Gyurkity Péter

A YouTube segíthet a diplomáciában

Obama elnök Iránnak küldött üzenete lehet az első a politikai feszültség enyhítését szolgáló internetes videók hosszú sorában, amelyek a YouTube, az internet, valamint a felhasználók erejére támaszkodhatnak.

A napokban érdekes lépésre szánta el magát az új amerikai adminisztráció, amely már az elnökválasztási kampányban is erőteljesen támaszkodott a világhálóra, valamint az ott megtalálható különböző platformokra, hogy minél szélesebb körben fedjék le a választók különböző rétegeit. A cél azonban ezúttal kissé eltérő, hiszen nemzetközi vizekre eveztek, hogy az egyes országok közötti feszültséget enyhítsék egy egyszerű figyelmességgel - Obama elnök az iráni újév alkalmából szólt az ország vezetőihez és lakosságához.

A három és fél perces felvétel (amely feliratozva került fel az internetre) a Fehér Ház, valamint a YouTube saját oldalán is megjelent, ezt pedig néhány óra elteltével több százezer internetező tekintette meg mindkét országban. Az elnök az újév alkalmából üdvözölte az irániakat, az ötvenes évekből ismerős "békés egymás mellett élés" jelszavát hangoztatta, ezzel egy időben azonban figyelmeztette az ország vezetőit, hogy amennyiben valóban el szeretnék foglalni az őket megillető helyet a nemzetek közösségében (amihez természetesen joguk van), világossá kell tenniük, hogy eltérő céljaikat csakis békés lépésekkel, értékek építésével akarják elérni, nem pedig terrorcselekmények támogatásával.


A fogadtatás egyelőre mindkét oldalon kedvezőnek látszik, a hozzászólások jelentős többsége pozitív jellegű, az illetékesek által nyújtott platformon keresztül pedig a két országban élő irániak tízezrei kívántak egymásnak boldog új évet. Egyesek olyan kijelentésekre ragadtatták magukat, miszerint az internet, és ezen belül a YouTube, alapvető módon változtathatják meg a nemzetközi diplomáciát, amire a fenti beszéd is kitűnő példa - láthatjuk, nem sok erőfeszítésbe kerül, hogy megpróbáljuk enyhíteni az egyes országok, eltérő kultúrák közötti feszültségeket.

Az iszlám köztársaság és az USA között 1980 óta nincs formális diplomáciai kapcsolat, miután a forradalom eltávolította az amerikai bábként uralkodó királyt. Bár az iráni elnök nemrég személyesen tett látogatást az országban, a hivatalos csatornákon keresztül eddig végig szidalmazták a másik oldalt, és nincs jel arra, hogy ezen a közeljövőben változtatni szeretnének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #15
    Elfogadom, hogy a Youtube sok mindenben segíthet, de ha elolvassátok a Youtube egyik blogját , kiderül, hogy bevezettek egy védekező mechanizmust, amely a nézőszámot hivatott a valódi értékeknek megfelelően feltüntetni, de a hozzászólók szerint és személyes tapasztalatim szerint is a Youtube jelenleg bugokkal van tele, és ahelyett, hogy a valódi látogatások számát közölnék, a rendszer csal és hibás nézettséget mutat... ezek után ki higyje el, hogy bármi amit a youtube-on lát (kommentek, linkek, nézettség, ráta stb), valós-e vagy sem...
  • cateran #14
    Ha esetleg nem lenne világos:a nyelv más,a jelentés ugyanaz...De ha igy jobban érthető:iráni sahságról nem tudok,de iráni királyságról már hallottam..
  • cateran #13
    Queen Elisabeth..hogy forditod?
  • B0nFire #12
    Azért a hadüzi az nem említhető egy napon egy udvariassági újévi köszöntővel.
  • kow83 #11
    Aha, szóval a jövő hadüzenetei is a YouTube-on mennek majd.

    "Dear *istan, you have fucked up, we invade you."

    A Twitter csatornáját nagyon elhanyagolja :) http://twitter.com/barackobama
  • B0nFire #10
    "A YouTube segíthet a diplomáciában" - Ez így nem igaz. A diplomáciában csak az okos emberek segíthetnek. A YouTube egy eszköz. Régen füstjel volt, meg fehér zászló, ma internet. Természetes dolog. Nem csak szemetet lehet rajta terjeszteni.
  • Ronny #9
    Obama a jóságos manó...hahh
  • NEXUS6 #8
    Akkor most az iszlámék győztek?
    Ez nagyon úgy hangzik mint egy békekötési ajánlát. Eddig marhára nem erről szólt a nyugati külpolitika!
  • teddybear #7
    A probléma csak az, hogy a mullahok lazán tesznek Obamára. Nem érdekli őket az, hogy mit próbál elérni, megvan amit akarnak. És csak egy pofán verés az amit majd megértenek, vagy azt sem.
    Ami pedig az internetet illeti, nemrég halt meg az egyik bebörtönzött iráni blogger.
  • Ruley #6
    Mi az hogy királyt "jelent"? A Sah a király ottani megfelelője, éppúgy mint a fáraó, szultán, vagy a cár, stb. Tényleg nem szokás egyiket sem lefordítani, mert így szokás, még ha ugyanazt a tisztséget is jelölik.