MTI

A Warner Music kivonja zenés videóit a YouTube-ról

A Warner Music kiadó felszólította a YouTube videoportált, hogy az általa foglalkoztatott zenészek klipjeit távolítsa el a honlapról, miután megszakadtak a szerződéskötésről folytatott tárgyalásaik.

A tárgyalások a hétvégén szakadtak meg, mert a Warner Music nagyobb részesedést követelt a YouTube óriási látogatóforgalmából eredő hatalmas bevételekből. Az nem ismeretes, hogy a Warner pontosan milyen követeléssel állt elő. A kiadó nyilatkozata annyit tartalmazott csupán, hogy nem tudja elfogadni az előadóművészek, dalszerzők és kiadók jelenlegi, "távolról sem tisztességes" kompenzációját. A Warner döntése nemcsak az "istállójához" tartozó több száz előadó videoklipjét érinti, hanem az érdekeltségéhez tartozó Warner-Chapell által kiadott dalokat is. Ehhez sok olyan énekes és együttes is tartozik, akinek a Warnerrel nincs szerződése.

Az ügyről beszámoló Financial Times szerint a Warner illetékesei közölték: aktívan dolgoznak a megállapodáson. A hallatlanul népszerű YouTube szolgáltatásait csupán az Egyesült Államokban több mint százmillió néző vette igénybe október folyamán. A Warner Music volt az első jelentősebb kiadó, amely tárgyalásokba bocsátkozott a YouTube illetékeseivel 2006-ban. A Warner adja ki többek között a Red Hot Chili Peppers, a Linkin Park, Eric Clapton, Aretha Franklin, T.I. rapper lemezeit. A kiadó illetékesei úgy vélik, hogy kettejük megállapodása tette legitimmé a YouTube-ot a Google keresőlap számára, amely hamarosan meg is vásárolta azt 1,65 milliárd dollárért.

A Warner, a Sony és a Universal a 2006-os tárgyalások idején kis részesedést szerzett a YouTube-ban. A kiadók rendszerint részesedést kapnak a hirdetésekből és minden egyes video lejátszásáért további 1 pennyt. Tekintettel arra, hogy a YouTube-ot naponta milliók keresik fel, ez hatalmas összeget tesz ki. A Warner Music illetékese ugyanakkor megdöbbentően alacsonynak ítélte meg ezt a részesedést.

A YouTube képviselői egyelőre nem reagáltak a a Warner Music közleményére. Mindenesetre a honlappal szerződéses viszonyban lévő Universal Music, az EMI és a Sony Music a Warner bejelentése nyomán szintén magasabb részesedést követelhet zenés portékáiért, ami nehéz helyzetbe hozhatja a YouTube-ot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balee66 #4
    Kicsoda nem létezik? T.I.?
    Nézz utána, mielőtt hülyeséget beszélsz!
  • B0nFire #3
    És már megint ezek a fránya kiadók, meg az ő extra profit kiesésük. Érdekes módon a zenész nem lázad fel, ha a klipjét valaki fellövi a YouTube-ra. Egyrészt úgysem tud ellene mit tenni, másrészt meg tisztában vannak azzal, hogy ilyen jó ingyenreklámot sehol nem kapnának. Tessenek magukat a kereskedelmi televíziókban reklámozni, és majd meglátják, hogy mennyibe kerül. Ha úgy vesszük, az ingyenreklám is bevétel, hiszen a zenekar népszerűsítéséért nem kell pénz kiadni, így milliókat spórolnak. Miről van már megint szó?
  • passatgt #2
    he?
  • kukacS3K #1
    T.I. rapper az ki? T.I.-ról már hallottam de olyan előadó nem létezik mint a cikkben...