Berta Sándor

McAfee - a legveszélyesebb keresett szavak listája

A bűnözők az elmúlt években megtalálták a módját annak, hogy miként használják fel céljaik elérésére az online keresőket. A Google és más internetes keresők célja a felhasználókat érdeklő adatok és információk felkutatása. Azonban ez a tevékenység könnyen veszélyessé válhat.

"A hackerek olyanok, mint a vér szagát érző cápák, mindig létrehoznak olyan oldalakat, amelyek az éppen népszerű témákkal foglalkoznak és hemzsegnek a kártevőktől" - mondta Jeff Green, a McAfee termékfejlesztésért és az Avert Labs részlegééért felelős alelnöke. A biztonsági cég munkatársai a The Web's Most Dangerous Search Terms című tanulmányukban arra a kérdésre keresték a választ, hogy melyek a világ legveszélyesebb keresési kifejezései.

Kiderült, hogy minden országban és régióban más szavak begépelése számít kockázatosnak. Az Egyesült Államokban a listát egyértelműen a lyrics szó vezeti, de ebbe a kategóriába tartozik a free szó is. Ezzel szemben Németországban például a DSDS és az Olympia szavakra való rákeresés jelenthet veszélyt a felhasználók számára. A kockázat még nagyobb, hogy ha valaki ötvöz bizonyos kifejezéseket, ebben a kategóriában a screensaver vitte el a pálmát. A fogalom megadásakor ugyanis a keresési eredmények egyharmada kártevőktől hemzsegő oldalra mutatott, de volt olyan példa is, amikor ez az arány elérte a 60 százalékot.

A dokumentum készítésekor a kutatók összesen több mint 2600, népszerűnek minősített szót és fogalmat vizsgáltak meg. Az öt legnagyobb amerikai keresőnél az első öt találati oldalt vették figyelembe és felhasználták a McAfee SiteAdvisorral gyűjtött tapasztalatokat is. Az Egyesült Államokban a veszélyes hivatkozások megtalálásának esélye 1,7, Indiában 1,8, míg Mexikóban 1,8 százalék. Ez az arány Németországban ugyanakkor 9,7 százalék, Brazíliában 12,1, míg Csehországban 14,2 százalék. Ausztria és Svájc viszont ilyen szempontból a legbiztonságosabb országok közé tartoznak. A McAfee munkatársai hangsúlyozták, hogy célszerű a SiteAdvisor használata, mivel segíthet abban, hogy a felhasználók nagyobb biztonságban böngészhessenek a világhálón.

"Ugyanilyen fontosnak és hasznosnak tartjuk a kereső cégek hasonló szolgáltatásait, például a Google Safe Search funkcióját, még akkor is, hogy ha ezek a megoldások nyilván nem nyújthatnak teljes körű védelmet. De legalább segíthetnek minimálisra csökkenteni a fertőzött oldalak meglátogatásának kockázatát" - közölte Isabella Unseld, a McAfee szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • USAMEN POWER #17
    Jogos !

    Nekem van Avast Home verzió, és egy Google Chrome, meg a legújabb IE, mivel nem tom törölni. (GC-ot használom am) Telejes biztonságban érzem magam, csak ésszel kell netezni.
    Előfordul hogy néha bekapok egy olyan támadást, amivel nem tudok mit kezdeni, olyankor rászánok egy órát a win reinstalra, és kész...
  • Narxxis #16
    Valami bizonyítékot is mert ez így csak üres vádaskodás.

    Szerintem a legtöbb kártevőíró saját szakállára dolgozik, nagyon jól jövedelmező a kamu antivirusok készítése illetve az olyan kártevőké amik fájlokat, mappákat zárolnak a gépeden és csak fizetés esetén oldják fel.
  • lotsopa #15
    És ez újdonság?
  • Falconer #14
    Rohadt nagy biznisz. A sok vírusirtót készítő internet biztonsági cég foglalkoztat egy rakás heckert, hogy fejlesszenek ki újabb és újabb vírusokat. Igy aztán van kereslet a szoftvereikre, egyre többet tudnak eladni, egyre gazdagabbak.... Egy nagy mafia az egész.
  • Turdus #13
    "A jozan esz hasznalata neha jobb a virusok ellen, mint barmilyen szoftver."
    Ebben viszont nagy igazság van.
  • Turdus #12
    Ne nevettesd ki magad. Ahhoz, hogy az általad leírt vírus hatásos legyen, root-ként kellene a böngésződ futtatni, aki meg ilyent tesz, meg is érdemli...
  • Ahoy #11
    Pont ezt a netbookos Jauntyt kerestem énis. (szerintem sem gyors a régi Ubi... gyakorlatulag Jaunty meg bugtelep...cimbinek 3madjára omlott össze),de egyelőre nem leltem. Majd leírhatnád, ha megtaláltad.

    Amúgy szerintem, eddig a Linuxokat az mentette meg a vírusoktól, hogy rétegrendszer volt. Így tényleg nem éri meg írni rájuk, ha nem olyan elterjedt OS. Viszont 1-2 év, és ennek tutira vége lesz, ugyanis az ubi egyre népszerűbb, és felhasználóbarátság/dizájn tekintetében Winnel felveszi a versenyt...Egyre több lámauserhez eljut. Szerintem eljön az idő nemsokára, hogy hemzsegni fog a linux is a vírusoktül.
  • roliika #10
    Kiadtak valami notis linux változatot azt megnézném azért...de ubuntu.hu-n nem találtam. Meg mi az a minimális méret amiben van azért grafikus felület meg synaptic? Noés hogy lehet kigyomlálni a sok progit amit alapba tartalmaz az ubuntu de nagyrésze nekem nemkell.
  • roliika #9
    Hát mit? :P Én csak a hálózati részét ismerem a linuxnak... azt se tudom a grafikus izéje az milyenfolyamatokból áll vagy mit érdemes gyomlálni.
  • zolis #8
    Gyors az az Ubuntu, csak nem az alapfelállást kell telepíteni...:)