Alex

A magyar warez ledöntött egy újabb bástyát

Megtörtént az, amire eddig nem volt példa: egy filmet bemutatásának hetében többen néztek meg otthon, mint a moziban. A jogvédők levegőért kapkodnak.

Mindenkinek ismerős az ASVA és egyéb jogvédők által hajtogatott, olykor maszlagba forduló tanmese, miszerint az illegális letöltés súlyos gondot jelent a magyar filmforgalmazásra. Az általuk festett kép szerint a letöltők mazochista módon, rettenetes minőségben, önnön élményüket csökkentve, kamerás képpel, monó hanggal, bélyegnagyságú képen nézik meg a filmeket - azért, mert bűnöző egyedek magyar mozikba osonva azokat kicsempészik. Aki valamennyire járatos a filmes warezben az természetesen tudja, hogy Kálmán András is szívesen csúsztat, bár ezt hatásosan teszi, hiszen az emberek többsége információ hiányában elhiszi amit mond.

A kisebbség pedig hümmög a még csak alig pelyhedző bajsza alatt, hiszen tisztában van vele, hogy a legtöbb warezkópiát nem idehaza készítik. Nálunk az esetek jó részében mindössze a szinkron kerül rá, de a filmek zöme először még így is feliratosan futja meg a köröket az ftp-ken és fájlmegosztókon. Persze mindezek ellenére a mozielőadások előtt felhívják minden fizető néző figyelmét, hogy ha kamerázást észlel, akkor hagyja a francba a már kifizetett filmet (5-10 perc ide vagy oda, nem számít), menjen ki, keressen valakit a személyzetből, hogy az némi telefonálgatás után többedmagával a vetítőterembe visszaérve, a többiek előre kifizetett szórakozását is meggátolva önkényt gyakoroljon a titokban kamerázó egyénen.


Eddig az volt a hatósági vádakra az általános letöltői reakció, hogy a külföldi, sokszor DVD-forrásból szerzett, remek minőségű kópiák azért olyan népszerűek idehaza, mert a hazai forgalmazóknak köszönhetően a filmek amerikai és magyar premierje között rengeteg idő telik el. Ezen hangok alapján tehát a warezelők megmosolyogtató módon éppen a forgalmazóra fogták szenvedélyüket, esküdözve, hogy ha világpremierről lenne szó és nem olyan hazai bemutatóról, melynek idején már DVD-n is elérhető fejlettebb országokban a film, isten bizony megváltanák a mozijegyet, hogy támogassák a filmszínházakat.

A 2008-as premiereket elnézve azonban láthatjuk, hogy legnagyobb érdeklődésre számottartó filmek, a hazai toplisták vezetői szinte kivétel nélkül az amerikai premier előtt egy nappal kerültek a hazai mozikba. Ennek ellenére a hazai fájlmegosztó oldalakon szétnézve azt a tanulságot lehet leszűrni, hogy éppen ezen filmeket töltik le legtöbben. Ráadásul - tesszük hozzá - ismét a filmforgalmazóknak köszönhetően, hiszen még a világpremierek jó része is szinkronnal kerül moziba, így a warezelő azonnal szinkronos kópiát kaparinthat kezei közé. Az a tény már mit sem zavarja, hogy a világpremiernek köszönhetően akkor még csak moziban felvett, a közepesnél gyengébb minőségű kép áll rendelkezésére.

A lényeg ilyenkor természetesen a jóleső érzés, ami szétárad a letöltő állampolgár testében, miszerint kiszúrt a rendszerrel, a multikkal és a csóró, a filmekért pénzt kiadó mozizókkal, hiszen velük szemben ő ugyanakkor, a premierrel egy időben, ingyen, a foteljából tekintheti meg az alkotást, melynek megnézésére a milliós marketinghadjárat sarkallta. Patthelyzet, nincs igazság: a jogvédő szajkózza a baro..., izé féligazságait, a letöltő pedig továbbra is elhiszi, hogy nem a filmek minősége és a világpremierek hiánya miatt nem mozizik, pedig tisztában van vele, hogy "ezeknek" ha furkósbottal vernék, akkor sem fizetne azért, amit ingyen is megkaparinthat.


S, hogy ne érje szó a ház elejét, lássuk a bástyaledöntést, amire a cím is utal. Augusztus 14-e és 17-e között ugyanis történelmet írt a magyar letöltő társadalom, hiszen eddig még sosem fordult elő, hogy egy filmet bemutatásának hétvégéjén bizonyíthatóan többen (jóval többen!) néztek meg az interneten, mint a mozikban. Arra természetesen már sok példa volt, hogy egy-egy hónapokkal, akár évekkel később bemutatott film eredeti nyelvű DVDripjeit sokan letöltötték, többen, mint ahányan végülis a kései bemutatót megnézték a moziban, de arra még nem, hogy egy premierfilmet, magyar szinkronnal többen nézzenek meg az interneten, mint a filmszínházakban az első hétvégén. Ráadásul egy olyan premierfilmről van szó, melyhez korábban sem terjedt el nagy körben idehaza idegennyelvű avi, és a német nyelv miatt feltehetőleg felirat sem készült hozzá.

Az adatok beszédesek: a Lizi & Yetit bemutatásának hétvégéjén mondhatni negatív csúcsot jelentő 970 nézőt nézte meg Budapesten - annak ellenére, hogy minimum egy tucat moziban adták. Ez a nézőszám egyébként előadásonként (145 volt belőle csütörtöktől vasárnapig) 7055 forintos költést jelentett, ami 6-7 nézőnek feleltethető meg. Ezzel szemben, ha tartunk egy kis körképet a magyar warez, sokak által fertőnek tartott, fészkeiben, a torrentoldalakon, akkor találhatunk olyan site-ot is, melyen, a rekordgyorsasággal kijött szinkronos DVDripet ennél eleve többen tették magukévá. De ha a legnagyobb oldalak letöltési mutatóit összegezzük, akkor bizony alsó hangon is többezer letöltést könyvelhetünk el, amihez ha hozzávesszük, hogy nem mindenki nézte egyedül a filmet (és azt, hogy nem mindenki nézte meg), akkor bizony majdnem egy nagyságrenddel haladja meg az illegális forrás a legális forrás volumenjét. (És még nem szóltunk a többi filemegosztó alkalmatosságról, FTP-kről, SMSwebről.)

A legszebb az egészben persze az, hogy a Lizi & Yeti című film nem a warez miatt bukott meg a mozikban, hanem azért, mert a kutya sem tudott róla, hogy itthon bemutatásra kerül. Aki pedig tudott róla, azt nem érdekelte, vagy prekoncepciókkal telve (német humor animációba oltva) messzire elkerülte. Utóbbit mutatja az is, hogy a nálunk megjelent filmkritika hozzászólói közül is csak ketten látták a Lizi & Yetit.


Ha ez az érdektelenség a magyar lakosságra, a potenciális mozizókra igaz, akkor minden bizonnyal a hazai letöltő társadalomra is. S mégis, az adatokból is kitűnik, hogy mint illegális termék, a Lizi & Yeti népszerű volt a warezelők körében. Persze ez a népszerűség sehol sincs a nagyobb, világpremieres amerikai filmek mozis verzióinak népszerűségéhez képest (lásd Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága), de mégsem kísérte totális érdektelenség.

Vagyis a magyar letöltők zöme úgy tűnik Sir Edmund Percival Hillary filozófiáját vallja, aki a szóbeszéd szerint a kérdésre, miszerint miért mászta meg a Mount Everestet, azt válaszolta: "Mert ott volt." A Lizi & Yeti is csak ott volt. És, ha már ott volt... A film, ami egyébként nem érdekli az embert, úgy tűnik a warezelő lelkivilágában (kinek nem inge, nem veszi magára) rosszféle képzavarral élve, kellemes bizsergést okozott, miszerint ismét beledöfhet egy apró pálcikát a rendszer biciklijének küllői közé. Tapsoljuk meg őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #155
    A jogvédők levegőért kapkodnak. ___ Menjenek el dógozni !
  • Zombee #154
    Ezek lófasz adatok, ugye tudod? Amelyik oldalon én fent vagyok, ott az 1800 letöltés egy ilyen kaliberű alkotásnál édeskevés. Pornók is simán verik. A noname pornós hasonlat konkrétan a kis Vukra vonatkozott, ami förtelmesen szarnak tűnik, ráadásul arra még csak kiverni sem lehet:).
    Egy friss magyar filmet ennél sokkal többen szednek le, a Macskafogó 2 is elég keresett volt, sőt abból még volt kamerás is, igaz azt tiltitták a nagyobb oldalakon. Kis Vuk kamerásra nem emlékszem, ez is valahol az érdeklődés hiányát mutatja.
  • Czibu #153
    A moziban megnézni egy filmet több száz emberrel egy teremben teljesen más feelingje van minta a monitor/tv előtt kuksolva barátaiddal/családdal néznéd meg.
    a legtöbb cybergyerek egész nap a gép előtt ül, ha lenne is rá pénze nem veszi a fáradságot, hogy felálljon a gép elől, nehogy lemaradjon valamiről.
    moziünnepre bezzeg elmentek, mert 500ft a jegy. ha minden nap ennyi lenne, máskor is elmennétek?
    a kaja az tényleg drága, ráadásul zacskós popkornt én sem szívesen fogyasztok 350ft-ért
  • darksun #152
    Kicsit javítanom kell: "Csak ugye ez 2db (a wanted-et nem számítva) a hónap alatt. "
    Helyesen: Csak ugye ez 2db (a wanted-et nem számítva) a 9! hónap alatt.
    Sorry
  • darksun #151
    Ismét egy SG cikk amiben a hülyességgel verik a nagy semmit. Kezd már kicsit fájó lenni. 970en nézték meg moziban. Egen. Azok a szemét warezolók meg vagy 10x annyian. A forgalmazótól szívesen várnám a miértre a válaszát. De hogy haladjunk is, megmondom: a tájékoztatás teljes hiánya! Én pl most a cikkből értesültem van ilyen "alkotás" is. Nem utolsó szempontként mindenkinek van bizonyos elvárása a filmekkel kapcsolatban. Nálam ez nem ütötte meg a "megnézem a C.City-be" -nt. Sejtésem szerint nem vagyok vele egyedül. Mégis letöltötte = megnézte?
    Na el ne hidd. Letöltötte kíváncsiságból. Lehet 5 perc után törölte is. Nem, nem töltöttem le, nem is érdekel. De, hogy legyen az éremnek másik oldala is: eszemben sem volt J.Rambo-val nagytermezni. Kíváncsi lévén megnéztem egy cam-os verziót. Olyan kellemesen csalódtam, h szombat esti programot kreált- na vajon hol? Igen, a moziban. A sötét lovagot ellenbem nem kellett leszednem. Megvolt a megfelelő tájékoztatás (egész kellemes), első vetítési nap elővételben megvett jegyemmel. Csak ugye ez 2db (a wanted-et nem számítva) a hónap alatt. A vígjátékokat már rühellem (mindegyik egykaptafa eröltetett gagyi) a többi meg max "B" múvi a film+ -ra:)
  • didgeridoo #150
    Winnie: pöcc.
  • Lacee83 #149
    Épp ma néztem meg a Sötét lovagot. Egy évben 1szer 2szer elmegyek moziba mert azért annak van hangulata. Hogy miért csak ennyiszer? A legközelebbi mozi 50km-re van A mozijegyért 1130at fizettem vettem hozzá valami popcornt és kólát, mert éhen szomjan 150perc elég sok. de amikor megláttam mennyi azt hittem háború van h 350ft egy fél liter üditő. Mindennel együt közel 5000Ft ba volt a film. ennyiért 1x láttam feliratosan... 5en voltunk a teremben.
    Viszont a moziünnepre elmegyek mert 500Ftot azért megér egy mozi. És talán ha többen lennének 250 is lehetne az üditő mint egy boltba. Ja az ásványviz is 350 volt (biztos az élet vizével töltik a poharakba). Szóval bevétel az van náluk.
  • winnie #148
    egy valamit sajnálok, hogy az értelmes érvek elvésznek az elvakultak kommentjei között, akik ugyanazokat a lózungokat ismételgetik, mintha már nem mondták volna el mások százszor. (én sem vagyok különb, én is sokszor leírtam ezt, de amíg az iq mindkét oldalon ilyen alacsony, addig...)
  • tapa01 #147
    Jó másfél évvel ezelőtt kidolgoztunk egy technológiát,amivel teljesen megakadályozható a mozikban kamerás felvételek készítése.Egy jópár emailt szétküldtem külömböző szervezeteknek (jogvédőhivatal,filmforgalmazók szövetsége stb.)Na és a lényeg! A kutyát nem érdekelte ,még válaszra sem mélltatták ,szóval ez az egész egy nagy rongyrázás,nagyón jól elvannak a mostani bevételekből is ,legfeljebb nem épül fel félévente egy új villa meg egy hónappal később lessz "anyának" porche caen-ja.Mindegy megpróbálom külföldön ott jobban odafigyelnek az ilyenekre a hülye magyar mozist meg majd kötelezik a használatra vagy nem kapnak premier filmeket.Aki meg a netről tölti a filmeket jól teszi az évek alatt volt mit tanulni a tisztelt háztól.
  • winnie #146
    "Ha majd nekünk is olyan bevételeink lesznek, mint a köcsög forgalmazóknak, mi is betartjuk a törvényeket."

    ha neked is annyi pénzed lesz, nyilván le fogod szarni, hogy lopnak tőled - sőt, te fogod szórni a pénzt. jó nagy baromságot mondtál. egy cég vs egy magánember? (sorry, de ezen még mindig röhögök:)

    "Filmeket viszont nem azért töltök le, mert szivatni szeretnék bárkit is, hanem merő érdeklődésből."

    én meg azért, mert megspórolom a mozijegyet és legfőképp az utat a moziba. az idő is pénz. rongyember vagyok, de engem semmi fennkölt szándék nem mozgat. ha ingyen lenne a mozi, az idő miatt akkor sem tudnék mindig járni, akkor is letöltenék. amíg lehet. nem vagyok robin hood. (valamiért sok warezelő annak állítja be magát, a rendszer áldozatának, stb.)