Gyurkity Péter

Felfordulás a neten Michael Jackson halála kapcsán

A Wikipedia oldalán az egymást folyamatosan átszerkesztő/módosító bejegyzések, a Google számára pedig az internetes keresések puszta száma okozott gondokat a pop királyának halála napján.

Michael Jackson magyar idő szerint csütörtök éjjel hunyt el - a visszatérő turnéra készülő énekes saját házában összeesett, a mély kómából pedig az orvosok nem tudták visszahozni. Halálhíre szinte azonnal felbolydulást váltott ki az interneten, amely - különösen az első órákban - inkább zűrzavarra hasonlított.

Kitűnő példa erre a Wikipedia angol oldala, ahol a nyolcvanas és kilencvenes éveket uraló popsztár lapját valósággal ellepték a hírt bejelenti szándékozó, illetve az azt tagadó felhasználók. Percenként több tucatszor szerkesztették a bejegyzést, előbb az eredeti hírt bejelentő TMZ-re hivatkozók, majd pedig a hivatalos megerősítésre váró tagadók. Az oldal nyugati parti idő szerint délután 3 körül már a lassulás jeleit mutatta, rövid időre pedig lehetetlenné vált a kapcsolódás az adatbázishoz. Időközben számos blogban is beszámoltak a szomorú hírről, ám a nagy csatornák hírműsorai csak jóval később, az első megerősítések után közölték tényként, hogy Michael Jackson eltávozott.



A Wikipedia saját szerkesztő munkatársai végül úgy oldották meg az oldal elérését megnehezítő problémát, hogy 6 órára zárolták a cikket, ami lehetetlenné tette a további módosításokat. Ezt követően már mindenki számára világos volt, hogy nem kacsáról van szó, így a szerkesztési kedv is csillapodott.

A Google számára az internetes keresési hullám okozott gondot, a kártevők ellen alkalmazott szoftver ugyanis a keresések puszta száma alapján úgy vélte, hogy összehangolt támadásról van szó. Emiatt számos felhasználó a név begépelése és a keresés megindítása után egy rövid hibaüzenettel találta szembe magát, a találatokat pedig csakis a Captcha-kód beütése után tekinthette meg - a szoftver így ellenőrzi, hogy valós személy ül a forrás számítógép előtt, nem pedig egy spambot rosszalkodásáról van szó.

A keresőcég részéről nyilatkozó munkatársak a "vulkanikus" jelzőt használták a hullám jellemzésére, amely a Google Trends esetében alkalmazott legmagasabb fokozat. Minden bizonnyal az utóbbi idők egyik legnagyobb keresési hulláma vonult le a világhálón csütörtök éjjel és péntek reggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WoodrowWilson #115
    Hol érdekel engem, hogy mennyibe kerül egy sláger? Az érdekel, hogy jó-e a fülemnek, vagy sem. Lehet az Lajkó Félix egy műve, vagy Michael Jacksoné, vagy akár a szomszéd Pisti zongorajátéka. Számomra annak van értéke, ami nekem ad valamit. Köze nincs a pénzhez.
    Te vagy egyszerűen azt hiszed, hogy ez a sznobság kiemel a tömegből, és ettől különleges leszel, vagy csak nem tudod megérteni, hogy nem csak az lehet a jó, amit te annak gondolsz.

    P.S.: Attól, hogy minden mondat végére három pontot raksz, nem leszel se titokzatosabb, se nyomatékosabb.
  • Benedekco #114
    ami Nekem nem jön be... aha... jóvan, ha nem érted amit mondok akkor mennyé aludj a disznókkal.... má úgy felizgultam, hogy csuda.... nem érzed azt, hogy ma minek van értéke és mi az érték... a pénz nem jellemzi az értéket, de Te arra izgulsz, hogy egy mai sláger többe kerül mint egy "kultúr" mű akkor beszoptad... feltételezni Én is tudok.... hülyeségeket... észrevetted? feltételezem el fogom még olvasi a válaszodat, de kijelentem nem fogok válaszolni rá.... innentől nem offolom a témát... elnézést az eddigi off-ért is!
  • WoodrowWilson #113
    Ha te arra izgulsz, hogy akkora műértő vagy, hogy kisujjból lefikázod azt, ami neked nem jön be, akkor részvétem.:)
  • Benedekco #112
    ezt mondtam igen, sőt azt is hogy amit egyetlen ember szeret a világon az a világ logjobb dolga... más szar... nyílván.... na.... akkor újra... a média mocska ellepte a világot, az emberek elbutultak (beleértve engem is, pubi) és megelégednek a szeméttel is ami van, amit megvesznek... ennyi... ha Te arra izgulsz, hogy ma egy nóta abból áll amiből akkor részvétem....
  • WoodrowWilson #111
    Tehát csak az lehet művészet, amit kevesek szeretnek?
  • Benedekco #110
    ma a zene már sajnos kevés helyen az ami, inkább csak valami megkreált szarság... inkább pénz, divat... mögöttes tartalom pedig zéró... a TV-t is tömegek nézik, számomra az sem jelent szart se...
  • Tsol #109
  • dez #108
    M.J. kicsivel mintha több embernek okozott volna örömöt, mint Kajkó Félix...
    Hát igen, nem csak a zene érdekelte, hanem hogy bizonyos változásokat idézzen elő a világban.
  • Justil #107
    csak szeretnéd...
  • WoodrowWilson #106
    Attól, hogy van aki nem szereti a népszerűséget (és mondjuk tényleg szarik a világra, Lajkó Félix vmi hihetetlen nagy arc:D), még lehet az is nagy művész, és beleadhatja a szívét, aki fürdik benne.