett fel a magasba az ASVA, hiszen nemrég járta meg a sajtó viszonylag kis hányadát a hír, miszerint Magyarországon "lopják a filmhangot", és emiatt már az amerikai filmszövetség, az MPA (Motion Picture Association) is vizsgálódik. Sőt, konkrét számokat is megtudhattunk, miszerint míg tavaly 12 filmhangot csentek el a kalózok, addig ez a 12 már idén júniusig megvolt a gazoknak.

A pontos adatok mindig lenyűgözik az embert, épp ezért rögtönzött számolgatásba kezdtünk, hiszen a tavalyi 12-es szám, ha a hazai warez szcénán megjelent mozis szinkronokat nézzük, akkor nem tűnik magasnak. S, lám, valóban, jóval több, mint 12 szinkront "loptak el" már 2008-ban is, és bizony idén júniusig is több mint egy tucat lopott hang került fel a netre, így szomorúan állapítjuk meg, pontatlan adatokat bocsátottak a hírügynökségek rendelkezésére az illetékes szervek.


Első pillantásra nem nagyon találtunk forrást, hogy mivel is igazolja a fenti (fals) adatokat az MPA, de még egyszer elolvasva a tájékoztatást, kiderült, hogy a szervezet egy adatbázist üzemeltet, amely tartalmazza, a világban mikor milyen mozi-hangot tulajdonítottak el. Nos, az SG is üzemeltet egy adatbázist, melynek internet a neve, rajta egy kitűnő program is fut Google néven, mely segítségével körülbelül 5 perc alatt kideríthető, hogy 2008-ban az alábbi film szinkronjait biztosan "ellopták" a moziból: Indiana Jones 4., Szex és NY, Hulk 2., Amikor megállt a Föld, Ne szórakozz Zohannal, Cincin lovag, Narnia 2., James Bond: A Quantum csendje, A nemzet aranya 2., Esti mesék, Hancock, Hellboy 2., Zsenikém: Az ügynök haláli, Madagaszkár 2.

14-nél abba is hagytuk a számlálást, de még akadt film. Idén pedig olyan alkotások estek biztosan filmhang-tolvajok áldozatává, mint: Másnaposok, Angyalok és démonok, Terminátor: Megváltás, X-Men kezdetek: Farkas, Marley meg én, Szörnyek az űrlények ellen, Valkűr, Éjszaka a múzeumban 2., Nászajánlat, Megint 17, Egy boltkóros naplója, Légy a Holdon, Dragonball: Evolúció, Az igenember. Itt is 14-nél hagytuk abba a számolást, ugyancsak folytathattuk volna. De kár rabolni a helyet a felsorolással, hiszen csak azt kívántuk jelezni, hogy nem túl jó az MPA minden bizonnyal nem olcsó adatbázisa.

Persze ha távol tartjuk magunkat az irónia minden formájától, akkor bizony egy érdekes paradoxonnal találjuk magunkat szembe. A listából is kitűnik, hogy a szinkronos filmek zöme valamilyen verzióban felkerül az internetre. Ez ellen pedig úgy a legkönnyebb védekezni, ha egy film nem szinkronnal kerül mozikba (ld. a nagyobb premierek közül tavaly a Sötét lovag vagy idén a Halálos iram és a Közellenségek). Viszont amit a forgalmazó nyerhetne a réven, azt elveszti ilyenkor a vámon, hiszen mindenki tudja, hogy magyar ember jobbára szinkronos filmeket néz (tavaly a 20 legnézettebb filmből 19 volt magyar hanggal ellátva). Így vagy szinkronnal kerül egy film moziba s utána a netre a több tízezer, kamerás képért rajongó letöltő nagy örömére, miáltal csökken a várható bevétele, vagy pedig felirattal kerül bemutatásra, de akkor az olvasásra kevésbé hajlamosak távolmaradása miatt csökken a bevétel.

A filmhang-lopós hírben a laikusok szerencsére tájékoztatást kapnak arról, hogy a hanglopást nem szó szerint kell érteni; a mozikban megmarad a hang, nem lesznek némák a kópiák, hanem kvázi duplikálás történik: "Az elmúlt két évben több a szinkronhanglopás Magyarországon, egyre több az olyan, más országból származó illegális filmfelvétel, amire a hazai mozikból felvett szinkronhangot illesztenek. Az így magyarított kalózfilm a mozis premierrel gyakorlatilag egy időben már le is tölthető a netről."

A fentiek mellett azonban jó hírünk is van, hiszen a hazai warezellenes tájékoztatás egy bástyája ledőlt azzal, hogy az ASVA végre eloszlatta a ködöt a kamerás mozis felvételek ügyében. Eddig ugyanis úton-útfélen a magyar kamerás gaztevők kontúrjait vázolták fel előttünk, azt sugallva, hogy rosszlelkű hazánk fiainak köszönhető egy-egy csúcsfilm warez-megjelenése. S bár ilyen előfordult már, az átlagember nem kapott tájékoztatást arról, hogy többségében külföldi forrásból érkezik a kép a szinkronos ripekhez. Az ASVA közleménye így fogalmaz: "Jelenleg a friss mozifilmek 90 százaléka a moziban felvett kamerás felvétel révén a premierrel szinte egy időben felkerül a netre. Nálunk sincs ez másképp, a kép legtöbbször már más országból származó illegális felvételeken rendelkezésre áll, itthon pedig már csak a magyar hangot kell hozzátenni."

Az aggasztó adatok kapcsán a jövőben egyrészt a kópiák megjelölését tervezik a szervek, hogy visszakereshető legyen a forrás, valamint az MPA-vizsgálat miatt a jövőben fokozottabb ellenőrzés várható a hazai filmszínházakban, melynek révén a mozik személyzete biztonsági intézkedésekkel megakadályozhatja a film-hang illegális felvételét. Esetleges tettenéréskor rendőrségi bejelentés is történik, az elkövetőt akár őrizetbe is vehetik, és gyorsított eljárásban pénzbírságtól két évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Bár most már tisztázódott, hogy idehaza a tolvajok a mozik filmhangjaira utaznak, az ASVA ennek ellenére nemrég a filmlopás ellen indított egy (valószínűleg nem ingyenes) programot, melynek érdekes részleteit el lehet olvasni a www.kuzdjafilmlopasellen.org oldalon, ahol a tájékoztatók mellett a mozitulajdonosok egy játékos vetélkedőben is részt vehetnek. A honlap segítségével megtudhatjuk, hogy mit kell tennie egy mozis alkalmazottnak, ha filmlopást észlel, és hogy itthon a filmlopó néha nyáron is nagykabátban jár moziba, s camcordert rejt ruhája redői közé, valamint, hogy a kalóz nem átall olykor egy mozitermet egy premierelőadásra kibérelni baráti társaságának úgy, hogy minden jegyet felvásárol. (Tiszteletreméltó az ASVA részéről, hogy a filmlopást szakmának nevezi itt, ahol az alkalmazott eszközök fényképeit lehet megtekinteni.) A honlap anyagait egyébként az ASVA a Palace és a Cinema City-hálózatok kiválasztott mozijaiban road-showszerű tréning keretében is ismertette.

Ha pedig a kalózok, izé, a film- és filmhang-lopók nem rettentek meg a beazonosított kópiáktól és a kiképzett személyzettől, akkor a fentiekhez hozzátennénk, hogy az ASVA 2008. évi közhasznúsági jelentése szerint bírák és bírósági titkárok számára 4 napos IT-jog tanfolyamot szerveztek, illetve teljes szerzői jogi napot tartottak 40 büntetőbírónak. Ezek mellett maga Kálmán András tartott 4 órás fejtágítót a rendőrség speciális csoportjának a Bűnmegelőzési Akadémián, de az ügyészek sem maradtak ki: ők 2x2 napos, összesen 40 főt érintő képzésén vehettek részt, melyeknek tárgya az info-kommunikációs újdonságok és ezek jogi relevanciái voltak.

A filmek mellett a videójátékok sem kerülték el a mindig éber ASVA-figyelmét, hiszen egyrészt a cég ismét részt vett a kecskeméti bűnmegelőzési napon, ahol a 3000 látogatóból 70 fő játszott az ASVA interaktív játékával, és egy VPOP-s továbbképzésen 50 fős előadás keretében a fináncok tájékozódhattak "a Playstation elleni elkövetésekről" [sic!], különös tekintettel a PS3 új generációjára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #52
    Moziba megyek, mert ha otthon nézem, akkor biztos, hogy valaki valamiért keres, és nem tudok egy filmet sem rendesen megnézni, anélkül, hogy le ne kelljen állítani. A filmelőzeteseket direkt élvezem, a reklámokat persze nem, bár kerül néhány szellemes is. És inkább kifizetem a drága jegyárat, minthogy vegyek egy sokkal drágább házimozi rendszert, amit aztán csak néha használok. Viszont PC-n nézve nem az igazi...


    "Nem megyek moziba, mert zavarnak a körülöttem ülők (telefon, terefere, zacskócsörgés), mert nem tudom megállítani a filmet és kimenni sörért, mert nem árulnak Millert, nincs kedvem reklámokat, ajánlókat nézni. Egyre több filmmel vagyok úgy, hogy története okés, ajánlók, kritikák is, mégis 10 perc után leállítom. Moziból ki, majd haza ha nem egyedül vagyok, akkor végig is kell szenvedni. Inkább leugrok egy pubba és megnézem az F1-t!"
  • caprine #51
    Én azon a sztorin röhögtem ami néhány éve volt. Az egyik moziból elég jó minőségben lopták a filmeket, mindenki kézi kamerása felvételre gyanakodott aztán a végén kiderült hogy a mozigépész közvetlenül a vetítőgépre kötötte rá a kameráját, ezért nem bukott le sokáig:))))
  • Adamul #50
    khm megállítja-e /félregépeltem/
  • Adamul #49
    hehe, a kvíz tetszett, azok a kérdések, h akár erőszak árán is megállítsa-e a bitor filmfelvevőt :D Ehhez azért tudni kell hogy az ottani dolgozók zömében diákok, és én több hónap alatt sem láttam egy olyan esetet sem, amikor vki ilyenre készült volna (ergo észrevehetetlen) de nem is sok értelmét látom, a képet mint írják is, a külföldoi mozikból szerzett forrásból szedik, egy mikrofont meg akárhova el lehet tenni, viszont aki ilyen filmet meg is néz, igényes közönség lehet... az emberek tüsszentenek alatta, orrot fújnak, popcornt zabálnak, jobb filmek esetében nevetnek... Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb moziban félóránként 'minőség ellenőrzést' kell tartani...
    ergo: csak a dvds releasek a tutik :)
  • chuky123 #48
    Ez a cím is "Koszos bűnözők lopják a szinkronos filmek hangjait" hát behaltam. Ezt akkora bűnnek állitják be mint egy emberölést. Ezek szerint könnyen le lehet buktatni mivel piszkos(koszos) a ruhája az illetönek.
  • myke7 #47
    Nem megyek moziba, mert zavarnak a körülöttem ülők (telefon, terefere, zacskócsörgés), mert nem tudom megállítani a filmet és kimenni sörért, mert nem árulnak Millert, nincs kedvem reklámokat, ajánlókat nézni. Egyre több filmmel vagyok úgy, hogy története okés, ajánlók, kritikák is, mégis 10 perc után leállítom. Moziból ki, majd haza ha nem egyedül vagyok, akkor végig is kell szenvedni. Inkább leugrok egy pubba és megnézem az F1-t!
  • Inquisitor #46
    "A filmforgalmazók által megbízott fordítók meg lopkodják a scene által ingyen készített feliratokat."

    A legszebb, hogy láttam olyan gyári DVD filmet, ahol a lopott feliratozásban benne felejtették a parasztok még a készítő e-mail címét is. Na az a lol.
  • torcipepe #45
    hát ha matricás dvd-t veszel, meg is érdemled
  • Komolytalan #44
    Szerintem itt arról van szó, hogy van egy elég erősen elavult forgalmazási forma (mozi), amin forgalmaznak 95% szart, 5% értelmes dolgot, de a csomagolásról előre meg nem mondja senki melyik a szar, melyik az értelmes, plusz túl is van árazva az egész miskulancia. Mi a megoldás? Szólunk a maffiának (ASVA), az lefizeti a törvényhozást, rendőrséget, bíróságot, mindent, így csak el lehet adni az egyébként értéktelen, silány portékájukat. Igaz hogy úgy is meg lehetne oldani a problémát, hogy a "kalózokhoz" képest plusz szolgáltatást nyújtanak, ha már plusz pénzt kell érte fizetni, de ahhoz már dolgozni kéne. Egyszerűbb visszakövetelhetetlen jogdíjat rakni a dvd-től a ceruzáig mindenre.
    Apropó: ha én bemutatom, hogy a dvdmen nincs jogsértő anyag, akkor vissza fogom kapni a 100 Ft-ot, amit a matricáért kifizettem a maffiának? Mert jogállamban elvileg létezik ártatlanság vélelme, de ha az nem is, akkor is utólagos jogorvoslatra kéne hogy legyen lehetőség.
  • Sanyix #43
    Pedig igen jó film.