Kruza Richárd

Az utóbbi években jobbak lettek a fényképezőgépek

Egy amerikai elemzés szerint az utóbbi években jobbak és olcsóbban lettek a fényképezőgépek. A Consumer Reports segít az eligazodásban.

Az amerikai Consumer Reports most megjelent elemzése azoknak segít az eligazodásban, akik olcsóbb kategóriájú, tehát nem profi fényképezőgépet szeretnének vásárolni. Az 54 kompakt géppel elvégzett összehasonító teszt jó kiindulási pont lehet azoknak, akiknek nincs mélyreható ismerete a fényképezőgépek világában.

A teszt szerint ebben a kategórában összességében véve eddig minden márka esetében évről-évre javult a gépek teljesíménye és minősége: "A teszt rámutatott arra, hogy a digitális fényképezőgépek ésszerűbben vannak beárazva, amellett hogy javult a teljesítményük és minőségük. 150 dollár alatt a vevők már olyan márkás zsebgépet tudnak vásárolni, ami megbízható és az igényeiknek megfelelő képminőséget produkál" - mondta Paul Reynolds, a Consumer Reports szerkesztője. Összesítésként a teszt eredménye szerint a legjobb kiskompakt gépeket a Canon, a Casio, a Panasonic és a Samsung gyártja, a leggyengébbeket pedig az Olympus.

Fontos azonban tudni, hogy önmagában egy ilyen sorrend nem feltétlenül reflektálja minden esetben a valóságot. Egyrészt minden gyártónak sok típusa van kategórián belül is, és ezek között nagy a szórás, másrészt mivel a felhasználás és igény még amatőr szinten is különböző lehet. Egyszerű példával élve, ha valaki például vízálló kompakt gépet keres, eleve erősen be van határolva a gyártók listája. Ezzel a tesztelők is tisztában voltak, ezért annak érdekében, hogy a teszt eredménye kicsit specifikusabb legyen, készítettek egy "Bargain Price" listát is. Ebben olyan gépek szerepelnek, melyek a kiadott pénzért a legtöbbet nyújtják: a 220 dolláros Nikon Coolpix S610 - ez a típus kevés fényben vaku nélkül egyedülállóan jól szerepelt, a 120 dolláros Pentax Optio M50 - itt az 5-szörös zoom, a kis méret és az alacsony ár volt a nyerő. Tükörreflexes gépek között a jól ismert Canon EOS 450D kitoptikával vitte a pálmát, a szuper képminőség/alacsony vételár kombináció miatt.

A mostanában megjelent, drágább kompakt vagy brigde jellegű gépeknél megjelent új funkciók - mint például az automata témafelismerés, arcfelismerés, mosoly exponálás stb. - megítélése igencsak változó. A ConsumerReports.org felmérése 8000 megkérdezett válasza alapján azt mutatja, hogy a felhasználók nagyon hasznosnak találják a ma már széles körben elterjedt és olcsó gépekben is elérhető optikai képstabilizálást, a kevésbé gyakori vezetéknélküli képletöltési megoldásokat, valamint az érintőképernyőt. Utóbbi a felhasználók meglepő véleménye szerint a gombok, módtárcsák és egyéb mechanikus elemek kiküszöbölése miatt jó.

A fentiek értelmében tehát - legalábbis ezen felmérés alapján - ahogy már említettük, a kevés fényben való jó szereplése miatt az olcsó zsebgépek közül a 220 dolláros Nikon Coolpix S610 vitte a pálmát. A másik kedvenc sokoldalúsága és gyorsasága miatt a Canon PowerShot SD1100 IS volt. A magasabb árkategóriában a Sony Cyber-shot DSG-G3-at találta a teszt nyerőnek, mivel a jó minőség mellett a beépített Wi-Finek köszönhetően gyorsan és egyszerűen lehet róla letölteni a videókat és fotókat.

A legolcsóbb, 150 dollár alatti kategóriában a 110 dolláros Canon PowerShot A590 IS jött ki favoritként, a jó akkumulátor teljesítmény, nagy sebesség, az optikai képstabilizátor megléte és jó dinamikatartomány miatt. A következő kedvenc ebben a kategóriában a 150 dolláros Canon Powershot SD1100 IS volt. Az ilyen teszteknél azonban az egyéni ízlés és igény sokkal fontosabb: vásárlás előtt minden esetben ajánlatos kézbevenni a leendő gépet, fotózni vele, megvizsgálni a végeredményt (tehát a fotót is!) majd ezután választani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • evetke007 #11
    No meg brucevilice se tud manapság csak úgy C4-eshez detonátort fabrikánli mivel a TFT nem pukkanik
  • galocza #10
    az nagyon is fontos volt, megtudhattuk, hogy az lcd elterjedésével harmincikszről huszonikszre csökkent a monitorok okozta balesetek aránya.
    ez lényeges, az ilyen információért élek ! 8)
  • [HUN]FaTaL #9
    Ejha mekkora meglepetés. Évről évre a processzorok is jobbak lettek. Ehhez a csodálathoz elemzés kellett? Mai nap ez már a második ilyen faszság, az IT cafen is volt egy tanulmány (szintén amerika) miszerint veszélyes a PC a gyerekekre mert felbukhat a kábelekben meg ugrál a tetején meg ilyesmi.
  • Lame #8
    Erdekes, en pont az ellenkezojet figyeltem meg. Inkabb egyre szarabbak lesznek a gepek. Ahogy novelik a felbontast ugy lesz egyre gyengebb (mosott, eletlen, rajzszeu) a kepminoseg. Kompaktbol kb a 6 megapixel koruliek voltak a legjobbak. A Canon EOS 300-as ota is csak egyre szarabb a sorozat. Amikor elokerulnek a eos 300-al keszitett kepek meg mindig megdobbento milyen jo minoseguek, ez a 450 a proso nyomaba sem er.
  • Banano #7
    Ezen viszont ugyancsak nevetnem kell.
    Az amerikaiak biztos hülyék ehhez....
    Ez olyan mintha azt mondtad volna hogy ,,Japánnak fogalma sincs a digitális világról " DDD
    Szóval attól még hogy pár idióta amerikai elkészítette ezt a csodálatos elemzést , attól még ilyen téren biztos h nem hülyék, lehet hogy nem tudják hol van Európa de ehhez azért értenek.
  • Banano #6
    "Egy amerikai elemzés szerint az utóbbi években jobbak és olcsóbban lettek a fényképezőgépek"

    AZTAMINDENIT MEKKORA ELEMZÉS EZ !!!
    Ugy évekeken keresztül éjjel nappal dolgoztak ezen?!
  • roliika #5
    Az amerikaiaknak kell, mert e-nélkül nemtudják..ésmost képzeld el, teljes sötétségben élték volna le életüket (na nem mintha így nem azt tennék). Lehet ezt azért jelentették ki, mert sok amcsi a már nem gyártott gépeket keresi.
  • KillerBee #4
    Ha nem olvasom ezt az elemzést, hülyén halok meg.
  • Tinman #3
    "Egy amerikai elemzés szerint az utóbbi években jobbak és olcsóbban lettek a fényképezőgépek."

    NEBRASZKA!!!
  • mikloss #2
    Ha nem írják le a címben akkor magamtól sosem jöttem volna rá!
    Ez kb. olyan megállapítás mint: Ami távolról kicsi az közelről nagy.